bron: Syria Araba News Agency (SANA) 25 juni, 2018 ~~~ 

25 juni, 2018, New York

De permanente vertegenwoordiger van SANA-Syrië bij de VN, Dr. Bashar al-Jaafari zei dat Syrië de afgelopen acht jaar geleden heeft onder een terroristische oorlog waarin veel regeringen betrokken waren door het te steunen, te financieren en te activeren.

“Die regeringen hebben miljarden dollars toegewezen om de situatie in Syrië te militariseren en ze hebben gewapende terroristische groeperingen gecreëerd en gefinancierd die verkeerde leuzen hebben geadopteerd,” voegde al-Jaafari toe tijdens een zitting van de VN Veiligheidsraad op maandag.

Hij bevestigde dat sommige staten zich schuldig maken aan directe militaire agressie, het grondgebied van anderen met geweld bezetten, en vervolgens de agressie en bezetting beschrijven als ‘oorlog tegen het terrorisme’, en de Israëlische bezetting van de Arabische landen steunen.

“Sinds decennia zijn er crises geweest die onze wereld troffen als gevolg van het beleid van staten die crises en oorlogen veroorzaken om hebzucht en agenda’s uit te voeren die de grootste bedreiging vormen voor de internationale vrede en veiligheid,” zei Al-Jaafari.

Hij ging verder met te zeggen dat de belangrijkste reden achter conflicten in het Midden-Oosten was, en nog steeds is, de Israëlische bezetting van de Arabische gebieden, waaronder de Golan.

“Sommige regeringen politiseren nog steeds het humanitaire situatie in Syrië en ze vervalsen informatie, produceren bewijsmateriaal en knoeien met rapporten over het gebruik van chemische wapens in Syrië”, voegde al-Jaafari eraan toe.

Hij benadrukte dat de VS nog steeds terroristen traint in 19 bezette gebieden in Syrië, waaronder het al-Tanf en al-Rukban-kamp aan de Irakese, Jordaanse en Syrische driehoeksgrens en het voorziet hen ook van wapens en munitie.

“De Syrische regering heeft nooit en zal geen giftige chemische wapens gebruiken die ze oorspronkelijk niet bezit nadat ze zijn verwijderd aan boord van Amerikaanse schepen in de Middellandse Zee,” bevestigde al-Jaafari.

Hij voegde eraan toe dat het Syrische volk in haar thuisland en haar zelfbeschikking heeft geloofd, en terrorisme heeft weerstaan ​​en het in grote delen van het land heeft verdreven.

Original English publication:
Al-Jaafari: Some governments politicize humanitarian aid file  and tamper with reports about chemical weapon in Syria 
Mazen Eyon, Syria Araba News Agency (SANA)