Bron: Finian Cunningham, RT op-ed 16 september 2019 ~~~ 

Finian Cunningham is een geprezen journalist die veelvuldig over internationale zaken heeft geschreven. ~~

De verwoestende verrassingsaanval op de olie-industrie van Saudi-Arabië heeft geleid tot een veelheid aan beschuldigingen van Amerikaanse functionarissen die Iran de schuld geven. De reden voor het wijzen met de vinger is eenvoudig: het spectaculaire falen van Washington om zijn Saoedische bondgenoot te beschermen.
De Trump-regering moet Iran tot zondebok maken voor de laatste militaire aanval op Saoedi-Arabië, omdat te erkennen dat de rebellen van de Houthi een dergelijke gewaagde aanval in het hart het olie-koninkrijk hebben opgezet een erkenning van Amerikaanse ontoereikendheid zou zijn.

Saudi-Arabië heeft de afgelopen jaren miljarden dollars uitgegeven aan de aankoop van Amerikaanse Patriot raketafweersystemen en zogenaamd geavanceerde radartechnologie van het Pentagon. Als de Jemenitische rebellen gevechtsdrones tot 1000 kilometer naar Saoedisch grondgebied kunnen vliegen en de essentiele productielocaties in de olie-industrie van het koninkrijk kunnen uitschakelen, dan zou dat een enorme schaamte zijn voor Amerikaanse ‘beschermers’.

De Amerikaanse verdediging van Saoedi-Arabië is onderdeel van in hun historische relatie. Saoedische olie-export verhandeld in dollars – de grootste ter wereld – zijn van vitaal belang voor het behoud van de wereldwijde petrodollar-markt, die op zijn beurt cruciaal is voor de Amerikaanse economische macht. In ruil daarvoor zijn de VS verplicht om een ​​beschermer van de Saoedische monarchie te zijn, wat het lucratieve extra voordeel met zich meebrengt dat ze het koninkrijk elk jaar voor miljarden dollar wapens verkopen.

Volgens het Stockholm International Peace Research Institute heeft Saoedi-Arabië het op twee na grootste militaire budget ter wereld, achter de VS en China. Met een jaarlijkse uitgave van ongeveer $ 68 miljard is het ’s werelds nummer één in termen van percentage van het bruto binnenlands product (8,8 procent). De meeste Saoedische wapens zijn afkomstig uit de VS, waarvan met name het Patriot-raketsystemen een recent onderdeel is, met een hoog kostenplaatje.

Maar ondanks al die financiële risico’s en de beste Amerikaanse militaire technologie, was het oliekoninkrijk net getuige van een potentieel verlammende serie luchtaanvallen op zijn vitale olie-industrie. De Saoedische olieproductie in zijn gigantische raffinaderijcomplex in Abqaiq, 205 mijl (330 km) ten oosten van de hoofdstad Riyad, daalde met 50 procent nadat het in vlammen gezet werd na luchtaanvallen. Een van de grootste olievelden van Saudi, in Khurais, ook in de oostelijke provincie, was ook gedeeltelijk gesloten.

Er zijn geloofwaardige berichten dat de schade veel ernstiger is dan de Saoedische ambtenaren toegeven. Het kan weken duren voordat deze belangrijke industriële locaties zijn gerepareerd.

De Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo had het half goed toen hij beweerde: “Iran lanceerde een ongekende aanval op de energievoorziening van de wereld”.

Ja, het is ongekend. Maar Pompeo en andere Amerikaanse functionarissen hebben het hoogst waarschijnlijk mis gehad met Iran de schuld te geven.

Sommige overheidsfunctionarissen van Trump vertelden de Amerikaanse media dat ‘kruisraketten’ verantwoordelijk waren voor de gigantische vuurballen boven de Saoedische oliefaciliteiten. Eén overheidsfunctionaris werd anoniem geciteerd en zei: “Er is geen twijfel dat Iran hier verantwoordelijk voor is … er is geen ontkomen aan. Er is geen andere kandidaat. ‘

In een haastige poging om beschuldigingen tegen Iran te onderbouwen, werden satellietbeelden vrijgegeven die de nasleep laten zien van de luchtaanval op het raffinaderijcomplex in Abqaiq. Amerikaanse functionarissen beweren dat de locatie van de explosies aangeeft dat de wapens niet afkomstig waren uit Jemen in het zuiden, maar uit Iran of Irak.

Zelfs de normaal uiterst loyale New York Times uitte twijfel over die bewering en merkte in zijn rapport op: “De satellietfoto’s die zondag werden vrijgegeven, leken niet zo duidelijk als ambtenaren suggereerden, en sommige leken schade te vertonen aan de westkant van voorzieningen, niet van de richting van Iran of Irak. “

De beschuldigingen van Pompeo en anderen zijn beweringen in plaats van onderbouwde claims.

