Bron: Hamzah Rifaat 
Al Mayadeen Engels 21 september 2024 ~~~~

Nu het 42 jaar geleden is dat het bloedbad van Sabra en Shatila plaatsvond, moet het deel blijven uitmaken van het wereldwijde collectieve bewustzijn, nu de acties van ‘Israël’ in 2024 onschuldige Palestijnse en Libanese levens in gevaar brengen.

De 42e verjaardag van het bloedbad van Sabra en Shatila in 1982 is een flagrante herinnering aan de historische etnische zuivering van Palestijnen en Libanezen door “Israël”. Destijds viel het zionistische regime Libanon binnen en richtte een bloedbad aan onder Palestijnen en moslims in de hoofdstad Beiroet. De wreedheid en omvang van het bloedbad classificeren het als een genocide en blijven in het collectieve bewustzijn van de Palestijnen gegrift nu ze nog steeds dagelijkse bombardementen, buitengerechtelijke executies en geweld ondergaan van diezelfde zionistische groep.

Van dichtbij bekeken bestaan er parallellen tussen de genocide in Sabra en Shatila in 1982 en “Israëls” schandalige aanvallen op Hezbollah in Libanon, die samenvallen met de moordpartijen in Gaza.

Deze parallellen zijn precies de reden waarom het bloedbad in Sabra en Shatila door “Israël” nooit vergeten mag worden.

Het bloedbad van 1982

De oprichting van “Israël” in 1948 en de daaropvolgende bezetting van Palestijnse gebieden leidde tot een massale uittocht van Palestijnen die hun toevlucht zochten in Libanon. In 1975 broeiden er echter etnische en religieuze spanningen in Libanon, deels door de unieke demografische samenstelling van het land, dat bestaat uit christenen, Druzen, sjiieten en soennitische moslims. Bovendien bevoordeelde de parlementaire structuur van het land de Libanese christenen ten koste van andere religieuze groepen, wat leidde tot een verergering van de religieuze tegenstellingen na 1975, het jaar waarin Libanon in een burgeroorlog belandde, die verder verergerde toen verschillende buitenlandse mogendheden betrokken raakten bij het conflict dat ongeveer 15 jaar duurde.

Het is binnen deze context dat “Israël” besloot om zijn opportunistische en expansionistische agenda’s na te streven. Dit omvatte buitenlandse inmenging, agressie tegen een etnische bevolking op buitenlands grondgebied en schaamteloze inmenging in de interne aangelegenheden van Libanon. Na het aanvallen en afslachten van PLO-vrijheidsstrijders in Libanon in de jaren ’70, gebruikte “Israël” de moordpoging op zijn ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Shlomo Argov, als voorwendsel om Libanon binnen te vallen en PLO-vrijheidsstrijders aan te vallen. Echter, Israëlische historici, inclusief degenen die pleiten voor de genocide op Palestijnen zoals Benny Morris, betwistten dergelijke beweringen en verklaarden dat de moordpoging op Argov werd gedaan door Abu Nidal, een overloper van Yasser Arafat’s Fatah-factie binnen de PLO die eerder al veel PLO-leden had vermoord.

Maar ondanks het gebrek aan bewijs en de daaropvolgende veroordeling van de moordaanslag door de PLO viel “Israël” in 1982 Libanon binnen en werd het gesteund door malafide Libanese politici zoals Bachir Pierre Gemayel die aan het hoofd stond van de Libanese Strijdkrachten, een christelijke rechtse militie die vocht tegen Libanese moslims tijdens de burgeroorlog. Gemayel werd uiteindelijk vermoord door een Maronitische medechristen, Habib Shartouni, een lid van de Syrische Sociaal Nationalistische Partij. Zijn moord was echter aanleiding voor de toenmalige Zionistische minister van Veiligheid, Ariel Sharon, om op te roepen tot de Israëlische bezetting van West-Beiroet, in strijd met “Israëls” eerdere overeenkomst met de Verenigde Staten om de hoofdstad van Libanon niet te bezetten. Met zijn kwaadheid over de moord op Gemayel van de Kataeb, voedde Ariel Sharon negatieve gevoelens en maakte hij gebruik van de woede van de Christenen door op te roepen tot de invasie van Sabra en Shatila door de misvatting te verspreiden dat de PLO verantwoordelijk was voor de dood van Gemayel.

