Bron: Veteran Intelligence Professionals for Sanity, 
Consortium News ,  April 13, 2018 ~~~

In deze memo aan het Witte Huis dringen de Veteran Intelligence Professionals for Sanity er bij president Trump op aan eerst het bewijsmateriaal te verzamelen voordat hij besluit om Syrië te treffen.

MEMORANDUM VOOR: de voorzitter

VAN: Veteran Intelligence Professionals voor Sanity

ONDERWERP: bewijsmateriaal vereist voor militair besluit over Syrië

Meneer de president,

Wij,  ondergetekende Veteran Intelligence Professionals voor Sanity, waaronder een aantal andere geloofwaardige experts zoals de voormalige Britse ambassadeur in Syrië  Peter Ford (van wie dit recente interview op BBC Radio Scotland), voormalige VN-wapeninspecteurs en voormalige militaire officieren bevelen u ten zeerste aan om het feitelijke bewijs van de plaats van de vermeende chemische aanval in Douma, Syrië, bekijken alvorens opdracht te geven tot enige militaire actie. VIPS heeft eerder geloofwaardig bewijsmateriaal gerapporteerd waaruit blijkt dat antiregeringskrachten in Syrië zelf toxische chemische agentia hebben geproduceerd en gebruikt.

Er zijn tegenstrijdige aanwijzingen, aangezien de video’s en afbeeldingen van slachtoffers op de locaties die naar verluidt door chemische wapens werden getroffen, afkomstig waren van aan rebellen gelieerde entiteiten, bekend als de ‘Douma-revolutie’ en de ‘Witte helmen’, terwijl Russische militaire eenheden die later fysieke toegang kregen tot de vermeende locaties en personeel van de Syrische Rode Halve Maan dat in het gebied werkte, naar verluidt geen aanwijzing vonden voor een aanval met een chemisch wapen.

Een belangrijke vraag voor ons, als voormalige inlichtingenofficieren met enige kennis van het operationele gebruik van verkeerde informatie en valse vlagacties, is het motief dat de Syrische regering zou hebben voor het maken van een aanval met chemische wapens op haar eigen burgerbevolking, vooral in een tijd waarin het heeft groeiende steun van de bevolking en heeft meer militair succes. Waarom zou het Westerse woede riskeren?

Rebellenvechters en hun gezinnen werden al geëvacueerd door een bus met airconditioning naar het bezette Jarabulus in Turkije. Zoals Scott Ritter hier in meer detail beschreef, hadden alleen salafistische strijders van het “Leger van de islam” (Jaish al-Islam) geweigerd zich over te geven ten tijde van de veronderstelde aanvallen.

Men moet daarom de mogelijkheid overwegen dat de veronderstelde chloorgasaanval bij Douma een zorgvuldig opgebouwde propagandafraude kan zijn geweest. Een dergelijke fraude zou het doel hebben precies de soort politieke druk uit te lokken die je nu hebt over militaire actie. Met andere woorden, mijnheer de Voorzitter, dit kan een poging zijn om u te omringen in een oorlog die u, noch uw mede-Amerikanen willen of nodig hebben.

Meer deskundigheid en onderzoek moeten worden toegepast zoals geuit door voormalig U.N.-wapeninspecteur in Syrië, Åke Sellström, (vertaald uit het oorspronkelijke Zweeds):

“De aanval kan afkomstig zijn van Assad’s regime, maar je kunt net zo goed andere verklaringen hebben. Giftige stoffen kunnen op vele manieren worden verspreid, bijvoorbeeld door explosies of rook.”

“Er zijn veel giftige stoffen in omloop tijdens het gevechten.”

“Als de VN de aanval zou onderzoeken, is het niet voldoende om opnames te zien of getuigenissen te horen”

Het is van essentieel belang dat de Verenigde Staten over volledig en overtuigend bewijs beschikken voordat ze beslissende maatregelen nemen. We raden dan ook ten zeerste aan om af te wachten op de bevindingen van het OPCW-team dat nu op weg is naar Douma om de feitelijke locatie van de vermeende aanval te onderzoeken. Een bekwame, objectieve groep van deskundigen moet een grondig onderzoek op het terrein uitvoeren en bewijs verzamelen dat de regering van Syrië zal impliceren of het zal vrijgeven.

