Bron: PressTV 31 december 2019 ~~~ 

Een aantal Palestijnse rechtengroepen zegt dat Israëlische strijdkrachten in het jaar 2019 op de bezette Westelijke Jordaanoever meer dan 5.500 Palestijnen hebben gearresteerd, waaronder 889 kinderen en 128 meisjes en vrouwen.

De Palestijnse groepen, waaronder de Palestijnse Prisoners Society (PPS), hebben in een verklaring gemeld dat het aantal Palestijnse gevangenen dat momenteel achter tralies in Israëlische detentiecentra wordt vastgehouden ongeveer 5.000 bedraagt, waaronder 50 vrouwen en 200 kinderen.

Ongeveer 450 gevangenen zitten onder de zogenaamde administratieve hechtenis, een soort gevangenschap zonder proces of aanklacht waarmee Israël Palestijnen tot zes maanden kan opsluiten, en dat een oneindig aantal keren kan uitbreiden.


Marteling van Palestijnse gevangenen heerst in Israëlische gevangenissen: Palestijnse NGO
Sinds 2001 zijn er ongeveer 1200 klachten over foltering tijdens ondervragingen ingediend, zegt Addameer.

In de verklaring werd nog vermeld, dat ongeveer 700 van de gevangenen aan verschillende ziekten lijden, en dat er 10 kankerpatiënten en 200 anderen met chronische ziekten zijn.

“In 2019 hebben de Israëlische autoriteiten willekeurige arrestatiecampagnes tegen vrouwen en kinderen opgevoerd, die zowel tijdens als na de arrestatie verschillende vormen van marteling hebben doorstaan”, stond er.

De verklaring merkte verder op dat vijf Palestijnse gevangenen stierven in Israëlische gevangenissen wegens gebrek aan goede medische behandeling en opzettelijke medische nalatigheid in 2019.


Palestijnse gevangene zwaar gemarteld door Israëlische ondervragers: groep Rechten
Samer al-Arbeed is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat hij ernstig gemarteld was.

De rechtengroepen zeiden dat meer dan 50 gevangenen in hongerstaking gingen uit protest tegen het beleid van de Israëlische gevangenisdiensten en tegen het beleid van administratieve detentie.

“Israëlische bezettingsautoriteiten overtreden alle regels van internationale en humanitaire wetten en versterken hun flagrante schendingen via het gerechtelijk apparaat,” zeiden ze.

De rechtengroeperingen riepen op tot lokale, regionale en internationale organen om druk uit te oefenen op het Israëlische regime om de schendingen van Palestijnse gevangenen te stoppen.

Vorige maand zei de PPS in een rapport dat gearresteerde Palestijnse kinderen talloze schendingen van hun rechten hebben ondervonden door Israëlische troepen.

Ze worden vaak ‘s avonds laat uit hun huizen weggehaald en worden onder zware omstandigheden opgesloten, aldus het rapport.

Hij merkte op dat gearresteerde kinderen hun recht op onderwijs wordt onthouden, hetgeen een duidelijke schending is van de Verklaring van de Rechten van het Kind.


Palestijnse gevangenen gaan in hongerstaking om te protesteren tegen administratieve detentie
Verschillende Palestijnse gevangenen zijn in hongerstaking gegaan vanwege de administratieve detentie van Israël.

Eerder dit jaar hebben de Palestijnse gevangenenvereniging en de organisatie voor gewetensbezwaren en mensenrechtenbescherming in een gezamenlijke verklaring aangekondigd dat 216 Palestijnen hun leven hebben verloren in Israëlische gevangenissen sinds 1967.

Onder deze werden zeven neergeschoten, terwijl 72 anderen werden doodgemarteld en 59 stierven wegens gebrek aan medische zorg.

In de verklaring werd vermeld dat Palestijnen in Israëlische gevangenen werden onderworpen aan een “onmenselijke” behandeling, inclusief fysieke en psychologische marteling.

Gazanen verzamelen zich in solidariteit met Palestijnse gevangenen
Honderden mensen hebben een bijeenkomst bijgewoond op het Rode Kruis-kantoor in Gaza in solidariteit met Palestijnen die achter Israëlische bars wegkwijnen.

Ongeveer 60% van de gevangenen heeft ‘zware fysieke geweldpleging’ ondergaan.

In de verklaring werd er ten slotte op aangedrongen, dat secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een speciaal comité zou oprichten om de Palestijnse doden in Israëlische gevangenissen te onderzoeken.

Leave a Reply