Bron: PNN, Nablus 7 september 2024 ~~~

Een 26-jarige vrouwelijke internationale activiste is vrijdag bezweken aan haar verwondingen nadat ze door Israëlische bezettingstroepen in Beita, een stad ten zuiden van Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever, was neergeschoten en ernstig gewond aan haar hoofd.

De activiste, die geïdentificeerd werd als Aysenur Ezgi Eygi, een Amerikaanse van Turkse afkomst, werd door scherpe munitie in het hoofd geschoten toen ze deelnam aan het wekelijkse protest tegen de uitbreiding van nederzettingen.

Medische bronnen bevestigden dat de activist met spoed naar het Rafidia Ziekenhuis in Nablus werd gebracht en op de intensive care werd geplaatst. Ondanks de inspanningen van medische teams om haar te redden, is ze overleden aan haar ernstige verwondingen.

Lokale bronnen gaven aan dat de confrontatie uitbrak toen Israëlische strijdkrachten het protest met geweld onderdrukten, waarbij ze met scherp vuurden op de demonstranten, en met stungranaten en traangas.

Bij hetzelfde incident raakte een 18-jarige Palestijn gewond aan zijn dijbeen door een granaatscherf.

Gouverneur van Nablus, Ghassan Daghlas, verklaarde dat de wapens die de Verenigde Staten aan Israël leveren om onschuldige Palestijnse burgers te doden, vandaag een Amerikaanse burger doodden die op vreedzame wijze solidair was met de Palestijnen in Nablus en zich verzette tegen de Israëlische nederzettingen die de Verenigde Staten zelf veroordeelt en afkeurt.

De gouverneur van Nablus legde deze verklaring af terwijl hij in een ziekenhuis in de stad was, waar Palestijnse artsen het leven probeerden te redden van de Amerikaanse solidariteitsactivist, die door een Israëlische soldaat in het hoofd werd geschoten tijdens een vreedzaam protest tegen de nederzettingen in Jabal Sobeih. Hij vertelde dat de kogels en wapens die Biden aan Israël heeft toegewezen en die door het Israëlische leger worden gebruikt om Palestijnse burgers te doden, vandaag een Amerikaanse burger hebben gedood.

De activist was betrokken bij de Faz’a campagne, die zich inzet voor de ondersteuning en bescherming van Palestijnse boeren tegen schendingen door het Israëlische leger en kolonisten.