We hebben, zoals u heeft opgemerkt, eerder deze weg bewandeld met het Irak MVW-debacle in 2003. Laten we deze fout niet herhalen. Door een oorlog in Syrië te beginnen, zullen we een militair en politiek moeras met Iran en Rusland ingaan dat fatale gevolgen zou kunnen hebben voor de hele planeet, vooral als een van de partijen zich gedwongen voelt om zijn toevlucht te nemen tot kernwapens.

Het Amerikaanse volk wil geen militaire interventie in het Midden-Oosten en heeft daar ook geen behoefte aan. De geschiedenis leert ons dat elk initiatief dat is gericht op het gebruik van gewapende strijdkrachten om acceptabel gedrag te eisen, niet kan worden ingeperkt en alleen meer geweld zal propageren. Laat alstublieft de Amerikaanse schatkist niet leeg getrokken worden voor een oorlog die kan leiden tot catastrofaal en ongekend verlies van mensenlevens en de veiligheid van Amerikanen overal in gevaar kan brengen.

Namens de stuurgroep, Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS)

William Binney, former NSA Technical Director for World Geopolitical & Military Analysis; Co-founder of NSA’s Signals Intelligence Automation Research Center (ret.)

Marshall Carter-Tripp, Foreign Service Officer (ret.) and Division Director, State Department Bureau of Intelligence and Research

Kathleen Christison, Senior Analyst on Middle East, CIA (ret.)

Bogdan Dzakovic, former Team Leader of Federal Air Marshals and Red Team, FAA Security (ret.) (associate VIPS)

Graham E. Fuller,Vice-Chair, National Intelligence Council (ret.)

Philip Giraldi, CIA, Operations Officer (ret.)

Mike Gravel, former Adjutant, top secret control officer, Communications Intelligence Service; special agent of the Counter Intelligence Corps and former United States Senator

Matthew Hoh, former Capt., USMC, Iraq & Foreign Service Officer, Afghanistan (associate VIPS)

Larry C. Johnson, former CIA and State Department Counter Terrorism officer

Michael S. Kearns, Captain,Wing Commander, RAAF (ret.); Intelligence Officer & ex-Master SERE Instructor

John Kiriakou, former CIA Counterterrorism Officer and former senior investigator, Senate Foreign Relations Committee

Karen Kwiatkowski, former Lt. Col., US Air Force (ret.), at Office of Secretary of Defense watching the manufacture of lies on Iraq, 2001-2003

Clement J. Laniewski, LTC, USA (ret) (associate VIPS)

Linda Lewis, WMD preparedness policy analyst, USDA (ret.) (associate VIPS)

Edward Loomis, NSA Cryptologic Computer Scientist (ret.)

David MacMichael, Ph.D., former senior estimates officer, National Intelligence Council (ret.)

Ray McGovern, former US Army infantry/intelligence officer & CIA analyst; CIA Presidential briefer (ret.)

Elizabeth Murray, former Deputy National Intelligence Officer for the Near East, National Intelligence Council & CIA political analyst (ret.)

Todd E. Pierce, MAJ, US Army Judge Advocate (ret.)

Scott Ritter, former MAJ., USMC, former UN Weapon Inspector, Iraq

Coleen Rowley, FBI Special Agent and former Minneapolis Division Legal Counsel (ret.)

Peter Van Buren, US Department of State, Foreign Service Officer (ret.) (associate VIPS)

Lawrence Wilkerson, Colonel, US Army (ret.), former Chief of Staff for Secretary of State; Distinguished Visiting Professor, College of William and Mary (associate VIPS)

Sarah G. Wilton, CDR, USNR, (ret.); Defense Intelligence Agency (ret.)

Robert Wing, former Foreign Service Officer (associate VIPS)

Ann Wright, Colonel, US Army (ret.); also Foreign Service Officer who resigned in opposition to the US war on Iraq