Bron: ISM-palestine 9 juni 2022 ~~~
Reportage 2 juni; Internationale Solidariteitsbeweging, Dheisha, Bethlehem
In de ochtend van donderdag 2 juni bestormden Israëlische bezettingstroepen (IOF) bij dageraad het vluchtelingenkamp Dheisha, ten zuiden van de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, om verschillende bewoners te arresteren. Tijdens hun operatie schoten soldaten de 29-jarige Ayman Muhaisen meerdere malen met scherp, waarna hij bezweek aan zijn verwondingen. Twee andere Palestijnen raakten volgens de Rode Halve Maan gewond met scherpe munitie.
Ayman laat drie kinderen achter, waaronder een zoontje van 7 maanden en een dochter die een dag eerder net haar kleuterschooldiploma had gehaald. Die middag waren de straten van Dheisha vanaf Ayman’s huis tot aan de begraafplaats bij Artas gevuld met duizenden mensen die om hem rouwden en hun verzet toonden tegen de zoveelste moordpartij. Ayman rust op een begraafplaats die de laatste jaren letterlijk overloopt van martelaren sinds een IOF commandant publiekelijk dreigde om elke jongere in het kamp in 2019 uit te schakelen.
Begrafenisstoet van Ayman Muhaisen in Dheisha, West Bank
ISM had een ontmoeting met Naji Odeh, directeur van de onafhankelijke non-profitorganisatie Laylac, die sprak over de toenemende frequentie van dergelijke invallen door het IOF, die de afgelopen jaren bijzonder dodelijk zijn geworden: “deze razzia’s zijn een normaliteit geworden in Dheisha, waar er zo’n 2-3 per week plaatsvinden”. De dood van Ayman is een voorbeeld van de wreedheid van dergelijke arrestaties, waarbij soldaten niet aarzelen om met scherp te schieten.
Een Palestijnse jongen, Mahmoud genaamd, nam ISM mee naar de plaats waar Ayman werd neergeschoten, vlak voor zijn huis, en liet ons zien waar verschillende kogels gaten maakten in de muren en in de hele woonwijk. Net naast de hoek waar nog sporen van zijn opgedroogde bloed te zien waren, was een muurschildering met de namen en foto’s van eerdere martelaren die in dit gebied waren gedood – de laatste daarvan, een blanco afbeelding met een vraagteken met alleen het woord مين؟ of wie? Bovenaan gegraveerd. “We weten nooit wie de volgende zal zijn. Het kan ieder van ons zijn”, zei Naji.
Muurschildering van martelaren in Dheisha, West Bank
Naji richtte Laylac op met het doel om jonge Palestijnen uit zowel Dheisha als de hele Westelijke Jordaanoever die zijn opgegroeid en nog steeds leven in een omgeving die onderworpen is aan de wrede gevolgen van het Israëlische apartheidsregime, bij te staan, op te voeden en te ondersteunen. Steunend op volledig onafhankelijke financiering en tientallen vrijwilligers, heeft Laylac kinderen uit het vluchtelingenkamp geholpen hun studie voort te zetten toen de coronavirus pandemie veel onderwijssystemen op de Westelijke Jordaanoever tot stilstand bracht. De organisatie werkt ook samen met verschillende plaatselijke scholen bij het organiseren van activiteiten, van portretlessen tot buitenlandse reizen naar Frankrijk. Mahmoud, 13 jaar, die getuige was van de koelbloedige moord op Ayman Muhaisen tijdens de inval van vandaag, is een van de vele leerlingen die met de hulp van Laylac voor het eerst van hun leven naar het buitenland zullen reizen.
Naji Odeh op het hoofdkwartier van Laylac
Topfoto: Poster van martelaar Ayman Muhaisen | ISM-palestine