Bron: elperiodicocr.com 9 november, 2019 ~~~ 

Elvis Martínez | EP. Een reeks van 16 geluidsopnames waarin oppositieleiders pleiten voor een staatsgreep tegen de nieuw herkozen president Evo Morales werden gelekt via verschillende platforms. De audio, ook verzonden naar El Periodicocr.com op 9 oktober, getuigen van verschillende bijeenkomsten van oppositieleiders om een ​​destabilisatieplan in Bolivia uit te voeren.

Een bron die liever anoniem bleef, gaf aan deze mediaplatformen te kennen dat het plan zou zijn gecoördineerd met de steun van de Amerikaanse ambassade in Bolivia en in verschillende bijeenkomsten voorafgaand aan de verkiezingen. In de audio worden de Amerikaanse senatoren Ted Cruz en Marco Rubio geciteerd, die naar verluidt rechtstreeks contact hebben met de Boliviaanse oppositie in de strategie om Morales omver te werpen.

Het plan richt zich op het feit dat als Evo Morales de verkiezingen op 20 oktober zou winnen, er een civiel-militaire overgangsregering zou worden opgericht. Deze nieuwe regering zou beweren dat er fraude in het verkiezingsproces was, en de verkiezingsoverwinning van Morales niet erkennen.

Volgens onze bron werden de geluidsopnames door het Dropbox-platform geblokkeerd . Enige tijd later werden ze verwijderd. De Periódicocr slaagde erin de opnames te herstellen en te verspreiden waarin de oppositieleiders van Bolivia oproepen om structuren van de regeringspartij te verbranden en een algemene staking in het hele land te organiseren en de Cubaanse ambassade in dat land aan te vallen.

Het rapport US Hand Against Bolivia Deel I, van de internationale analist Alfredo Jalife Rahme, gepubliceerd op 8 oktober, verwijst naar de mogelijke bijeenkomsten van de Boliviaanse oppositie en stelt dat “functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, geaccrediteerd in Bolivia, tussen zij Mariane Scott en Rolf A. Olson, zouden bijeenkomsten hebben gehouden met hoge ambtenaren en diplomaten uit Brazilië, Argentinië en Paraguay, “om destabilisatieacties tegen de Boliviaanse regering te organiseren en te plannen, en om Amerikaanse fondsen aan de Boliviaanse oppositie. “

De publicatie van de audio ontstaat midden in de politieke crisis na de electorale triomf van Evo Morales, die door de oppositie wordt beschuldigd van fraude.

Weken geleden had president Evo Morales in een toespraak verwezen naar vermeende staatsgreepplannen en dat zijn regering de opnames had. Noch de oppositie, noch de Amerikaanse ambassade heeft gereageerd op het lekken van de audio.

SAMENVATTING VAN DE AUDIO’S:

AUDIO 1: illustreert de inzet van Amerikaanse senatoren Marco Rubio, Bob Menéndez en Ted Cruz in het staatsgreepplan in Bolivia.

Audio 2: Een lid van de Boliviaanse oppositie en vermeende voormalige militairen roepen op tot een gewapende opstand.

Audio 3: Een lid van de Boliviaanse oppositie (nog te identificeren) stelt voor om de huizen van aanhangers van de politieke partij van de president aan te wijzen, om de bevolking angst in te boezemen en hen later te beïnvloeden om de coup te steunen.

Audio 4: Een lid van de Boliviaanse oppositie (nog te identificeren), roept de strategie op die door de Boliviaanse oppositie moet worden gevolgd, met het uitgangspunt dat de verkiezingen van 20 oktober ongeldig gemaakt worden, een militair-civiele opstand georganiseerd en een nationale staking gecreeerd wordt. Bovendien merkte hij op dat er actieve leden van de nationale strijdkrachten en de politie zijn die deze acties zouden ondersteunen.

Audio 5: Een gesprek tussen leden van de Boliviaanse oppositie waaruit de deelname blijkt van Manfred Reyes Villa, een ander lid van de in de Verenigde Staten gevestigde oppositie, die coup-plannen heeft. De steun die de oppositie krijgt van de Evangelische Kerk en de Braziliaanse regering wordt genoemd. De verwijzing naar een vermeende man van vertrouwen voor de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die ook een Boliviaanse presidentiële kandidaat adviseert die nog niet is geïdentificeerd, valt op.

Audio 6: toont de deelname van Manfred Reyes Villa, lid van de oppositie met staatsgreepplannen. De stem van de Boliviaanse politieke activist Mauricio Muñoz y Reyes is te horen op de opname.

Audio 7: Een voormalige Boliviaanse kolonel bevestigt de plannen van de staatsgreep tegen president Evo Morales en spreekt zijn bezorgdheid uit over de deelname van leiders van burgercomités aan het aan de oppositie gerelateerde leger.

Audio 8: Voormalig Boliviaanse kolonel Julio César Maldonado Leoni, president van het Nationaal Militair Comité, geeft opdracht tot het uitvoeren van allerlei acties tegen de Cubaanse ambassade en haar diplomaten, wekt angst en haat jegens Cubanen om het land te verlaten.

Audio 9: deze audio is gerelateerd aan een ontmoeting tussen voormalige Boliviaanse militairen in de stad Cochabamba. Voormalig kolonel Julio César Maldonado Leoni, president van het Nationaal Militair Comité, verwijst naar de oprichting van een politiek-militaire macht.

Audio 10: Voormalige Boliviaanse kolonel Teobaldo Cardoso zegt dat alles klaar is en dat er een grote groep oude en actieve militaire leden zijn, die klaar staan ​​om oorlog te voeren.

Audio 11: illustreert de inzet van politicus en oppositielid Manfred Reyes Villa, met plannen om de president omver te werpen. De stem van Manfred Reyes is te horen in een gesprek met politiek activist en oppositielid Miriam Pereira en journalisten Carlos en Chanet Blacut.

Audio 12: De stem van voormalig legergeneraal Remberto Siles, die verwijst naar het bestaan ​​van een geweldig plan tegen de Boliviaanse regering, wordt gehoord.

Audio 13: Strategie en acties van het La Paz Civic Committee, in de context van de nationale staking op 21 augustus. Je hoort de stem van zijn president, politicus Jaime Antonio Alarcón Daza.

Audio 14: Je kunt de stem horen van voormalig kolonel Oscar Pacello Aguirre, vertegenwoordiger van de Nationale Militaire Coördinator. Hij vermeldt een geheim plan tegen de regering van president Evo Morales en de geplande acties voor 10 oktober.

Audio 15: Privévergadering tussen de oppositelid Jaime Antonio Alarcón Daza, Iván Arias en andere leden van de burgercomités, waarin de overeenkomst bestond voor het verkrijgen van snelle verkiezingpoll-apparatuur voor de volgende presidentsverkiezingen, om deze te gebruiken om de publieke opinie te manipuleren over de verkiezingsresultaten en fraude melden. Er is een verwijzing van de Jubilee Foundation, de Europese Unie, de Amerikaanse ambassade en de evangelische kerk.

Audio 16: Politiek activist Miriam Pereira verbindt het oppositielid en de Amerikaanse inwoner Carlos Sánchez Berzain met het plan om president Morales omver te werpen. Ze merkt op dat Sanchez een burgeroorlog in Bolivia wil aanwakkeren en dat ze een financiering van een half miljoen dollar hebben.

topfoto: Bij de verkiezingen van 20 oktober werd Evo Morales herkozen voor een vierde presidentiële termijn.

Geef een reactie