Bron: kia ora gaza 21 april 2023 ~~~~

Freedom Flotilla vaart opnieuw uit, voor de kinderen van Gaza

Torstein Dahle van Ship to Gaza Norway spreekt de supporters in de haven toe tijdens de naamgevings- en tewaterlatingsceremonie in Bryggen Harbour, Bergen, Noorwegen op dinsdag.

Dinsdag werd in Bergen, Noorwegen, een speciale naamgevingsceremonie gehouden voor de nieuwe boot ‘Handala’ van de Freedom Flotilla Coalition, waarmee de reis om de illegale en onmenselijke Israëlische blokkade van Gaza aan te vechten en te beëindigen formeel van start gaat.

Fauzia Hussain-Wiik, hoofd van Landsorganisasjonen i Norge (LO), het Noorse Verbond van Vakverenigingen, lanceert de nieuwe boot.
Arne Birger Heli, kapitein van de “Handala”, klaar om uit te varen.

Arne Birger Heli, de kapitein van de Handala en vertegenwoordiger van Ship to Gaza Noorwegen, [plus] deelnemers van aan boord van het schip Al Awda/Kårstein, Freedom Flotilla 2018 [woonden het evenement bij, met deelname van] een vertegenwoordiger van vissers en boeren in Gaza.

De meeste westerse regeringen en veel internationale bedrijven blijven medeplichtig aan Israëls illegale blokkade van Gaza, en daarom vaart het Freedom Flotilla in antwoord op oproepen van partners in Gaza opnieuw uit om de blokkade aan te vechten en te beëindigen, en roept op tot volledige bewegingsvrijheid voor alle Palestijnen.

Legendarische Palestijnse stripfiguur ‘Handala’

Onze reis in 2023 richt zich op de kinderen van Gaza en we hebben ervoor gekozen om deze boot Handala te noemen naar het iconische 10-jarige Palestijnse vluchtelingenkind dat Naji Al-Ali creëerde in zijn cartoons over het verlangen van Palestijnen naar terugkeer naar een vrij thuisland (zie voor meer informatie).

Voor meer informatie, zie of neem hier contact met ons op

(Hierboven een mediaverklaring van de Freedom Flotilla Coalition 17/4/23)

Hieronder een verslag over de naamgeving en de tewaterlating door Torstein Dahle, woordvoerder van Ship To Gaza Norway:

Torstein Dahle bij de naamgeving en tewaterlating.

Dinsdag 18 april was een prachtige dag in Bergen. “Het bezoek van Handala was een groot succes. Er waren veel mensen op de kade om de boot te verwelkomen. Het was prachtig weer. Er speelden twee jonge en zeer bekwame muzikanten voor ons, er werden drie oproepen gedaan, ikzelf van Ship to Gaza, Sara Bell van de Norwegian Union of Municipal and General Employees (de grootste vakbond van Noorwegen die de strijd van de Palestijnen actief steunt), en Thomas Høiseth van het Norwegian Palestine Committee.

Het programma op de kade werd afgesloten met een naamgevingsceremonie voor de boot. Fauzia Hussain-Wiik, het hoofd van Bergen van Landsorganisasjonen i Norge (LO), het Noorse Verbond van Vakverenigingen, gaf de boot de naam “Handala”.

Daarna was er een bijeenkomst in een nabijgelegen hotel, waar de kapitein Arne Birger Heli sprak over de situatie in Gaza en het werk van de Freedom Flotilla Coalition en Ship to Gaza Norway.

Hij en Mikkel Grüner uit Bergen waren beiden aan boord van de FFC-boot “Al Awda” in 2018. De boot werd brutaal gekaapt door Israëlische mariniers in internationale wateren, en iedereen aan boord werd een paar dagen gevangen gezet. Ze vertelden ons over wat er gebeurde, en het totale gebrek aan serieuze follow-up van de Noorse autoriteiten toen een Noorse boot werd gekaapt in strijd met het internationaal recht.

Mohammed Al-Bakri, van de Union of Agricultural Work Committees in Gaza, sprak de startbijeenkomst toe via Team.

Het belangrijkste deel van de bijeenkomst was toen Mohammed al-Bakri via videoscherm uit Gaza de vergadering bijwoonde. Hij vertelde over de situatie in Gaza en het werk dat de Union of Agricultural Work Committees (UAWC) doet voor Palestijnse boeren in Gaza en de West Bank en voor de vissers in Gaza. Hij benadrukte met klem dat de miserabele levensomstandigheden in Gaza een politieke oplossing vereisen, en dat de humanitaire hulp, waarvan de bevolking van Gaza volledig afhankelijk is, uiteindelijk slechts een deel van de gevolgen van Israëls blokkade en oorlogsvoering oplost, zonder iets te doen aan de onderliggende oorzaken. De vergadering gaf hem een warm applaus.

Het meest ontroerende moment was voordat het programma op de kade begon. Een klein Palestijns meisje had een cadeau voor de boot bij zich. Kapitein Arne nam het in ontvangst: Het was een doos met gebak voor de reis, met haar eigen tekening erop, waarin ze geluk wenste voor de reis naar Gaza en vrijheid eiste voor Gaza en Palestina. Het was zeer inspirerend en ontroerend. (Zie foto hierboven, met toestemming gedeeld door de moeder van het meisje).

Ed: De Handala zal in 2023 een groot aantal havens in Europa en het Verenigd Koninkrijk aandoen om aandacht en solidariteit te vragen voor Palestina voordat ze in 2024 naar de Middellandse Zee en Gaza vaart. Volg haar reis op deze site en https://freedomflotilla.org/

Topfoto: De nieuwe Freedom Flotilla boot, Handala.

Kia Ora Gaza is een netwerk uit Aotearoa/Nieuw-Zeeland dat de internationale inspanningen ondersteunt om het onmenselijke en illegale Israëlische beleg en de zeeblokkade van Gaza te doorbreken door humanitaire hulp te verlenen, broederlijke betrekkingen te bevorderen, het begrip van Palestina en het Midden-Oosten te vergroten en samen te werken met anderen die soortgelijke doelen nastreven.
Kia Ora Gaza bevordert mensenrechten en solidariteit voor het volk van Palestina en hun strijd voor rechtvaardigheid, vrede en vrijheid.