Bron: Adri Nieuwhof,
op electronicintifada.net 31 januari 2020

De Palestijnse Nederlander Ismail Ziada klaagde twee Israëlische generaals aan voor de dood van zes familieleden tijdens de aanval van Israël op Gaza in 2014.

Een rechtbank in Nederland heeft Ismail Ziada de kans ontzegd om gerechtigheid na te streven voor Israëls moord op zijn moeder en andere familieleden.

De Palestijns-Nederlandse burger heeft Benny Gantz, de toenmalige Israëlische legerchef, en Amir Eshel, toen luchtmachtchef, aangeklaagd voor de beslissing om het huis van zijn familie te bombarderen tijdens de Israëlische aanval op Gaza bijna zes jaar geleden.

De Nederlandse rechters oordeelden dat de twee commandanten immuniteit genieten voor hun vermeende misdaden omdat ze deze hebben gepleegd terwijl ze in officiële hoedanigheid handelden.

De Israëlische aanval op 20 juli 2014 veranderde het gebouw met drie verdiepingen in het vluchtelingenkamp al-Bureij in puin.

Het doodde de 70-jarige moeder van Ziada, Muftia, zijn broers Jamil, Yousif en Omar, schoonzus Bayan en de 12-jarige neef Shaban, evenals een zevende persoon die het gezin bezocht.

Ziada klaagde de Israëlische generaals aan voor meer dan $ 600.000 aan schadevergoeding plus gerechtskosten.

In een reactie na afloop van de uitspraak van woensdag veroordeelde Ziada de beslissing.

Het is onduidelijk of Ziada in beroep zal gaan, maar in een schriftelijke verklaring zwoer hij dat zijn inspanningen om gerechtigheid te bereiken door zullen gaan.

“Ik ben het aan alle Palestijnen verplicht, die hetzelfde hebben geleden en blijven lijden, om deze strijd voort te zetten om te bereiken wat hun wordt ontzegd: toegang tot onafhankelijke rechtspraak en verantwoordelijkheid voor de onuitsprekelijke misdaden tegen hen”, zei Ziada.

“Ismael Ziada, wiens 6 familieleden (oudere moeder, broers, neef) werden vermoord in een Israëlische bom, vraagt zich emotioneel af:” Waar moet ik heen, waar moet ik zijn?

De ‘recht’spraak komt oorlogsmisdadigers tegemoet

De meeste Palestijnen hebben geen mogelijkheid om gerechtigheid te zoeken voor Israëlische misdrijven.

Maar als Nederlander hoopte Ziada dat de rechterlijke macht van zijn land voor enige verantwoording zou zorgen.

De rechters van de rechtbank in Den Haag aanvaardden echter claims dat Gantz en Eshel immuun zijn voor vervolging omdat ze in officiële hoedanigheid handelden.

In de uitspraak van de rechtbank, zegt ze wettelijke precedenten te erkennen, die vaststellen dat immuniteit niet van toepassing is in gevallen van ernstige internationale misdaden, waaronder genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De Neurenberg-principes, voortgekomen uit de processen van nazi-leiders na de Tweede Wereldoorlog, stelden vast dat individuen niet aan de verantwoording voor dergelijke misdaden kunnen ontsnappen op basis van het feit dat zij handelden als staatshoofd of regeringsfunctionaris.

De rechtbank haalde ook het standpunt van de Nederlandse regering aan in een verklaring uit 2016, dat immuniteit zich niet uitstrekt tot internationale misdrijven.

“Het plegen van internationale misdrijven kan per definitie geen officiële functie zijn”, aldus de Nederlandse regering.

Toch heeft de rechtbank dit allemaal terzijde geschoven en een positie ingenomen die troost en aanmoediging biedt aan staten en personen die ernstige misdaden hebben of willen plegen.

Het is een bijzonder trieste ironie dat de uitspraak gedaan wordt, enkele dagen nadat Europese topambtenaren de woorden “Nooit meer” uitspreken en mensen aansporen om de “lessen” van de geschiedenis te leren tijdens het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Auschwitz.

Zulke woorden klinken hol wanneer slachtoffers van oorlogsmisdaden hun weg naar gerechtigheid geblokkeerd vinden.

De Palestijnse advocaat Hussein Abu Hussein getuigde als onderdeel van de zaak van Ziada afgelopen september dat praktische en juridische obstakels het onmogelijk maakten voor Ziada om gerechtigheid in Israël te zoeken.

De Nederlandse rechters negeerden ook dat.

Na de hoorzitting vroeg Ziada waar hij heen kon gaan nu de Nederlandse rechtbank de deur voor zijn gezicht heeft dichtgeslagen.

Geen gerechtigheid voor Palestijnen

Israël heeft elke poging van de Palestijnen belemmerd, om gerechtigheid te zoeken voor hun misdaden tegen hen, ook in de zaak Ziada.

Een jaar geleden drong Israël er bij de Nederlandse rechtbank op aan de zaak van oorlogsmisdaden tegen Gantz en Eshel af te wijzen.

Advocaten van de generaals onthulden hun minachting voor de slachtoffers en hun leven, toen ze probeerden de juridische actie van Ziada te kaderen als onderdeel van ‘een anti-Israëlcampagne’.

En als reactie op het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de oorlogsmisdaden van Israël in de bezette Palestijnse gebieden, heeft premier Benjamin Netanyahu het ICC besmeurd met valse beschuldigingen van antisemitisme.

Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat we weten of het ICC een weg naar gerechtigheid voor Palestijnen zal blijken te zijn, of eveneens een geblokkeerd pad.

Israël blijft ondertussen misdaden plegen tegen Palestijnen, waaronder het doden van burgerdemonstranten, de kolonisatie van bezet gebied, marteling en mishandeling van gevangenen, sloop van Palestijnse huizen en de 12-jarige blokkade van Gaza – collectieve bestraffing van twee miljoen mensen.

Gantz, nu de leider van de Israëlische blauw-wit oppositiecoalitie, wil Netanyahu als premier vervangen. Israël houdt zijn derde algemene verkiezingen in een jaar in maart, nadat eerdere verkiezingen tot politieke impasse hebben geleid. Tijdens de campagne voor de verkiezingen van april 2019, publiceerde Gantz advertenties waarin hij opschepte over de hoeveelheid dood en vernietiging hij in 2014 in Gaza had veroorzaakt.

In de campagne voor de verkiezingen van september verklaarde Gantz dat de brute militaire bezetting van Israël de Palestijnen echt ten goede komt.

Als Gantz de volgende verkiezingen wint, krijgt hij de geruststelling van Nederlandse rechters dat hij als premier nog veel meer Palestijnen mag doden, zonder angst voor de rechter te worden gebracht.


Verwant, op abu-pessoptimist:
Haagse rechters oordelen over aansprakelijkheid Israelische generaals voor oorlogsmisdaden , Jaap Hamburger, 18 september 2019

Leave a Reply