Bron: Wafa 7 september 2024 [AR] 
IMEMC 7 september 2024 [EN]~~~

Ramallah, 7 september 2024, WAFA – Uitgelekte documenten van de Israëlische Megiddo gevangenis onthullen een afschuwelijk mishandelings- en misbruikincident tegen tientallen Palestijnse gevangenen, die vrijdagochtend werden geboeid en op de grond gegooid.

De uitgelekte video, die een golf van woede veroorzaakte, toonde enkele gevangenen zonder kleren aan hun bovenlichaam, en de nadering van de honden van de gevangenisbewakers, wat de onderdrukkende en onmenselijke omstandigheden weerspiegelt waarin de gevangenen in deze gevangenis leven.

De website Haaretz bevestigde dat het incident plaatsvond in de veiligheidsafdeling van de gevangenis waar de Israëlische gevangenisbewakers de gevangenen in de boeien sloegen en mishandelden, onder het voorwendsel dat ze een doorzoeking uitvoerden als onderdeel van “routinematige veiligheidsprocedures”.

Dit incident komt te midden van toenemende rapporten over het lijden van gevangenen, aangezien het aantal gevangenen dat stierf door verwaarlozing en marteling de tientallen overschreed.

De Palestinian Prisoners’ Society (PPS) zei in een verklaring uitgegeven op 29 augustus dat niet minder dan (23) gedetineerden van de Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Jeruzalem, de marteldood stierven in de gevangenissen van de bezetting na 7 oktober, waarvan de identiteit werd onthuld en bekendgemaakt, naast tientallen gedetineerden uit Gaza die de marteldood stierven in gevangenissen en kampen, en waarvan de bezetting hun identiteit en de omstandigheden van hun martelaarschap niet bekend maakte, naast tientallen die werden onderworpen aan executies in het veld.

De Prisoners’ and Freed Prisoners’ Affairs Authority meldde onlangs dat het bestuur van de Megiddo gevangenis de intimidatie en bedreiging van gevangenen heeft opgevoerd, vooral tijdens hun bezoeken aan advocaten, in een poging om te voorkomen dat ze hun ware lijden overbrengen.

Tijdens een recent bezoek van een advocaat van de Gevangenen Autoriteit aan een van de gevangenen, merkte ze duidelijk aan zijn gelaatstrekken en bewegingen de effecten van intimidatie en terreur waaraan hij was blootgesteld voordat hij bij de bezoekkamer aankwam.

De advocate uitte haar bezorgdheid over de staat van aarzeling en angst die de gevangenen ervaren, omdat ze bang zijn over hun dagelijkse lijden te praten uit angst voor wraak.

Deze schendingen gaan door in de schaduw van het internationale stilzwijgen en de afwezigheid van echte mechanismen om de Israëlische “gevangenisadministratie” ter verantwoording te roepen, wat laat zien dat de omstandigheden in de bezettingsgevangenissen complexer en pijnlijker zijn in termen van menselijkheid.