bron: Press-TV, 30 dec. 2017

Meerdere analisten zijn van mening dat de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran zijn gericht op het creëren van chaos, eraan toevoegend dat de regering van president Donald Trump de economie gebruikt als een “wapen” om het land te destabiliseren.

“De sancties die zijn opgelegd aan Iran voor het verleden God weet hoe lang zo draconisch is geweest en het doel van alle sancties is om een soort chaos in het land te creëren vanuit bepaalde sectoren en dan gaan ze dat in een aantal landen manipuleren een soort politieke kwestie en dat is in wezen het doel van alle dwingende unilaterale sancties, “vertelde Alexander Azadgan PressTV in een interview op zaterdag.

De reacties kwamen nadat de stijgende prijs aanleiding was voor demonstraties in een aantal Iraanse steden, waaronder Mashhad, waarbij de deelnemers eisten dat de regering van president Hassan Rouhani de economische problemen oploste.

Op de tweede dag waren er steunbetuigingen aan het regeringsbeleid waar 50 tot 100 keer zoveel burgers aan deelnamen en vanaf de derde dag waren er hoofdzakelijk kleine sabotage groepen actief op c.a. 50 wijd uiteen liggende locaties in Iran. Het is niet verwonderlijk dat het steeds meer gaat lijken op het begin van de recente oorlogen in Lybie syrie en Ukraine. Dezelfde neo-conservatieven zijn de architecten ervan.

De reguliere media in de westerse bondgenoot-staten geven echter een heel ander beeld, maar dat deden ze ook t.a.v. al die vuile oorlogen die hieraan voorafgingen, waarvan de meeste of nog steeds dagelijks voor menselijke ellende en vernietiging zorgen. Alle reguliere media, zonder uitzondering, zijn een duur maar effectief instrument van de Neo-conservatieve oorlogsplannen. ( zie Interview: Mohammad Marandi, van de Teheran Universiteit )


Lees ook:

 • Een voorlopige analyse op Moonofalabama.org:    Iran – Regime Change Agents Hijack Economic Protests  (29 dec 2017)
 • Achtergronden, nieuws, analyse !!!!!  op Moonofalabama.org: Iran – Early U.S. Support For Rioters Hints At A Larger Plan  (31 dec 2017)
 • Feitelijke voortgang en het scheve beeld in de reguliere media. (6de dag)  op Moonofalabama.org: Iran – Protests Decrease – Riots Increase – U.S. Prepares The Next Phase
 • Historische analyse op Fort-Russ: IRAN PROTEST CRISIS: Everything you need to know
 • Een analyse op Zerohedge: US State Department Hints At Iran Overthrow: Are We Witnessing The Early Stages Of Regime Change? (30 dec 2017)van
 • News Report op Rudaw, kurdish Media Network: Updated: Second day of protests in Iran (30 dec 2017)
 • PressTV News Official: Two killed during riot in western Iran, no bullet fired by security forces (31 dec 2017)
 • News report op Aljazeera: Two protesters killed in Iran anti-government rallies (31 dec 2017)

Israel en de Verenigde staten hebben openlijk hun steun aan de gewelddadige demonstranten geuit:

 • US president Trump waarschuwde dat “onderdrukkende regimes niet voor altijd stand houden”, eraan toevoegend dat de VS “zeer nauwlettend toezien op mensenrechtenschendingen”  (zie ook de uitgelekte memo van de conservatieve adviseur Brian Hook aan Staats Secretaris Tillerson over de VS mensenrechten-schendingen strategie)
 • De Israelische minister van Binnenlandse Zaken, : “Als de mensen slagen in het bereiken van vrijheid en democratie, zullen veel van de bedreigingen voor Israël en de hele regio vandaag verdwijnen.” (Times of Israel, 31 december 2017)
 • De cynische leugenaar,  premier Netanyahu in zijn nieuwjaarstoespraak: “Wanneer dit regime [de Iraanse regering] eindelijk valt, en op een dag zal dat gebeuren, dan zullen Iraniërs en Israëli’s weer geweldige vrienden worden,”.Hij refereert naar de vriendschap met de Iraanse elite ten tijde van het schrikbewind onder de Shah, van 1953 (US-coup) tot 1979 (Iraanse revolutie), die sindsdien in exile een kans afwacht om het plunderen voort te kunnen zetten.

Ook in Nederland, de trouwste lidstaat van het westerse machtsblok, horen we de oorlogstrommels. De kranten en televisie kanalen doen hun best om de situatie te verergeren en steun voor regiem-change in Iran bij de Nato bondgenootstaten te krijgen.

 • Het Parool uiteraard voorop, met: Demonstratie uit solidariteit met Iran op de Dam en publicatie van de anonieme facebook oproep: “Demonsteratie:  voor de Vrijheid en Democatie in Iran” (zie foto links). Wat ze met ‘solidariteit’ bedoelen kunt u zelf wel invullen.
 • De NRC komt met de suggestive headline:  Iran weet golf protesten niet te sussen , met citaat:  “Bij veel Iraniërs zijn zulke buitenlandse avonturen [steun voor Syrie, Palestina] niet geliefd”. Pure projectie!! Want de realiteit is dat een groeiende meerderheid in Iran daar juist wel achterstaat.
 • De NOS, Nederlandse StaatsTV, huurt de populaire Thomas Erdbrink in, om ons vals voor te lichten: “Omdat in Iran alles politiek is, dit is namelijk een ideologisch land, ehh ehh. . ,  werden die protesten ook al snel politiek…..” Geen woord uiteraard over de draconische sancties en jarenlange aanval-dreiging door Israel en de VS, en de overduidelijk gewelddadige aanvoerders in de protesten. Exact dezelfde ingredienten die tot de vernietigende oorlogen in Lybie, en Syrie geleid hebben. In
 • In de uitzending van eenvandaag op 2 janari, worden aanhangers van de Sjah aan het woord gelaten, die openlijk pleiten voor vervanging van de huidige democratische staatsvorm door het oude pro-westerse regiem van de Shah.
En daar heb  je ze al, eerder dan verwacht: De Neo-con controlled NGO’s met hun petities, open brieven en tweets (wordt  nog geupdated):

 •  Avaaz.orgPetitie “iran_stop_the_crackdown”
 •  Human Rights Watch director: Tweet  –  of deze (Re-Tweeted by Tim Andersen )
 •  Amnesty International: Nog niets recents. (Hun artikel over  buldozers naast vermoedelijke massagraven van 1988, dateert van juni 2017)
 •  Reporters without borders: De tekst van hun Iran pagina is wel heel erg suggestief: “One of the world’s biggest prisons for journalists”.

Komt de VPRO uiteindelijk ook met een anti-Iran documentaire, vergelijkbaar met wat ze voorafgaand aan  de inval in Irak, en de ‘humanitaire’ interventies in Lybie en Syrie uitzonden?