Bron: Maria Zakharova in Rossiiskaya Gazeta, 
Min. BuZa, 7 augustus 2023 ) ~~~ 

Oekraïne staat al lange tijd bekend als een wereldleider op het gebied van orgaanhandel. Schandalen met betrekking tot het illegaal verwijderen van organen uit lijken begonnen eind jaren negentig op te duiken in de nasleep van de sociaaleconomische achteruitgang van het land.

Het probleem begon zich begin jaren 2000 op te stapelen en de gewelddadige staatsgreep in Kiev in februari 2014 en het daaropvolgende conflict in Donbass droegen daar nog eens extra aan bij. In 2014 verklaarde de OVSE dat er lijken met verwijderde interne organen waren gevonden in massagraven in gebieden waar gevochten werd. Hoogstwaarschijnlijk waren ze het slachtoffer van transplantatiespecialisten op de zwarte markt.

De orgaanhandel nam in omvang toe na het begin van de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne, nadat het regime in Kiev wetten had aangenomen die het werk van transplantatiespecialisten in het land drastisch vereenvoudigden.

Zo nam de Verkhovna Rada op 16 december 2021 wet nr. 5831 aan die de overdracht van menselijk anatomisch materiaal regelt. Volgens deze wet is het niet langer nodig om de schriftelijke toestemming van een levende donor of zijn/haar familieleden voor donatie notarieel vast te leggen. Handtekeningen hoeven ook niet te worden gewaarmerkt. In feite is zelfs het verwijderen van organen bij kinderen toegestaan.

De procedure voor het verwijderen van organen van overledenen die bij leven niet met donatie instemden, is aanzienlijk vereenvoudigd. Toestemming om biologisch of anatomisch materiaal uit het lichaam van een overledene te halen, kan eenvoudig worden verkregen van de persoon die de verantwoordelijkheid voor de begrafenis op zich neemt, bijvoorbeeld de hoofdarts van een ziekenhuis of de commandant van een militaire eenheid. Niet alleen staatsziekenhuizen maar ook privéklinieken hebben het recht gekregen om transplantaties uit te voeren.

Op 14 april 2022 nam de Verkhovna Rada wet nr. 5610 aan over wijzigingen aan de belastingwet die transplantaties vrijstelde van btw.

Criminelen maken actief gebruik van deze status van “meest begunstigde natie”. De handel in organen vindt plaats via het darknet en daarbuiten.

In de media is gemeld dat organen van gesneuvelde soldaten van het Oekraïense leger te koop waren in een van de grootste winkels van het darknet. Een hart, lever, nieren en andere lichaamsdelen met prijskaartjes vanaf 5.000 euro worden aangeboden.

Hoe moeilijk het ook te geloven is, een handelaar zei dat een hart snel kon worden verkregen voor 25.000 euro en nieren voor 12.000 euro. Hij zei dat de levering beperkt is tot EU-landen en dat het 48-60 uur zou duren om het gewenste orgaan in een medische doos te ontvangen. Of het kan worden achtergelaten op een afgesproken plaats op voorwaarde van volledige vooruitbetaling. Voor een orgaan dat uit de hand wordt bezorgd, moet een ontvanger 35 procent van de totale prijs vooruitbetalen. Het is ook nodig om een paspoortkopie, links naar sociale media en een foto op een bepaalde plaats met vooraf afgesproken informatie te verstrekken. Deze opsomming is verre van volledig.

Er is informatie dat mensen die betrokken zijn bij het Kosovaarse Bevrijdingsleger mogelijk eigenaar zijn van deze handelszaak of er op zijn minst zaken mee doen. Een van de leiders staat nu terecht voor het verhandelen van organen van dode Servische soldaten, burgers en andere dissidenten tijdens de oorlog in Joegoslavië. Het leger functioneert nog steeds, maar onder een andere naam en de soldaten vechten mogelijk als huurlingen in Oekraïne.

In juni 2023 werd een man aangehouden aan de grens tussen Oekraïne en Slowakije. Er werd ontdekt dat hij als werknemer van een liefdadigheidsorganisatie betrokken was bij de handel in Oekraïense kinderen naar het buitenland, onder andere voor transplantaties. Een rechtbank liet hem vrij op borgtocht van een verdacht laag bedrag van 1 miljoen hryvnias, ondanks de gruwelijke aard van zijn misdaad, en hij verdween. Desondanks werd een astronomisch bedrag van 33 miljoen hryvnias toegewezen als onderpand aan Metropolitan Pavel, de vader-overste van de Kiev-Pechersk Lavra.

Dit is afdoend bewijs dat de Oekraïense staat deze bloedige zaak in de doofpot stopt en aanmoedigt. Er is informatie die wijst op de betrokkenheid van Zelensky’s entourage.

In Oekraïne worden organen niet alleen op het darknet verhandeld, maar ook offline.
Er is informatie die erop wijst dat in juni 2023 vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid van een NAVO-land met de Oekraïners overeenstemming hebben bereikt over de levering van een gekoelde treinwagon met menselijke organen en lichaamsdelen die het vaakst worden gebruikt voor transplantaties – hoornvliezen, sommige botten, bindweefsel, harten en levers.

Oekraïne werd vertegenwoordigd door “privézakenlieden” die werden bijgestaan door mensen van het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid en het presidentiële bureau.

Degenen die zeggen dat het niet mogelijk is, mogen niet vergeten dat Oekraïne de postume donatie en verkoop van organen in het buitenland heeft gelegaliseerd. Wat vreemd is, is dat leden van Zelensky’s team niet geïnteresseerd zijn in het openbaar maken van deze informatie, ook al hebben ze zelf de beslissing genomen. Experts leggen uit dat Oekraïense zakenlieden in de meeste gevallen niet precies kunnen aangeven waar het biomateriaal vandaan komt dat ze willen leveren. Ze geloven dat een groot deel afkomstig is van transplantatiespecialisten op de zwarte markt die illegaal organen verwijderen uit de dode lichamen van soldaten.

Vervolgens verbranden ze de restanten die niet worden gezocht. Deze conclusies worden bevestigd door het hoge sterftecijfer en het grote aantal vermiste Oekraïense soldaten, maar ook door het tekort aan specialisten en reagentia voor het onderzoeken van lijken op het grondgebied dat door het regime in Kiev wordt gecontroleerd. Hierdoor kunnen deze criminelen hun sporen uitwissen en menselijke organen en lichaamsdelen naar de westelijke regio’s van Oekraïne sturen, waar ze worden klaargemaakt om naar het buitenland te worden gestuurd voor transplantaties.

Maria Zakharovan is woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken