Bron: southfront 11 mei 2023 ~~~~
Op 11 mei heeft het Verenigd Koninkrijk bevestigd dat het aan Oekraïne Storm Shadow kruisraketten heeft geleverd met een bereik van meer dan 200 kilometer.
De aankondiging werd gedaan in het Lagerhuis door de Britse minister van Defensie, Ben Wallace, die zei dat de raketten “Oekraïne in staat zullen stellen de Russische strijdkrachten die zich op Oekraïens soeverein grondgebied bevinden, terug te dringen”.
Wallace zei dat het Verenigd Koninkrijk het besluit had genomen nadat Rusland “doorging op een duister pad” door civiele infrastructuur in Oekraïne aan te vallen.
“De schenking van deze raketsystemen geeft Oekraïne de beste kans om zich te verdedigen tegen de brutaliteit van Rusland”, zei hij tegen de parlementsleden. Hij voegde eraan toe dat de raketten “naar” of al in Oekraïense handen gingen en beschreef de maatregel als “gekalibreerd en evenredig aan de escalaties van Rusland”.
Eerder vertelden westerse functionarissen aan CNN dat er al “meerdere” Storm Shadow-raketten aan Oekraïne waren geleverd ter ondersteuning van een lang verwacht offensief tegen het Russische leger. De bronnen voegden eraan toe dat het Verenigd Koninkrijk van Kiev de verzekering heeft gekregen dat deze raketten alleen zullen worden gebruikt binnen het soevereine grondgebied van Oekraïne en niet binnen Rusland.
De Storm Shadow is een Brits-Franse slecht waarneembare langeafstandskruisraket die sinds 1994 door Matra en British Aerospace is ontwikkeld en nu door MBDA wordt geproduceerd.
De raket heeft een GPS-ondersteund traagheidsnavigatiesysteem met een systeem dat het terreinprofiel aanpast. Voor de uiteindelijke geleiding is de raket uitgerust met een infrarood systeem voor het in kaart brengen van gebieden.
Een variant van de raket met de naam SCALP EG [Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général, d.w.z. kruisraket voor algemene doeleinden op lange afstand] is in actieve dienst bij de Franse luchtmacht. Een andere op zee gelanceerde variant, MdCN [Missile de Croisière Naval, d.w.z. Naval Cruise Missile] is in gebruik bij de Franse marine.
De Britse premier Rishi Sunak zei afgelopen februari dat hij bereid was langeafstandsraketten naar Oekraïne te sturen, en de Britse regering opende een aanbestedingsprocedure voor de aanschaf ervan.
Het maximale bereik van de Storm Shadow is 560 kilometer. Vermoedelijk heeft Oekraïne echter de afgezwakte exportversie ontvangen met een bereik van 250 kilometer. Dat is nog altijd 100 kilometer meer dan het bereik van de Ground Launched Small Diameter Bombs en 170 kilometer meer dan het bereik van de GMLRS-raketten van de M142 HIMARS, die eerder aan Kiev werden geleverd.
In zijn eerste commentaar op de verrassingslevering van raketten zei Rusland dat Oekraïne “een adequate reactie” van zijn leger tegemoet kan zien.
“[Het Kremlin beoordeelt de Storm Shadow leveringen] zeer negatief. Dit vergt een adequate reactie van ons leger, dat uiteraard vanuit militair oogpunt passende beslissingen zal nemen,” aldus Dmitry Peskov, woordvoerder van de Russische president, volgens RIA Novosti.
Naar verluidt heeft de Oekraïense luchtmacht de Storm Shadow geïntegreerd in haar oorlogsvliegtuigen uit het Sovjettijdperk, waarschijnlijk Su-27 straaljagers en Su-24 jachtbommenwerpers die de 1 400 kg zware kruisraket kunnen dragen.
Terwijl de Storm Shadow nu wordt aangeprezen als een andere “game changer” en “Wunderwaffe,” zegt zijn gevechtsgeschiedenis iets anders.
Tijdens de raketaanvallen van 2018 op Syrië door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waren de prestaties van de raket ronduit catastrofaal. Alle acht Storm Shadows gelanceerd door Britse Tornado gevechtsvliegtuigen werden onderschept door de Syrische luchtverdediging. Een van de SCALP EG-raketten van de Franse Rafale-jagers miste zijn doel en raakte een boerderij en drie burgers. Bovendien slaagde de Franse marine er niet in een aantal MdCN-raketten te lanceren.
De resten van een Storm ShadowSCALP EG-raket die in 2018 boven Syrië werd neergeschoten. Via Sputnik.
Later in 2021 gebruikten Britse Typhoon-gevechtsvliegtuigen meerdere Storm Shadow-raketten bij een aanval op ISIS-schuilplaatsen in Noord-Irak. Ten minste één van de raketten stortte echter neer als gevolg van een technisch mankement.
De resten van een Britse Storm Shadow-raket die in 2021 in Irak neerstortte. Via Twitter.
Het Russische leger zal waarschijnlijk proberen Oekraïense straaljagers gewapend met Storm Shadow kruisraketten neer te schieten met langeafstandsluchtverdedigingssystemen. Als de raketten met succes worden gelanceerd, zullen waarschijnlijk elektronische oorlogsmiddelen en luchtverdedigingssystemen voor de middellange en korte afstand worden gebruikt om ze tegen te houden.
Toch is het aannemelijk dat sommige van deze uiterst capabele raketten hun doel zullen raken, waardoor het conflict in Oekraïne verder zou kunnen escaleren.
Topfoto: Een Storm Shadow raket in het Royal Air Force museum in Londen. Door Wikimedia gebruiker (Rept0n1x)