Sharon stelde ook heel berucht:

“We zullen ze doden. We laten ze daar niet achter. Je gaat ze niet redden. Jullie gaan deze groepen internationale terroristen niet redden. Als jullie niet willen dat de Libanezen ze doden, dan doden wij ze.”

Na de invasie van Libanon en Sharons belegering van Beiroet, voltrok zich in Sabra en Shatila een brute genocide op 3500 burgers, waarvan de meerderheid Palestijnen en Libanese moslims waren. De Israëliërs en de Kataeb verminkten lichamen en verkrachtten massaal vrouwen en kinderen, wat voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanleiding was om de massamoord tot genocide uit te roepen. Er werden ook rechtszaken en procedures aangespannen tegen Ariel Sharon, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij zijn post van minister van Veiligheid verloor.

De omvang van het bloedbad werd beschouwd als “door de staat gesponsord” terrorisme. Als we snel vooruitspoelen naar 2024, zien we dat de strategische calculus van “Israël” dezelfde blijft.

De Pager-aanvallen op Hezbollah in 2024 en “Israëls” hang naar vernietiging

De meedogenloze elektronische terreuraanval van “Israël” op Hezbollahs strijders en burgers in Beiroet in 2024 toont de voorliefde van het Zionistische regime voor de vernietiging van Libanon en Palestina, zoals in 1982. De semafoonaanvallen resulteerden in duizenden slachtoffers in Libanon en zijn het meest recente voorbeeld van “Israël” dat asymmetrische oorlogsvoering toepast, de soevereiniteit van staten schendt en het internationaal recht negeert om zijn beperkte, kortzichtige doel te bereiken, namelijk het elimineren van het verzet tegen de bezetting in zowel Libanon als Palestina. De drang om Beiroet in Gaza te veranderen, zoals Netanyahu die zelf uitte, komt in de vorm van het uit zijn voegen halen van Hezbollah, een entiteit die is voortgekomen uit de bezetting van Libanon door “Israël” in 1982 en de gruwelijke aanvallen op Sabra en Shatila. In veel opzichten vertegenwoordigt Hezbollah het verzet van het Libanese volk, haar achterban, en haar Palestijnse broeders die de bezetting door “Israël” en het “door de staat gesponsorde terrorisme” sinds 1948 hebben moeten doorstaan.

In 1982 was het doel van Ariel Sharon het elimineren van de PLO en de Palestijnse vluchtelingen in Libanon, terwijl in 2024 de aandacht is verschoven naar het aanvallen van Hezbollah tezamen met Hamas. Opgemerkt moet worden dat beide entiteiten bevrijdingsbewegingen zijn en beide hebben geleden onder nevenschade van Israëlisch terrorisme. Bloedbaden in vluchtelingenkampen in 1982 weerspiegelen soortgelijke gevallen van aanvallen op het al-Maghazi kamp in Gaza en het tentenkamp in Rafah in 2023-24, wat het bewijs is van de kwaadaardige pogingen van “Israël” om bevolkingsgroepen uit te roeien.

In werkelijkheid, als de Nakba van 1948 de Palestijnse genocide symboliseert, dan is het bloedbad van Sabra en Shatila van 1982 het bewijs van de genocide van “Israël” tegen het Libanese volk, zijn afkeer van het Palestijnse en Libanese verzet en zijn voorliefde voor “staatsterrorisme”.

Nu het 42 jaar geleden is dat het bloedbad van Sabra en Shatila plaatsvond, moet het deel blijven uitmaken van het wereldwijde collectieve bewustzijn, omdat de acties van “Israël” in 2024 onschuldige Palestijnse en Libanese levens opnieuw in gevaar brengen.

Hamzah Rifaat A host/anchor, analyst, and visiting fellow at the Stimson Center in Washington D.C.,2016.


gerelateerd (berichten in dit archief):