Bron: Miko Peled,
mintpressnews 29 januari 2021 ~~~

Iedereen die bekend is met de Israëlische bezetting en het geweld van de kolonisten zou het volgende verhaal onmogelijk en ondenkbaar vinden, echter, Issa Amro was in staat om het uit te voeren.

Miko Peled

Bezet Hebron – “Israël wil onze geschiedenis stelen. Ze willen zich alleen richten op een klein deel van de geschiedenis en al de rest negeren,” vertelde Issa Amro me in een interview voor de “Miko Peled Podcast,” (ook beschikbaar op Mikopeled.com). Issa legde uit waarom Israëlische kolonisten zo graag Tel Rumeida willen innemen, een heuvel die uitkijkt over de stad Hebron. Het is een heuvel die een archeologische en historische goudmijn bevat. Niet omdat hij echt goud bevat, maar omdat hij samen met de eeuwenoude olijfbomen die in leven zijn gebleven en de mensen die duizenden jaren in Hebron hebben gewoond in hun onderhoud hebben voorzien, het bewijs bevat van een oude beschaving en een ononderbroken leven dat duizenden jaren teruggaat.

Gewelddadige extremistische machtsovername

De stad Hebron heeft de pech te zijn binnengevallen door extreem religieuze zionistische kolonisten. Dit zijn kolonisten die een zeer bepaalde lezing van de Bijbelse verhalen hebben en die uiterst gewelddadig en compromisloos zijn. Hun haat voor de Palestijnen kent geen grenzen en net als andere zionisten hebben deze kolonisten geen oog voor de werkelijke historische betekenis van de stad Hebron, maar zien zij die alleen in termen van hun enge, fanatieke lezing van het Oude Testament.

Zionisten in het algemeen, en de zionistische kolonisten in Hebron in het bijzonder, vinden dat de verhalen uit het Oude Testament de geschiedenis vertegenwoordigen en negeren volledig het feit dat archeologisch bewijs in een andere richting wijst. Zij interpreteren de archeologie op een manier die voldoet aan hun hebzucht, hun onverdraagzaamheid, en hun verlangen om de stad weg te nemen van haar rechtmatige bewoners, de Palestijnen van Hebron.

Deze fanatieke kolonisten spelen een belangrijke rol binnen de grotere zionistische overname van Palestina. De methode die zionisten altijd hebben gebruikt om land over te nemen, zelfs voordat de staat Israël werd opgericht, was het sturen van jonge ideologische fanatiekelingen die bereid zijn geweld te gebruiken om Palestijns land met geweld over te nemen. Dan sturen ze het leger en beweren dat het gebied een militaire basis is of nodig is voor militair gebruik. Vervolgens vertrekken de militairen en nodigen ze kolonisten uit terug te keren om een permanente nederzetting te stichten.

Een deel van Tel Rumeida is al ingenomen door kolonisten, maar zij zullen niet tevreden zijn totdat de hele heuvel in hun handen is. Eén man heeft er zijn levensmissie van gemaakt om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Deze man, Issa Amro, werd onlangs door een Israëlische militaire rechtbank veroordeeld voor een lijst aanklachten die lezen als een leerboek van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hoewel hij nog moet worden veroordeeld, zal de uitspraak naar verwachting plaatsvinden op 8 februari 2021. Er is reden om aan te nemen dat hij zijn tijd zal moeten uitzitten in een Israëlische militaire gevangenis. Zijn enige misdaad is dat hij zich durfde te verzetten tegen het wrede geweld van fanatieke zionistische kolonisten en het Israëlische leger dat hen ten dienste staat, met behulp van het middel van burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos verzet.

“Ik ga je vermoorden Issa Amro!”

Een paar jaar geleden had ik de gelegenheid om met een paar vrienden Hebron te bezoeken. We ontmoetten Issa en hij was zo vriendelijk ons een rondleiding te geven door de stad, de stad waar hij geboren is en nu alleen nog maar kan lopen over wegen waar hij, als niet-jood, mag lopen. Het toeval wil dat het huis waar hij geboren is, door het Israëlische leger is afgesloten en dat Issa er niet in kan.

Toen we op een punt in de stad kwamen waar niet-joden (of liever gezegd Palestijnen) niet mogen lopen, zagen we een soldaat staan met naast hem een jonge kolonist die niet ouder dan 14 jaar kon zijn geweest. De jongen keek Issa aan en zei tegen hem in het Hebreeuws: “Issa, ik kom je een dezer dagen vermoorden.” Hij herhaalde deze uitspraak en draaide zich toen naar de soldaat en ze gaven elkaar een high-five. Dat is de omgeving waarin Issa en honderdduizenden Palestijnen moeten leven vanwege de zionistische bezetting van Hebron.

Een huis redden in Hebron

Iedereen die bekend is met de Israëlische bezetting in Palestina en het geweld van de kolonisten en het Israëlische leger zou het volgende verhaal onmogelijk en ondenkbaar vinden, maar Issa Amro slaagde erin het voor elkaar te krijgen.

