Bron: Elijah J Magnier ejmagnier.com 18 juni 2024 
(Nederlandse vertaling: Francis J.) ~~~

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschikt over verschillende strategieën om zijn greep op de macht te behouden, op voorwaarde dat de straatprotesten tegen hem onder controle blijven en niet omvangrijk genoeg zijn om een ernstige bedreiging te vormen.

De vertegenwoordiging van de oppositie in de Knesset is onvoldoende om zijn positie aan te vechten of vervroegde verkiezingen af te dwingen om hem af te zetten. Ondertussen oefenen Netanyahu’s bondgenoten in de regering ook druk uit en dreigen ze de regering ten val te brengen als hij de oorlog stopt of de bezettingstroepen terugtrekt uit de corridors Nitzarim (die Gaza in twee delen verdeelt) en Philadelphia (aan de grens met Egypte).

Het conflict in Gaza voortzetten blijft, gezien de vastberaden veerkracht van het verzet maar met beperkte capaciteiten, de meest voor de hand liggende optie voor Netanyahu. Ondanks aanzienlijke verliezen voor het Israëlische leger brengt het Palestijnse verzet het thuisfront van Israël niet ernstig in gevaar. Hierdoor kan Netanyahu het voortdurende conflict in zijn voordeel gebruiken en de schijn van controle en stabiliteit van zijn leiderschap ophouden.

Netanyahu staat zichzelf toe om de onderhandelingen met het Palestijnse verzet te saboteren, maar dit luxegedrag is niet bruikbaar voor het noordelijke front met Hezbollah. De situatie aan het Libanese front is verwant aan een gevaarlijk wespennest, dat ernstige schade kan toebrengen aan het Israëlische militaire en binnenlandse front als er een grootschalige oorlog uitbreekt. Netanyahu is slim genoeg om de politieke dwaasheid te vermijden om een oorlog met Libanon te beginnen, waarvan de uitkomsten en gevolgen onvoorspelbaar zijn. Ondanks zijn agressieve houding wijzen het huidige klimaat en de huidige gegevens er niet op dat Israël van plan is om de situatie met Libanon te laten escaleren, zelfs niet op beperkte schaal.

Tijdens een recente persconferentie ging Netanyahu in op het tijdplan van een onderzoek naar de mislukkingen om de aanslag van 7 oktober te voorkomen. Hij verklaarde dat de vorming van een onderzoekscommissie niet zou worden toegestaan tijdens de oorlog, maar zou plaatsvinden na afloop ervan, waarbij hij verwees naar de huidige intensiteit van het conflict en de mogelijkheid dat andere fronten, zoals met Libanon, zouden oplaaien.

Netanyahu insinueerde dat “het noordelijke front (met Libanon) niet kan blijven zoals het is. Er zullen daar veranderingen plaatsvinden, niet in de loop van weken of maanden, maar generaties lang, zodat de bewoners van de regio zullen terugkeren en een blijvende les zullen leren aan degenen die overwegen om Israël aan te vallen.” 
Deze opmerkingen weerspiegelen zijn retoriek in de aanloop naar het offensief op Gaza.

Geïnformeerde bronnen suggereren dat “Netanyahu tactische manoeuvres uitvoert, dreigt met oorlog en verschillende boodschappen stuurt via Amerikaanse en Europese tussenpersonen. Deze boodschappen omvatten aanbiedingen om Hezbollah meer controle te geven over de Libanese arena in ruil voor een volledige stopzetting van de vijandelijkheden tegen Israël en een Israëlische terugtrekking uit Libanees grondgebied.” Dezelfde bronnen beweren: “Als Netanyahu een oorlog tegen Libanon zou kunnen beginnen, zouden zijn bondgenoten uit het Midden-Oosten en het Westen niet alleen maar beloften doen. In plaats daarvan zouden ze zich verenigen om Hezbollah te vernietigen, zoals ze in 2006 probeerden en faalden toen Hezbollah aanzienlijk zwakker was dan nu.”

Het lijkt erop dat de zaken op hun kop zijn gezet

Israël zendt talrijke signalen uit dat het zich opmaakt voor een belangrijke militaire operatie tegen Libanon. Het doel lijkt echter niet om een aanval te initiëren, maar om er een te voorkomen. Israëlische leiders geloven dat er aanzienlijke militaire en civiele voorbereidingen zijn in Libanon en Syrië, waar troepen die zijn aangesloten bij de “As van het Verzet” zich in groten getale verzamelen. Bovendien zijn er bewegingen om veilige locaties in Syrië veilig te stellen voor honderdduizenden potentieel ontheemde Libanezen in het geval van een preventieve oorlog tegen Israël.

Het Israëlische leger heeft onlangs defensieve simulaties uitgevoerd langs de Libanese grens en in de bezette Golanhoogten, wat erop wijst dat de Israëlische generale staf momenteel geen offensieve plannen overweegt. [………]


De volgende 12 paragrafen zijn uitsluitend voor betalende abonnees – heel jammer, maar ik zal deze wens of noodzakelijkheid van Elias respecteren en deze tekst hier nu niet tonen (misschien later).