Bron: Al Mayadeen English 22 Jun 2024 ~~~

Vanwege de escalerende agressie tegen Palestijnse burgers tijdens de Israëlische genocide in Gaza, heeft Cuba besloten om zich formeel aan te sluiten bij Zuid-Afrika bij het ICJ.

Cuba kondigde aan dat het zich zal aansluiten bij Zuid-Afrika’s genocidezaak tegen “Israël” bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) als een Derde Staat, vanwege de escalerende agressie van de bezetting tegen burgers in de Gazastrook.

Cuba voegde zich bij Nicaragua, Colombia, Libië, de Maldiven, Egypte, Ierland, België, Turkije en Chili op de lijst van landen die formeel Zuid-Afrika’s rechtszaak bij het ICJ steunen en publiceerde een verklaring waarin het zijn beslissing officieel aankondigde.

In een verklaring die vrijdag werd gepubliceerd, drukte het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn “niet aflatende en aanhoudende inzet uit om zoveel mogelijk bij te dragen aan de legitieme internationale inspanningen om een einde te maken aan de genocide op het Palestijnse volk”.

De verklaring bevestigde verder dat genocide, apartheid, gedwongen verplaatsing en collectieve bestraffing niet thuishoren in de moderne wereld en moeten worden afgewezen door de internationale gemeenschap.

Cuba heeft besloten deel te nemen als Derde Staat aan de aanklacht van Sudáfrica tegen Israël voor het @CIJ_ICJ en zal in het belangrijkste gerechtelijke orgaan van @ONU_es de schending van het Verdrag inzake genocide beargumenteren. Er moet een einde komen aan het bloedbad tegen de bevolking van #Palestina. https://t.co/PCbeoy9Oiy – Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) 21 juni 2024

Cuba: Palestina brandpunt van ‘wereldwijde strijd voor rechtvaardigheid’

Vorige week betreurde de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel Bermudez de onverschilligheid van sommigen ten opzichte van Palestina en Gaza en waarschuwde hen dat de geschiedenis zal oordelen over degenen die onverschillig blijven voor de benarde situatie van de Palestijnen.

Na een ontmoeting met leden van Let Cuba Live, postte de Cubaanse president op X: “Palestina doet pijn, en als we niets doen omwille van Palestina, zou dat ons elke dag pijn moeten doen”.

“Dat [Palestina] is de locatie die de wereldwijde strijd voor rechtvaardigheid en waardigheid definieert,” voegde hij eraan toe, benadrukkend dat “de geschiedenis zal oordelen over degenen die onverschillig blijven voor het lot van de Palestijnen.”

Ter afsluiting van zijn toespraak bevestigde Diaz-Canel dat Cuba aan de kant zal blijven staan van degenen die niet tot deze categorie behoren.

De Palestijnen lijden, en wij moeten ons elke dag blijven verzetten tegen het feit dat we niets voor hen hebben gedaan. Hier wordt het wereldwijde gevecht voor rechtvaardigheid en waardigheid gedefinieerd. Op degenen die zich inspannen om de strijd te staken, zal de geschiedenis zich afspelen. #Cuba seguirá en el bando de los inconformes. pic.twitter.com/Bfrnbwsqtt – Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) 11 juni 2024

Topfoto: De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel, midden, en zijn vrouw Lis Cuesta marcheren tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Havana, Cuba, donderdag 23 november 2023.