Bron: Ben Norton 
geopoliticaleconomy 7 mei 2024 ~~~

Amerikaanse senatoren hebben een brief gestuurd naar de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), waarin ze dreigen met sancties en zelfs een invasie in Den Haag als het een arrestatiebevel uitvaardigt voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De regering Biden oefent ook druk uit op het ICC om Israëlische functionarissen niet aan te klagen voor hun oorlogsmisdaden in Gaza.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bedreigd door de aanklager Karim Khan te vertellen dat als hij arrestatiebevelen uitvaardigt tegen Israëlische functionarissen vanwege hun oorlogsmisdaden in Gaza, de Amerikaanse regering sancties kan opleggen aan hem, ander ICC-personeel en hun familieleden.

Amerikaanse senatoren dreigden zelfs om Den Haag binnen te vallen als het probeert om Israëlische functionarissen te vervolgen.

VN-experts: Israël pleegt genocide in Gaza

In april riep de extreem-rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich, een prominent lid van het veiligheidskabinet, op tot “totale vernietiging” van Gaza.

Smotrich haalde de Bijbelse natie Amalek aan – een genocidale verwijzing die ook werd gemaakt door de extreemrechtse premier Benjamin Netanyahu.

Deze aanroepingen van Amalek zijn duidelijke oproepen tot genocide. In het boek Samuel beveelt God koning Saul: “Ga nu, val de Amalekieten aan en vernietig alles wat van hen is. Spaar hen niet; dood mannen en vrouwen, kinderen en zuigelingen, runderen en schapen, kamelen en ezels”.

Het hoogste juridische orgaan van de VN, het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde in januari dat Israël onderzocht kon worden op “plausibele” beschuldigingen van het schenden van de Genocide Conventie. (Het ICJ en het ICC zijn afzonderlijke instellingen, hoewel beide in Den Haag gevestigd zijn).

Amnesty International en Human Rights Watch hebben verklaard dat Israël deze uitspraak, die eist dat Israël zich houdt aan de Genocide Conventie, schendt.

Top experts van de VN hebben publiekelijk gewaarschuwd dat Israël genocide pleegt in Gaza.

Naast het bombarderen van burgergebieden en het doden van tienduizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen, heeft Israël honger als wapen gebruikt en Palestijnse burgers uitgehongerd.

De Amerikaanse directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN waarschuwde dat Gaza nu lijdt aan een “regelrechte hongersnood”, na zeven maanden van een verstikkende Israëlische blokkade.

De Amerikaanse regering heeft het overgrote deel van de wapens geleverd waarmee Israël burgergebieden in Gaza bombardeert. Als Israëlische functionarissen worden aangeklaagd wegens hun oorlogsmisdaden, zou Washington medeplichtig zijn.

Amerikaanse senatoren dreigen met sancties en een inval in het ICC

Op 24 april stuurden een dozijn Republikeinse senatoren een dreigbrief naar de aanklager van het ICC. Het mediakanaal Zeteo kreeg het document in handen.

De brief was ondertekend door belangrijke GOP-leiders, waaronder Mitch McConnell, Ted Cruz, Marco Rubio en Tom Cotton.

“U bent gewaarschuwd.” Republikeinse senatoren waaronder Tom Cotton, Mitch McConnell en Ted Cruz bedreigen de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Karim Khan over mogelijke arrestatiebevelen tegen Israël in een brief aan hem: https://t.co/r9x3irQpLI pic.twitter.com/ykwKVKSUtR – Zeteo (@zeteo_news) 6 mei 2024

In de agressief geformuleerde brief beloofden de senatoren “sancties op te leggen aan uw werknemers en medewerkers, en u en uw gezinnen de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen” als Israëlische functionarissen worden aangeklaagd wegens hun oorlogsmisdaden in Gaza.

“ Als u Israël aanvalt, zullen wij u aanvallen”, dreigden ze.

Het uitvaardigen van een arrestatiebevel voor Netanyahu of andere topfunctionarissen zou worden gezien “niet alleen als een bedreiging voor de soevereiniteit van Israël, maar ook voor de soevereiniteit van de Verenigde Staten”, schreven de Amerikaanse politici, waarmee ze duidelijk maakten dat ze Israël zien als een belangrijk onderdeel van het Amerikaanse imperium.

“Ons land heeft in de American Service-Members’ Protection Act laten zien tot hoever we zullen gaan om die soevereiniteit te beschermen”, voegden ze eraan toe.

