Bron: Al Mayadeen Engels 18 september 2024 ~~~

Hezbollah bestelde de semafoons bij Gold Apollo, maar er werd naar verluidt mee geknoeid voordat ze in Libanon aankwamen.

“Israël” plantte explosief materiaal in een recente partij pagers van het Taiwanese merk die in Libanon werden geïmporteerd, en voerde daarmee dinsdag een operatie uit tegen Hezbollah, zo meldde de New York Times, zich beroepend op Amerikaanse en andere functionarissen die op de hoogte waren van de aanval.

Met de piepers die Hezbollah bij Gold Apollo bestelde, was geknoeid voordat ze in het land aankwamen, verklaarden sommige functionarissen. De meeste pagers waren de AR924 modellen, maar de zending bevatte ook drie andere modellen van het bedrijf, volgens NYT.

Volgens de Taiwanese fabrikant Gold Apollo werden de piepers geproduceerd en ontwikkeld door een Europees bedrijf, zei CEO Hsu Chin-Kuang op woensdag.

“De pagers zijn zowel ontwikkeld als geproduceerd in het buitenland, dus ze hebben niets te maken met Taiwan,” zei de directeur volgens een bericht van het Taiwanese nieuwsportaal CTWANT.

Hij zei ook dat Gold Apollo ongeveer drie jaar geleden een samenwerkingsovereenkomst tekende met een Europees bedrijf, dat eerst alleen betrokken was bij het distribueren van Gold Apollo producten, maar later onafhankelijk begon met het ontwikkelen van de semafoons die betrokken waren bij de explosies.

Het explosieve materiaal, met een gewicht van minder dan 60 gram, werd geïmplanteerd naast de batterij in elk apparaat, zeiden twee ambtenaren. Er werd ook een schakelaar in de semafoons geplaatst, waardoor de explosieven op afstand tot ontploffing konden worden gebracht.

Drie ambtenaren zeiden dat de apparaten geprogrammeerd waren om verschillende keren te piepen voordat ze ontploften.

Het is onduidelijk wanneer de apparaten werden besteld of in Libanon aankwamen. Verschillende functionarissen zeiden echter dat er meer dan 3.000 piepers waren besteld bij het Taiwanese bedrijf en uitgedeeld aan verzetsleden in het hele land.

Hezbollah beschuldigt ‘Israël’ van grootschalige cyberaanval

De piepers ontvingen om 15:30 uur een bericht, maar het bericht activeerde de explosieven, waarbij 11 mensen omkwamen en meer dan 2700 gewond raakten, vertelde de Libanese minister van Volksgezondheid aan staatsmedia.

Hezbollah beschuldigde “Israël” van het orkestreren van de elektronische aanval.

Onafhankelijke cyberbeveiligingsexperts bevestigden dat de kracht en snelheid van de explosies werden veroorzaakt door een explosief materiaal, uitgaand van beelden van de aanval.

“Deze piepers waren waarschijnlijk op de een of andere manier aangepast om dit soort explosies te veroorzaken – de grootte en de kracht van de explosie geeft aan dat het niet alleen de batterij was,” verklaarde Mikko Hypponen, onderzoeksspecialist bij softwarebedrijf WithSecure en cybercrime-adviseur bij Europol.


Vanessa Beeley merkt terecht op dat dit weer een verdere stap is in de oorlog tegen de mensen wereldwijd. (telegram 18 september 2024, 11:00)


Update van Middle East Eye, 18 september 9:45

Gold Apollo, het Taiwanese bedrijf dat in verband wordt gebracht met de piepers die de dodelijke explosies in Libanon veroorzaken, heeft verklaard dat het zijn ontwerp in licentie heeft gegeven aan een ander bedrijf en “geen betrokkenheid heeft bij het ontwerp of de productie” van de apparaten.

“Wij geven BAC toestemming om ons merk te gebruiken voor de verkoop van producten in specifieke regio’s, maar BAC is verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de producten”, aldus het bedrijf in een verklaring, waarin het bedrijf wordt genoemd dat verantwoordelijk zou zijn voor de productie van de piepers.

Hsu Ching-Kuang, oprichter en voorzitter van Gold Apollo, bevestigde dat BAC in Europa is gevestigd maar weigerde verdere details te geven.

“We zijn misschien geen groot bedrijf, maar we zijn wel een verantwoordelijk bedrijf,” zei Hsu in het kantoor van het bedrijf in New Taipei City. “Dit is erg gênant.”