Bron: presstv 1 juni 2024 ~~~ 

De strijdkrachten van Jemen voerden zes nieuwe operaties uit, waaronder tegen een Amerikaans vliegdekschip, als vergelding voor de dodelijke agressie van de Verenigde Staten tegen het land en de genocidale oorlog van het Israëlische regime tegen de Gazastrook.

De woordvoerder van de strijdkrachten, brigadegeneraal Yahya Saree, kondigde de operaties aan in een videoverklaring op zaterdag.

Hij specificeerde het Amerikaanse vliegdekschip in kwestie als USS Dwight D. Eisenhower en zei dat het schip in de Rode Zee was geraakt “met een aantal ballistische raketten en drones”. Ook vrijdag hadden de strijdkrachten aangekondigd hetzelfde schip te hebben geraakt “met een aantal geleide en ballistische raketten”.

De militaire woordvoerder van Jemen zegt dat de strijdkrachten van het land het Amerikaanse vliegdekschip USS Dwight D. Eisenhower in de Rode Zee onder vuur hebben genomen in reactie op dodelijke nachtelijke aanvallen van Amerika op het Arabische land. https://t.co/zrCacD7AJF pic.twitter.com/kcQKzO4wS6 – Press TV 🔻 (@PressTV) May 31, 2024

Een andere operatie, voegde Saree eraan toe, trof “een Amerikaanse destroyer” in de Rode Zee met ballistische raketten en drones.

De vergelding kwam nadat Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen en Amerikaanse oorlogsschepen de westelijke Jemenitische provincies Sana’a, al-Hudaydah en Ta’izz aanvielen, waarbij ten minste 16 doden en meer dan 40 gewonden vielen.

De woordvoerder ging verder met het aankondigen van vier andere aanvallen op commerciële schepen die een verbod hadden overtreden dat door Sana’a was opgelegd aan Israëlische schepen of schepen die op weg zijn naar de havens van de bezette Palestijnse gebieden.

De Jemenitische strijdkrachten handhaven het verbod sinds oktober vorig jaar, toen het Israëlische regime Gaza onder de oorlog bracht die tot nu toe ten minste 36.379 Gazanen heeft gedood, de meesten van hen vrouwen en kinderen.

Saree identificeerde een van de schepen die werd getroffen in de pro-Palestijnse operaties als Maina en zei dat het schip “tweemaal het doelwit was van militaire operaties in de Arabische Zee en de Rode Zee”.

Twee andere schepen, Aloraiq en Abliani, werden getroffen in respectievelijk de Indische Oceaan en de Rode Zee, merkte hij op.

Alle zes operaties raakten hun doelen “nauwkeurig en direct,” verklaarde de woordvoerder.

Hij beloofde ondertussen dat de strijdkrachten hun pro-Palestijnse aanvallen zouden voortzetten zolang het Israëlische regime de oorlog en het beleg zou voortzetten.

Topfoto: Amerikaans vliegdekschip USS Dwight D. Eisenhower (Bestandsfoto)