De American Service-Members’ Protection Act staat in de volksmond bekend als de “Hague Invasion Act”. De wet werd in 2002 ondertekend door president George W. Bush.

Human Rights Watch legde uit dat deze wet “het gebruik van militair geweld toestaat om elke Amerikaan of burger van een met de VS geallieerd land die door de rechtbank wordt vastgehouden te bevrijden

Door zich te beroepen op de Hague Invasion Act in hun brief van 2024 aan de aanklager van het ICC, maakten de Republikeinse senatoren duidelijk dat de twee decennia oude wetgeving nog steeds geldig is: haviken in Washington zijn bereid om Den Haag binnen te vallen om Israëlische functionarissen te redden als ze worden vervolgd.

Biden regering meet met twee maten over het ICC

Het zijn niet alleen Republikeinen die het ICC bedreigen. Dit is tweeledig in Washington.

De Israëlische pers meldde dat de regering van Joe Biden achter de schermen ook agressief druk uitoefent op het ICC om geen arrestatiebevelen uit te vaardigen voor Israëlische functionarissen.

In 2020, toen Donald Trump in het Witte Huis zat, opende het ICC een onderzoek naar oorlogsmisdaden in de oorlog in Afghanistan. De VS en NAVO-strijdkrachten werden in dit onderzoek betrokken.

Uit woede legde de Amerikaanse regering sancties op aan Den Haag. Ambtenaren van de Trump-regering bedreigden zelfs familieleden van medewerkers van het ICC.

Toen Biden in 2021 aan de macht kwam, probeerde hij zich te onderscheiden van zijn Republikeinse voorganger. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigde publiekelijk het einde aan van de sancties en visabeperkingen tegen ICC-personeel uit het Trump-tijdperk.

Maar ondanks de beweringen van de Democratische regering om de zogenaamde “op regels gebaseerde internationale orde” te steunen, intimideert het Witte Huis van Biden nu ook ICC-personeel – al is het maar een beetje stiller en minder extravagant dan Trump en de Republikeinen hebben gedaan.

De regering Biden verzet zich woedend tegen pogingen om Israëlische functionarissen verantwoordelijk te stellen voor de oorlogsmisdaden die ze hebben begaan in Gaza, met Amerikaanse wapens en politieke steun.

Dit toont aan dat Washington met twee maten meet, aangezien Biden zelf het ICC had geprezen voor het uitvaardigen van een arrestatiebevel voor de Russische president Vladimir Poetin in 2023.

Staatssecretaris Blinken drong er bij de ICC-lidstaten op aan om Poetin te arresteren als hij hun grondgebied zou betreden. Maar een jaar later zet hij het ICC agressief onder druk om te voorkomen dat het Israëlische functionarissen aanklaagt.

VS en Israël hebben de benoeming van Karim Khan tot aanklager van het ICC gesteund

Ironisch genoeg waren het de VS en Israël die gelobbyd hebben voor de verkiezing van Karim Khan als aanklager van het ICC.

Dit ondanks het feit dat de VS en Israël geen partij zijn bij het Statuut van Rome en daarom geen lid zijn van het ICC.

Het wordt steeds beter: Nu zegt het rapport dat Israël “achter de schermen hard heeft gewerkt” om #KarimKhan verkozen te krijgen tot #ICC pic.twitter.com/rdSF3vaK59 – Noa Landau נעה לנדאו (@noa_landau) 12 februari 2021

    Het lobbyen van de VS en Israël loonde. In 2021 trad Khan aan als aanklager van het ICC en liet onmiddellijk het onderzoek naar oorlogsmisdaden begaan door Amerikaanse en NAVO-strijdkrachten in Afghanistan vallen.

    Maar vandaag, na zeven maanden van Israëls brute oorlog tegen Gaza, wordt het ICC wereldwijd veroordeeld voor zijn passiviteit tegenover wat volgens VN-experts duidelijk een genocide is.

    Leiders uit het Zuiden hebben het ICC lange tijd veroordeeld als een koloniale instelling. Tot 2016 stonden alleen Afrikanen terecht voor de ergste misdaden.

    Khan wordt gedwongen om in actie te komen als hij zijn gezicht hoopt te redden en de legitimiteit van het ICC wil redden. Maar zijn voormalige sponsors in de VS en Israël hebben zich tegen hem gekeerd.

    Niet alleen gerechtigheid voor het Palestijnse volk, maar ook de reputatie van het Internationaal Strafhof zelf staat op het spel.