Prof. Khalil al-Anani
Bron: Middle-East-Eye 9 september 2020 ~~~ 

Dit is geen alliantie tussen twee staten. Het is een Israëlisch project voor regionale hegemonie en invloed, met Emirati-financiering en -bevordering.

Door Prof. Khalil al-Anani

De “vredesovereenkomst” tussen de VAE en Israël die vorige maand werd aangekondigd, kan niet alleen door de lens van de normalisering worden geïnterpreteerd; het is veel meer dan dat. De normalisering tussen de twee landen was al tientallen jaren aan de gang.

Wat er op 13 augustus gebeurde was slechts een officiële aankondiging van dit proces. De absurditeit om het een “vredesakkoord” te noemen mag niet over het hoofd worden gezien; er was geen oorlog tussen Tel Aviv en Abu Dhabi. We hebben te maken met een strategische alliantie tussen deze twee landen – een die tot doel heeft de geopolitieke situatie in de regio te veranderen.

“Deze alliantie kwam niet tot stand tussen twee gelijke partijen met dezelfde politieke macht en invloed. Het is eerder een alliantie tussen een slaaf, de VAE, en Israël, de meester.”

De paradox is dat deze alliantie niet is ontstaan tussen twee gelijkwaardige partijen met dezelfde politieke macht en invloed. Het is eerder een alliantie tussen een slaaf, de VAE, en Israël, de meester.

Hoewel de overeenkomst enkele doelen voor de VAE bereikt, zoals het kopen van Amerikaanse F-35 straaljagers en het veiligstellen van de steun van de Israëlische lobby in Washington om zijn misdaden in Jemen, Libië, Egypte en andere arena’s te helpen verbergen, geeft het Israël ongekende voordelen.

Israël zal zijn overeenkomst met de VAE gebruiken om verschillende politieke, strategische en economische doelen te bereiken, waarvan het anders nooit had kunnen dromen. Het bondgenootschap betekent een psychologische en politieke doorbreking van de jaren oude muur van formele Arabische boycot tegen Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, proberen zo het momentum van de overeenkomst uit te buiten om andere Arabische landen onder druk te zetten om de betrekkingen met Israël te normaliseren, waaronder Saoedi-Arabië, Bahrein, Oman, Soedan en Marokko. Er is veel gespeculeerd over Bahrein in het bijzonder, vooral na het recente bezoek van Kushner aan Manama.

Israël zal zijn betrekkingen met Abu Dhabi gebruiken om zijn gebied van invloed en veiligheid uit te breiden tot de Golfregio.

De overeenkomst brengt de Golf in de Israëlische invloedssfeer, vooral als Oman, Bahrein en Saoedi-Arabië in de voetsporen van de VAE treden. In het licht van de superioriteit van Israël op militair en inlichtingengebied zullen alle Golflanden onder Israëlische hegemonie staan.

Bedreiging van Iran

Door zijn aanwezigheid in de Golf zal Israël tot aan de westelijke grens van Iran komen en een existentiële bedreiging voor Teheran vormen. Iran ziet de normalisering tussen Israël en de Arabische Golfstaten als een samenzwering met grote risico’s voor de regio.

De gebieden van de VAE zouden kunnen worden gebruikt om Iran te bespioneren, terwijl Israël ook zou kunnen infiltreren in de Iraanse samenleving door de contacten met de Iraanse gemeenschap in de Emiraten uit te buiten.

De overeenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten biedt de VAE ook de mogelijkheid om een grote markt voor Israëlische producten te worden, die zich vervolgens zou kunnen verspreiden naar de rest van de Arabische Golfstaten, met name Saoedi-Arabië en Bahrein. Volgens de Financial Times waren verschillende Israëlische bedrijven naar verluidt al betrokken bij handel en investeringen in Abu Dhabi onder auspiciën van Europese bedrijven, maar nu kunnen ze openlijk opereren.

De Amerikaanse presidentiële adviseur Jared Kushner spreekt op 31 augustus in Abu Dhabi (AFP).

Ondertussen is het Emirati-beleggingsfonds Mubadala, dat een kapitaal van ongeveer 230 miljard dollar heeft, naar verluidt een van de belangrijkste investeerders in de Israëlische technologiesector. Ook wordt verwacht dat het staatsfonds van Abu Dhabi ter waarde van 700 miljard dollar zal bijdragen aan investeringen in Israël.

Over het geheel genomen heeft Israël met deze overeenkomst vooral voordeel bij het infiltreren van de Arabische bevolking en het veranderen van de gedachten van toekomstige generaties, zodat zij vrede met Israël accepteren – zelfs zonder de rechten van het Palestijnse volk veilig te stellen. En in tegenstelling tot de koude vrede van Israël met Egypte en Jordanië zal de vrede met de VAE een intieme vrede zijn.

Veranderende percepties

Er lijkt een generatie Emiraten te zijn die de normalisering met Israël accepteert en deze openlijk op de sociale media promoot, wat een verschuiving in de publieke perceptie van de Israëlische bezetting suggereert.

Degenen die verschillende Emirati-jongeren op Twitter volgen, zouden de afgelopen jaren tekenen van een hersenspoeling hebben gezien, met als doel de toenadering van de VAE tot Israël te rechtvaardigen, ondanks de racistische en bloedige geschiedenis met de Arabische volkeren.

Met andere woorden, we hebben niet te maken met een alliantie tussen twee staten, maar eerder met een Israëlisch project voor hegemonie en invloed in de regio met financiering en promotie van Emirati, in ruil voor wat tijdelijke winst voor Abu Dhabi.

Het is een illusie voor de VAE om te geloven dat deze alliantie het tot een belangrijke regionale staat zal maken, of voor Abu Dhabi Kroonprins Mohammed bin Zayed om zichzelf aan te prijzen als de “nieuwe leider van het Midden-Oosten”, zoals Kushner hem beschreef in een verklaring bij zijn aankomst op de luchthaven van Abu Dhabi met de Israëlische delegatie die de VAE vorige week bezocht.
Opiniepeilingen in de Arabische wereld zullen onthullen dat bin Zayed en zijn broers niets anders zijn dan marionetten in de handen van Israël, dat hen zal weggooien nadat het zijn doelen heeft bereikt.

Topfoto: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Abu Dhabi-kroonprins Mohammed bin Zayed worden apart afgebeeld.
(AFP)

De standpunten die in dit artikel naar voren worden gebracht, behoren toe aan de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het redactionele beleid van Middle East Eye.

Khalil al-Anani is een Senior Fellow bij het Arabisch Centrum voor Onderzoek en Beleidsstudies in Washington DC. Hij is ook een universitair docent politieke wetenschappen aan het Doha Institute for Graduate Studies. Je kunt hem volgen op Twitter: @Khalilalanani.

Leave a Reply