Bron: Al Mayadeen 6 september 2024 ~~~

De VS heeft soldaten verboden om te getuigen voor Amerikaanse onderzoekers uit angst betrokken te raken bij schendingen van oorlogsmisdaden.

“Israël” weigerde Amerikaanse onderzoekers toe te staan om getuigenissen te verzamelen van de bezettingsstrijdkrachten (IOF) over 7 oktober uit angst om berecht te worden voor oorlogsmisdaden, meldde de Israëlische krant Hapeles donderdag, en voegde eraan toe dat onderzoekers ooggetuigenverslagen verzamelden van kolonisten die de gebeurtenis meemaakten.

Als onderdeel van een samenwerking tussen Tel Aviv en Washington om aanklachten in te dienen tegen hooggeplaatste Hamas functionarissen voor de Amerikaanse rechtbanken voor de operatie van 7 oktober, stond de Lahav 433 misdaad eenheid van de Israëlische politie het verzamelen van getuigenissen toe als bewijs tegen het Palestijnse verzet, volgens Haredi.

Motti Levy, de staatsadvocaat en hoofd van Lahav, deelde echter geen van de verzamelde getuigenissen van de ongeveer 700 ondervraagde soldaten.

De verzamelde getuigenissen maakten deel uit van een Israëlisch onderzoek. De getuigenissen werden echter niet aan de VS verstrekt uit angst dat ze zouden worden gebruikt als bewijs om IOF-soldaten te vervolgen in de VS en het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, meldde Haredi.

De Israëlische plaatsvervangend juridisch adviseur van de regering, Gil Limon, reisde twee maanden geleden naar de VS voor een ontmoeting met Levy als onderdeel van het onderzoek.

De openbare aanklager werd woensdag bekritiseerd door de politie van de bezettingsmacht omdat hij geen aanklachten indiende tegen Hamasleiders in “Israël” zoals de VS deed, volgens de publieke omroep KAN.

US klaagt Hamas-leiders aan wegens Operatie Al-Aqsa Vloed

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft woensdag een weinig verrassende actie ondernomen door prominente figuren van het Palestijnse verzet, met name het nieuwe hoofd van het politieke bureau van Hamas, Yahya Sinwar, aan te klagen voor een flinke reeks aanklachten – samenzwering om een “buitenlandse terroristische organisatie te steunen met de dood tot gevolg, samenzwering om Amerikaanse staatsburgers te vermoorden en samenzwering om terrorisme te financieren”.

De DOJ heeft ook Iran en Hezbollah aan de lijst toegevoegd omdat ze Hamas van geld, raketten en andere militaire benodigdheden zouden hebben voorzien.

“Israël” heeft wreedheden begaan in Gaza en het ICC zal naar verwachting arrestatiebevelen uitvaardigen tegen haar leiders wegens genocide in de Gazastrook.

De aanklacht werd aanvankelijk verzegeld ingediend in februari om de VS de tijd te geven te proberen de toenmalige Hamasleider Ismail Haniyeh en andere verdachten aan te houden. De aanklacht werd dinsdag echter vrijgegeven na de “dood” van Haniyeh in juli en andere regionale ontwikkelingen die de noodzaak voor geheimhouding verminderden, aldus het ministerie van Justitie.

U zult niet vergeten hebben, dat “Israël” Haniyeh vermoordde door een luchtaanval op zijn verblijf in Teheran.

“De aanklachten die vandaag bekend zijn gemaakt, zijn slechts een onderdeel van onze poging om elk aspect van de activiteiten van Hamas aan te pakken,” zei procureur-generaal Merrick Garland in een videoverklaring. “Deze acties zullen niet onze laatste zijn.”

De aanklachten zijn ook gericht tegen andere Hamasleiders, waaronder Marwan Issa, het plaatsvervangend hoofd van de gewapende vleugel van Hamas in Gaza, Khaled Mashaal, een voormalig leider van Hamas en de plaatsvervanger van Haniyeh die momenteel in Doha verblijft, Mohammad Deif, de militaire leider van Hamas, en Ali Baraka, die de buitenlandse betrekkingen van Hamas vanuit Libanon beheert.

Bron: IOF-soldaten en tanks verzamelen zich in een veld bij Kibboets Be’eri op 14 oktober 2023. (AFP)