Bron: southfront.org 1 november 2022 ~~~

Een anoniem team van hacker “Joker DPR” heeft naar eigen zeggen alle militaire commando- en controleprogramma’s gehackt die worden gebruikt door de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) met databases over de locatie van het Oekraïense en Russische leger. Onder hen is er het befaamde militaire programma Delta van Amerikaanse makelij, dat actief wordt gebruikt door de AFU.

Eerder onthulden de Oekraïense media de buitenlandse moderne technologieën en software die door Oekraïense militairen worden gebruikt en die door hun Amerikaanse commandanten zijn geleverd. De Oekraïense militairen vernederden de Russen door te zeggen dat zij te ver af staan van dergelijke technologieën.

Op hun beurt namen de Russen “niet de moeite om hun eigen systemen te ontwikkelen” en hackten ze die van hun vijand.

“Oekraïense soldaten scheppen op over hun programma’s en lachen Donetsk-soldaten uit omdat ze papieren kaarten gebruiken. Ik besloot het duidelijk te maken. Terwijl de Oekraïners hun databases regelmatig vullen met programma’s die door hun Amerikaanse eigenaars zijn geschonken, hoeven wij niet eens iets uit te vinden en te installeren, we gebruiken gewoon hun programma’s online. Dat is erg handig en voordelig. Ik wil de aandacht vestigen op het feit dat we AL hun programma’s gebruiken…

Ik heb elke computer die ooit op DELTA heeft ingelogd besmet met mijn virus – mijn idee. Zoals jullie allemaal weten, is de Joker een concept. En ik heb ook de gegevens daar een beetje veranderd, verschillende vierkanten, ruitjes en andere vreemde figuren herschikt. Maar je zult het oplossen, toch? Soms is het beter om papieren kaarten te gebruiken.” – luidt het bericht van Joker.

De beweringen werden ondersteund door talrijke video’s en screenshots die de software van het in de VS gemaakte DELTA-programma tonen.

Het Amerikaanse commando- en controleprogramma DELTA wordt beschouwd als een van de beste programma’s ter wereld. De hoofdbeheerder van dit programma in Oekraïne was Vadim Novikov.

Op 1 november bevestigde het hoofd vanhttps://southfront.org/us-delta-program-used-by-ukrainian-military-command-hacked-by-joker-dpr-hacker-team/ de persdienst van de DPR Daniil Bezsonov dat het leger van de DPR toegang kreeg tot de vijandelijke software.

Voor alle duidelijkheid: dit is een programma voor bevelvoering en controle waarin alle gegevens over bevriende en vijandelijke troepen zijn opgenomen en dat regelmatig wordt bijgewerkt, ook door de informatie uit inlichtingenbronnen. Zeer nuttig. Het feit dat onze speciale diensten er toegang toe kregen, suggereert dat we nu alles weten over de vijand en dat we alles weten wat de vijand weet over onze troepen en middelen en hun inzet,” zei Bezsonov.

Het feit dat het geavanceerde militaire programma van de VS is gehackt, kan moeilijk worden betwist. Men kan echter veronderstellen dat, aangezien de victorie publiekelijk werd verklaard, de Amerikaanse militairen erin geslaagd zijn het probleem althans gedeeltelijk te verhelpen. Het is onduidelijk hoe lang het Russische leger toegang heeft gekregen tot de vijandelijke gegevens en of het die nog steeds heeft. Kiev en Washington moeten nog commentaar geven op de kwestie.

In augustus maakten hackers van de Russische groep KillNet bekend dat de website van het Amerikaanse militaire industriebedrijf Lockheed Martin was gehackt. Het bedrijf is betrokken bij de productie van HIMARS MLRS die aan Oekraïne worden geleverd. De hackers slaagden er ook in toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van kandidaten voor een baan bij Lockheed Martin.