Bron: ISM, team Palestine, 7 september 2023 ~~~
Het Palestijnse dorp Kafr Qaddum ligt 13 kilometer ten westen van Nablus en heeft ongeveer 4300 inwoners. Elfduizend dunams van het land van het dorp (ruwweg 52% van het totale gebied) maken deel uit van gebied C [Oslo-verraad – Red], dat volledig onder controle staat van de Israëlische bezettingstroepen.
Saqerobeed, de voormalige burgemeester van het dorp vertelde ISM dat dit voor de inwoners van Kafr Qaddum betekent dat ze geen toegang meer hebben tot het land waar hun olijfbomen staan. Olijven zijn de belangrijkste bron van werkgelegenheid voor de lokale bevolking.
Saqerobeed, die zes jaar lang burgemeester van de stad was, vertelde ons:
Het leger geeft ons slechts twee keer per jaar toestemming om dit land te bereiken; een week tijdens het olijvenoogstseizoen en twee andere dagen gedurende het jaar om het land te verzorgen, wat niet genoeg is.” Hij legde ook uit hoe kolonisten vaak naar dit Palestijnse land gaan en de olijfbomen vernietigen of de oogst ervan belemmeren.
Behalve dat de Palestijnen in Kafr Qaddum de toegang tot hun land wordt ontzegd, mogen ze sinds 2003 ook de hoofdweg van het dorp niet meer gebruiken, een weg die een makkelijke verbinding bood met Nablus. Dit komt door de bouw van een nederzetting in 1975 door de extreemrechtse zionistische groep Gush Emunim, die sindsdien is blijven groeien.
Vroeger duurde het maar 15 minuten om Nablus te bereiken met de auto, maar door deze permanente wegversperring duurt de reis nu minstens 40 minuten.
Nadat ze deze kwestie door de jaren heen meerdere keren zonder resultaat voor een Israëlische rechtbank hadden gebracht, begonnen de inwoners van Kafr Qaddum in 2011 wekelijkse demonstraties te organiseren, die elke vrijdag plaatsvonden.
De afgelopen 12 jaar hebben de Israëlische bezettingstroepen deze protesten op gewelddadige wijze onderdrukt door te schieten met traangas, met rubber beklede stalen kogels en met echte munitie. Op 12 augustus verloor een 15-jarige jongen een oog nadat hij was beschoten met een kogel van rubbercoated staal. Een week later werden nog eens zeven Palestijnen geraakt met dezelfde munitie, waarvan één leidde tot ziekenhuisopname. Het aantal mensen dat in ademnood komt als gevolg van traangas loopt elke week in de tientallen, waaronder veel kinderen.
Tijdens de demonstratie van 1 september bijvoorbeeld, vuurde de IOF traangasbussen af voor een winkel waar mensen koffie zaten te drinken, waardoor ze onmiddellijk moesten wegrennen. Bovendien zijn 175 mensen gearresteerd voor het bijwonen van deze demonstraties, waardoor de dorpelingen in de loop der jaren meer dan een half miljoen shekels (ruim 100.000 euro) aan borggeld hebben moeten betalen. Het is ook routine voor de IOF om één of twee sluipschutters te plaatsen in een verlaten gebouw naast de plaats van de demonstratie.
Demonstranten in Kafr Qaddum
Er hebben vier pogingen tot onderhandelingen met de IOF plaatsgevonden, de laatste in 2014. De gemeenschap bood aan om de wekelijkse demonstraties te staken als de weg heropend zou worden. Tijdens zijn periode als burgemeester nam Saqerobeed deel aan deze demonstraties en hij vertelde hoe ze tijdens de laatste onderhandelingen dicht bij het doel waren gekomen om de straat te heropenen. Hoewel er een overeenkomst was gesloten en de demonstraties zouden worden stopgezet, weigerde het IOF nog steeds om de straat te openen.
Gevraagd naar de standvastigheid waarmee de dorpelingen deze demonstratie bijwonen, zei de ex-burgemeester:
We geloven in deze vorm van protesteren omdat er niemand is die ons van buitenaf helpt. Als we NGO’s en mensenrechtenorganisaties of andere landen om hulp vragen, doet niemand iets, dus doen we het alleen. We gaan door, zelfs als we mensen verliezen aan de gevangenis, we betalen hier allemaal de prijs voor, want het alternatief is om te accepteren zoals de dingen nu zijn, wat voor ons onmogelijk is.