Een huis dat strategisch gelegen was op Tel Rumeida, en van waaruit men de hele Oude Stad van Hebron kan zien, stond op het punt te worden overgenomen door kolonisten. Het had het proces van de militaire overname doorlopen en was toen overhandigd aan kolonisten. Issa slaagde erin de Palestijnse eigenaar van het huis te vinden en het legaal van hem te huren. Het heeft Issa een lijdensweg gekost, arrestatie, opsluiting, eindeloze verhoren, en de tussenkomst van honderden activisten uit de hele wereld vereist, Maar uiteindelijk is Issa er in geslaagd het huis te redden van de kolonisten en er een centrum te vestigen van waaruit hij een van de meest effectieve basisacties in Palestina leidt, Youth Against Settlements (YAS).

Tel Rumeida Hebron

Miko Peled, links, met Issa Amro in het YAS-centrum in Tel-Rumeida, Hebron. Foto: Miko Peled

Het werk van Issa Amro en Youth Against Settlements omvat het documenteren van schendingen van mensenrechten door het leger en kolonisten. Hun werk omvat ook het organiseren van creatieve geweldloze acties, het oprichten en renoveren van gemeenschapsruimtes zoals een gemeenschapscentrum, kleuterschool, vrouwenemancipatiecentrum, en het begin van een bioscoop, waarvoor Issa mogelijk gevangen gezet wordt. Palestijnen in Hebron lopen voortdurend het risico van gedwongen verplaatsing, en het versterken van deze gemeenschap in de meest kwetsbare gebieden door het repareren van huizen, beschermende aanwezigheid, en het uitdelen van liefdadigheid is een cruciaal onderdeel van het lokale basisactivisme van Issa en de YAS.

Veroordeeld voor burgerlijke ongehoorzaamheid

Na een proces dat enkele jaren heeft geduurd en uiteindelijk eindigde in 2020, vond een militaire rechter, Lt. Kolonel Menahem Lieberman, zelf een religieuze zionistische kolonist die emigreerde uit de Verenigde Staten en nauwe banden heeft met de kolonistengemeenschap in Hebron, Issa schuldig aan zes van de 18 aanklachten waarvan hij werd beschuldigd. De aanklacht met 18 beschuldigingen werd in de zomer van 2016 ingediend, ruwweg drie weken nadat een campagne was begonnen om een bioscoop in Hebron te vestigen.

DE AANKLACHTEN – VEROORDEELD:

Eerste aanklacht - aanvallen van een ambtenaar
Vijfde aanklacht - deelnemen aan een bijeenkomst zonder vergunning
Achtste aanklacht - deelnemen aan een mars zonder vergunning
Tiende aanklacht - een soldaat hinderen
Zeventiende aanklacht - deelname aan een mars zonder vergunning
Achttiende aanklacht - deelname aan een mars zonder vergunning

Tussen het moment dat dit wordt gepubliceerd en 8 februari, wanneer de rechter uitspraak zal doen over de veroordeling, is er nog tijd om te handelen om Issa Amro te helpen.

Voor informatie over de campagne kunt u de Vrienden van Hebron bezoeken, waar u foto’s van uzelf kunt publiceren met een bord ter ondersteuning van Issa, of een videoverslag kunt publiceren waarin u vertelt waarom u vindt dat Issa Amro vrij moet komen.
U kunt ook verkozen ambtenaren bellen of e-mailen en contact opnemen met uw gemeenschapscentra, activistische groepen, plaatselijke liefdadigheidsinstellingen, religieuze organisaties en kerken om hen te vragen verklaringen vrij te geven ter ondersteuning van Issa en contact op te nemen met uw plaatselijke verkozen en niet-verkozen ambtenaren.

Iedereen die wil helpen wordt ook aangemoedigd om schrijvers, journalisten, beroemdheden, professoren en bekende leden van de gemeenschap te benaderen en hen te vragen om publieke verklaringen af te leggen of redactionele artikelen te schrijven over deze zaak. Vrienden van Hebron laten ook een petitie rondgaan die u kunt ondertekenen en naar anderen kunt sturen.

Het risico om historische monumenten van onschatbare waarde te verliezen en de rijke geschiedenis van Palestina te vergeten is reëel. Doen wat we kunnen om dat te voorkomen is onze verantwoordelijkheid als gewetensvolle mensen voor toekomstige generaties. De eerste stap is om ons aan de zijde te scharen van Palestijnen zoals Issa Amro.

Topfoto: Palestijnse activist Issa Amro, midden, viert zijn vrijlating uit detentie, in de West Bank stad Hebron, 10 sept. 2017. Nasser Shiyoukhi AP

Miko Peled is een auteur en mensenrechtenactivist, geboren in Jeruzalem. Hij is de auteur van “The General’s Son. Journey of an Israeli in Palestine,” en “Injustice, the Story of the Holy Land Foundation Five.”