Bron: ISM-rapport 17 juni 2024 ~~~

Wat begon als een vreugdevolle Eid viering veranderde in een gespannen invasie voor de bewoners van het kleine Palestijnse dorp At-Tuwani, Masafer Yatta, op zondagmiddag 16 juni. Kinderen, neven en nichten en uitgebreide familieleden speelden in de tuin van het huis van Mosahb toen een Israëlische militaire jeep naar het huis reed, dat op korte afstand ligt van de nabijgelegen nederzetting Ma’on.

16 juni 2024 | Internationale Solidariteitsbeweging | Masafer Yatta

Op de beveiligingsvideo is te zien hoe soldaten met getrokken geweren uit hun voertuig springen en paniek zaaien onder de kinderen die voor het huis spelen. De soldaten negeerden de bange kinderen en stormden op het huis af, in een poging zich een weg naar binnen te forceren. De familie, onder leiding van Mosahb, kwam snel naar buiten, maar Mosahb en zijn broer werden bedreigd met arrestaties.

De situatie kalmeerde toen internationale mensenrechtenactivisten, die zich in het gebied bevonden, zich naar de plaats van het misdrijf haastten. Ook de lokale gemeenschap verzamelde zich ter ondersteuning en hield de agressieve soldaten in de gaten. Na korte tijd trokken de soldaten zich terug, waarbij ze hun strijdlustige acties rechtvaardigden door te beweren dat ze reageerden op meldingen dat iemand foto’s nam.

Dit incident is het laatste in een reeks van pesterijen waar de familie van Mosahb en andere dorpelingen in At-Tuwani mee te maken hebben. De bewoners melden een toename van dergelijke confrontaties sinds de uitbreiding van de nederzetting Ma’on tijdens de COVID-19 pandemie. De intimidatie is verder toegenomen sinds de gebeurtenissen van 7 oktober, waardoor een constante staat van terreur en angst onder de dorpelingen is ontstaan.

Ondanks de veerkracht van de gemeenschap en de internationale steun, blijven de voortdurende aanwezigheid en acties van kolonisten en het leger het dagelijks leven van de inwoners van At-Tuwani verstoren, wat de problemen in verband met de uitbreiding van de nederzettingen en de militaire bezetting in de regio nog eens benadrukt.