Bron: Al Mayadeen 18 oktober 2024 ~~~~

Volgens de Griekse staatstelevisie ERT schreven de arbeiders “Moordenaars, verlaat de haven” op de container en scandeerden ze slogans als “Vrijheid voor Palestina”.

Havenarbeiders in Griekenland weigerden een met munitie gevulde container met bestemming “Israël” over te laden op een schip in de haven van Piraeus.

De container, die naar verluidt naar Griekenland werd vervoerd via Noord-Macedonië, was bedoeld om naar de “Israëlische” haven van Haifa te worden gestuurd.

Als reactie op de eisen van lokale arbeidersgroepen sloegen havenarbeiders in de haven van Piraeus de handen ineen en blokkeerden de doorgang van de lading.

Volgens de Griekse staatstelevisie ERT schreven de arbeiders “Moordenaars, verdwijn uit de haven” op de container en zongen ze slogans als “Vrijheid voor Palestina”.

Markos Bekris, hoofd van de vakbond van de haven van Piraeus, gaf een verklaring uit tegen de verscheping van munitie bestemd voor de voortdurende agressie tegen Gaza.

Bekris verklaarde dat de arbeiders besloten hadden om de zending niet toe te laten “die de genocide op het Palestijnse volk zal voortzetten”, en onderstreepte dat de arbeiders hun handen niet wilden bevlekken “met het bloed van het Palestijnse volk”.

Bekris moedigde Griekenland ook aan om zich terug te trekken uit de oorlog en stelde dat de rol van het land onmiddellijk moest eindigen. “We eisen dat ons land onmiddellijk stopt met zich in te laten met de oorlog,” verklaarde hij.

Hier hebben we meer van nodig!
Macht aan de arbeiders ✊🏾 https://t.co/EvEEAr80OS – Riya Al (@RiyaAlsanah) 18 oktober 2024

    Griekse minister van Buitenlandse Zaken stelt voor dat Europa Gaza-kinderen opvangt die getroffen zijn door de oorlog

    Eind juni stelde de Griekse minister van Buitenlandse Zaken George Gerapetritis voor dat Europa onderdak zou bieden aan kinderen die getroffen zijn door de oorlog in Gaza, zolang die oorlog duurt.

    Naar verluidt was Gerapetritis actief op zoek naar partnerschappen voor een project dat Gazaanse kinderen tijdelijk zou vervoeren naar landen binnen de Europese Unie. Het idee werd de hele week voorgesteld en besproken met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Mustafa.

    Hij benadrukte dat de “tragedie” eerder vroeger dan later onder ogen moet worden gezien en zei: “Europa moet openstaan voor gewonde mensen uit [Gaza] maar ook voor kinderen die nu met hongersnood of andere gevaren worden geconfronteerd.”

    Gerapetritis benadrukte ook het “enorme” psychologische trauma dat kinderen in Gaza oplopen door de oorlog.

    Griekenland gelooft dat zijn banden met de Arabische wereld zijn rol als vredesmakelaar in de regio kunnen vergemakkelijken, vooral nadat het eerder in juni werd verkozen tot lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor 2025-2026.

    Gerapetritis gaf echter geen schatting van het aantal Gazaanse vluchtelingen dat zijn land of de EU zou kunnen opvangen, maar zei wel dat het project wordt besproken met de Palestijnse autoriteiten. Hij benadrukte met name dat het project niet gekoppeld is aan reguliere migratie vanwege de gevoeligheden op dit gebied en extreemrechtse oppositie binnen de EU.

    “Dit is een duidelijke oproep voor humanitaire hulp. We hebben het hier niet over economische migranten of andere vormen van illegale migratie,” zei de minister van Buitenlandse Zaken, tegen de achtergrond van de opkomst van extreem-rechtse politieke partijen in de Europese verkiezingen, en hij benadrukte dat het project zo snel mogelijk van start moet gaan.

    Topfoto: Arbeiders van Piraeus blokkeren het Israëlische schip ‘Marla BULL’ in Piraeus. (Sociale media)