Het is opmerkelijk dat president Donald Trump heeft afgezien van het openlijk beschuldigen van Iran bij naam, slechts een aanwijzing voor de mogelijkheid. Als Pompeo zo vastberaden is om Iran te beschuldigen, waarom Trump dan niet ? Ook maakte de president een veelzeggende opmerking toen hij zei dat hij “wachtte op verificatie” van Saoedi-Arabië “over wie zij denken dat de oorzaak van de aanval was.” Nogmaals, als Amerikaanse functionarissen Iran expliciet beschuldigen, waarom zegt Trump dan dat hij “verificatie” wil van de Saoedi’s?

Van zijn kant heeft Iran de aantijgingen dat het enige betrokkenheid had, verworpen door te zeggen dat verklaringen van Pompeo verzonnen waren en neerkwamen op het aanzetten tot een conflict.

De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi verwierp ook claims dat het grondgebied van zijn land mogelijk door pro-Iraanse sjiitische militanten was gebruikt om de luchtaanvallen uit te voeren.

De Houthi-rebellen in Jemen hebben ondubbelzinnige verklaringen afgelegd waarin zij de verantwoordelijkheid opeisen voor de luchtaanvallen op de Saoedische olie-installaties. Ze waren specifiek dat de wapens drones waren, geen raketten, en voegde eraan toe dat 10 onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) werden ingezet.

Met name ook, meldden de meeste Amerikaanse media aanvankelijk dat de aanslagen plaatsvonden door drones die vanuit Jemen waren gevlogen. Associated Press meldde een niveau van verfijning in de aanvallen waarbij eerst drones werden gebruikt om de Amerikaanse Patriot-radarsystemen uit te schakelen voordat andere UAV’s overgingen tot de luchtaanvallen.

Het lijkt er daarom op dat Amerikaanse functionarissen proberen het verhaal te veranderen door Iran de schuld te geven. Het is een roekeloze wijzen naar een zondebok, omdat het logischerwijze tot een militaire aanval op Iran zou kunnen leiden, in welk geval Teheran heeft gewaarschuwd dat het klaar is voor oorlog.

De reden voor het beschuldigen van Iran is dat de Jemenitische rebellen (die Iran politiek ondersteunt) gewoon niet in staat zijn om drones te gebruiken met zo’n dramatisch succes tegen de Saoedische olie-industrie. De dader moet Iran zijn, dus de redenering luidt. Dit is een vervolg op de vermeende sabotage door Iran tegen olietankers in de Perzische Golf eerder deze zomer.

Uit een tijdlijn blijkt echter dat de Houthi’s meer dan in staat zijn om steeds krachtigere ballistische raketten en dieper doordringende drones op Saoedisch grondgebied te lanceren. De rebellen gebruiken drones uit het begin van de oorlog, die de door de VS gesteunde coalitie Saudi-VAE in maart 2015 op het Zuid-Arabische land lanceerde.

In de afgelopen vier jaar is de vuurkracht van de Houthi-luchtmacht geleidelijk verbeterd. Eerder konden de Saoedi’s met Amerikaanse verdedigingssystemen drones en raketten van Jemen onderscheppen. Maar het afgelopen jaar hebben de rebellen voor het bereiken van doelen in het Saoedische binnenland, inclusief de hoofdstad Riyad, een hoger slagingspercentage

In mei van dit jaar troffen Houthi-drones de cruciale oost-westpijpleiding van Saudi-Arabië. Vervolgens werd gemeld dat drones en ballistische raketten in augustus het Shaybah-olieveld nabij de grens met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), en het exportcomplex van Dammam in de oostelijke provincie van Saoedi-Arabië hadden getroffen.

De Jemenieten beweren dat ze de oorlog naar Saoedi-Arabië en de VAE voeren na jaren van meedogenloze luchtaanvallen op hun thuisland die hebben geleid tot bijna 90.000 doden. Een recent VN-rapport beschuldigde de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk voor mogelijke medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden door hun militaire steun aan de Saoedische coalitie.

Er moet angst heersen bij de vorsten in Saoedi-Arabië en de VAE, dat de rebellen uit het door oorlog verscheurde en uitgehongerde Jemen nu achter hen aan komen met drones die hun olie-economie zouden kunnen vernietigen. Wat meer is, de veelgeprezen Amerikaanse beschermer kan zijn strategische overeenkomst niet waarmaken, ondanks miljarden dollars aan Pentagon-wapens.

Daarom moet Washington een excuus vinden door Iran als de schurk aan te wijzen.