Ruim 55 jaar na de roemruchte aftocht uit Vietnam, is weer eens al te duidelijk: De Amerikaanse legers in het Midden Oosten zullen de ‘aanval-tegenaanval’ strategie samen met Isis en al-Qaeda net zolang herhalen, tot ze door westerse protesten gedwongen worden de regio te verlaten. Israel heeft dan als laatste agressor in de regio een groot probleem.

Amerikaanse civiele huurling gedood in Irak basis-raketaanval – volgens officiële bronnen

Bron: middleeastmonitor, 28 december 2019

Een Amerikaanse civiele huurling werd vrijdag gedood in een raketaanval op een Iraakse militaire basis in de buurt van de olierijke stad Kirkuk, volgens Amerikaanse functionarissen, meldt Reuters.

Verschillende Amerikaanse dienstleden en Irakese personeelsleden raakten ook gewond, zei de door de VS geleide coalitie tegen de Islamitische Staat in een verklaring, eraan toevoegend dat Iraakse veiligheidstroepen de reactie en het onderzoek naar het incident zouden leiden.

Amerikaanse functionarissen zeiden, op voorwaarde van anonimiteit, dat de dienstleden licht gewond raakten en waarschijnlijk weer dienst hadden.

Een functionaris zei dat de Verenigde Staten de mogelijke betrokkenheid van Kataib Hezbollah, een door Iran gesteunde sjiitische islamitische militiegroep, onderzochten.

In december gaf de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo de door Iran gesteunde troepen de schuld van een reeks aanvallen op bases in Irak en waarschuwde Iran dat elke aanval door Teheran of volmachten die Amerikanen of bondgenoten schade toebrachten, “met een beslissende reactie van de VS zou worden beantwoord.”

De spanningen zijn toegenomen tussen Teheran en Washington sinds vorig jaar, toen president Donald Trump de Verenigde Staten uit de nucleaire deal van 2015 met zes machten trok en sancties opnieuw oplegde die de Iraanse economie hebben verlamd.

Sindsdien heeft Washington Iran de schuld gegeven voor aanvallen op olietankers deze zomer, inclusief voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten, en een grote aanval op oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië. Iran heeft ontkend achter de aanslagen te zitten.

Het Iraakse leger zei in een verklaring eerder op vrijdag dat verschillende raketten werden gelanceerd in de Iraakse K1 militaire basis, die Amerikaanse en Iraakse troepen huisvest.

Beveiligingsbronnen zeiden dat veiligheidstroepen een lanceerplatform voor Katyusha-raketten vonden in een verlaten voertuig nabij de basis.

Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De militanten van de Islamitische Staat die in het gebied actief zijn, hebben zich op sabotage tactieken gericht om de regering in Bagdad te straffen sinds het alle territorium heroverde en de overwinning tegen hen verklaarde in december 2017.

Een hoge Amerikaanse militaire functionaris zei deze maand echter dat aanvallen door door Iran gesteunde groepen op bases die Amerikaanse troepen in Irak herbergen, steeds sneller werden en verfijnder werden, waardoor alle partijen dichter bij een oncontroleerbare escalatie kwamen.

Zijn waarschuwing kwam twee dagen nadat vier Katyusha-raketten een basis hadden getroffen in de buurt van de internationale luchthaven van Bagdad, waarbij vijf leden van de Iraakse elite Counter-Terrorism Service gewond raakten, de laatste in een golf van raketaanvallen op bases die leden van de door de VS geleide coalitie herbergen met als doel versla Islamitische Staatsopstandelingen.

De K1-basis, die 15 km (9 mijl) ten noordwesten van Kirkuk ligt, in Noord-Irak, huisvest Amerikaanse strijdkrachten naast Iraakse strijdkrachten van de Federale Politie en Terrorismebestrijding, aldus veiligheidsbronnen.

Er zijn ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen in Irak.


Update 29 december, van de Redactie: In bovenstaand neutraal verslag van Middle East Monitor over de verschillende berichten van hoge en lage functionarissen, wordt duidelijk, dat er weer enorm met de waarheid gerommeld wordt.
Het is waarschijnlijk al lang bekend, dat de pickup-bus met de 36 raket-lanceerbuizen naast de kazerne duidt op een aanval van Isis militanten, zodanig uitgevoerd dat de schuld bij Iran gelegd kan worden.

Dat het Amerikaanse leger voorafgaand aan enig beloofd onderzoek al 5 legerbasis in Irak heeft vernietigd en daarbij 36 Irakese soldaten gedood, maakt duidelijk dat een onafhankelijk onderzoek er niet meer zal komen. Het lijkt erg op vele valsevlag incidenten in Syrië, waaronder de gifgas aanvallen in Ghouta 2013, Al-Tamanah 2014, Khan Shaykhun 2017, en Douma 2018. Ook daar was er enorme druk van het Pentagon om de aanval te gebruiken voor haar strategische doeleinden en werd met het onderzoek gerommeld.

De doelen van het Amerikaanse leger waren ditmaal Irakese legerbases die zeer actief waren in de strijd tegen de laatste resten van Isis. Kan nog duidelijker aangetoond worden dat de VS samen met Israël, al-Qaeda en Isis een gewapende strijd voeren tegen de zittende regeringen in het Midden-Oosten? Hebben de verklaringen van de medewerkers van het OPCW al niet genoeg overtuigend bewijs geleverd, dat al deze aanvallen van Isis en al-Qaeda gecreëerd worden om steun bij het westerse publiek te krijgen voor ‘represaille’ aanvallen van Israël en de VS tegen de regeringslegers in het Midden-Oosten?


Update 30 december,

Na de Amerikaanse aanval op Iraakse strijdkrachten zullen haar troepen (opnieuw) moeten vertrekken

bron: Moonofalabama.org 30 december 2019:

Om wraak te nemen voor de dood van een van zijn huurlingen viel de Amerikaanse luchtmacht vijf kampen aan waar Kata’ib Hezbollah en andere Iraakse troepen waren gestationeerd:

    Als reactie op herhaalde Kata’ib Hizbollah (KH) -aanvallen op Iraakse basissen die de coalitietroepen van Operation Inherent Resolve (OIR) huisvesten, hebben Amerikaanse troepen nauwkeurige defensieve aanvallen uitgevoerd tegen vijf KH-faciliteiten in Irak en Syrië die het vermogen van KH om toekomstige aanvallen uit te voeren zullen degraderen tegen OIR-coalitietroepen.

    De vijf doelen omvatten drie KH-locaties in Irak en twee in Syrië. Deze locaties omvatten wapenopslagfaciliteiten en commando- en controlelocaties die KH gebruikt om aanvallen op OIR-coalitietroepen te plannen en uit te voeren.

Alle KH-posities die werden geraakt, bevonden zich in de westelijke Anbar-woestijn, 450 kilometer van Kirkuk. KH heeft bases aan beide zijden van de Iraaks-Syrische grens waar het zich bezighoudt met de strijd tegen de nog actieve ISIS. De resultaten van de luchtaanvallen waren verwoestend:

   Elijah J. Magnier @ejmalrai – 6:20 UTC · 30 dec 2019
    32 doden en 45 verwondden is het resultaat van #US gewelddadige agressie op #Iraakse veiligheidstroepen brigades 45 en 46 gisteravond op een militaire positie die was opgezet om aanvallen va #ISIS overblijfselen in al-Qaem, op de grensovergang tussen Irak en Syrië, weerstand te bieden.

Het grensstation al-Qaem / al-Bukamal is het enige open tussen Irak en Syrië dat niet onder Amerikaans toezicht staat. De VS was woedend toen de Iraakse premier Adil Abdul Mahdi toestond dat het werd opgericht. Het werd eerder aangevallen door Israël, dat zijn aanval had gelanceerd vanuit een Amerikaanse luchtmachtbasis in Oost-Syrië.

    TØM CΛT @TomtheBasedCat – 6:11 UTC · 29 december 2019
    Het waren niet alleen leden van de Hezbollah-bataljons die werden getroffen, er zijn ook gewonden onder de gelederen van het Missiles Forces / Rocket-bataljon dat als een afzonderlijke eenheid wordt beschouwd, afgezien van de genummerde brigades.

Tot de doden behoren Abu Ali Madiniyah, de commandant van het 1e bataljon van de 45e brigade.

De aanvallen negeerden volledig de Iraakse soevereiniteit en was gericht tegen de legers onder direct bevel van de Iraakse staat: [………….]

Lees verder op Moonfalabama.org 30 december 2019