Bron: Press TV 17 januari 2024 ~~~

Het hoofdkwartier van de Pakistaanse terreurgroep ‘Jaish al-Adl’ is dinsdagavond bestookt met een spervuur van raketten, waardoor de terreurinfrastructuur van de groep is vernietigd.

De langverwachte militaire operatie tegen de gevreesde terreurgroep die is gevestigd in het grensgebied van Pakistan – de provincie Balochistan in het zuidwesten van Pakistan – heeft op sociale media een intens debat op gang gebracht over de terreurgroep, zijn activiteiten en zijn oorsprong.

We proberen het verleden en heden van de terreurgroep ‘Jaish al-Adl’ uit te leggen, die betrokken is geweest bij talloze terreuraanslagen op Iraans grondgebied, waaronder onlangs nog in december, toen 11 politieagenten werden gedood in de zuidoostelijke provincie Sistan en Baluchestan.

Wat is Jaish e Adl en wie zijn de leiders?

De terreurgroep werd in 2012 opgericht door leden van Jundallah, een andere in Pakistan gevestigde terreurgroep die door Iraanse veiligheidsdiensten werd vernietigd en ophield te bestaan na de gevangenneming en daaropvolgende executie van haar leider Abdolmalek Rigi in juni 2010.

Rigi, het brein achter verschillende dodelijke terreuraanslagen in Iran, werd in februari 2010 gearresteerd tijdens een vlucht van Dubai naar Kirgizië en vervolgens op 19 juni 2010 geëxecuteerd in de Evin-gevangenis.

In een toenmalige verklaring zei de Iraanse rechterlijke macht dat de leider van de terroristische groepering “verantwoordelijk was voor het doden van 154 leden van veiligheidstroepen en andere onschuldige mensen en het verwonden van 320 mensen sinds 2003” en “banden had met leden van buitenlandse inlichtingendiensten”.

De groep ‘Jaish al-Adl’ beweert te strijden voor de “onafhankelijkheid” van de provincie Sistan en Baluchestan en zijn modus operandi is gericht op burgers en politiebureaus in de provincie om chaos en wanorde te zaaien.

De moorddadige ideologie van de groep wordt weerspiegeld door het groengekleurde logo met een aanvalsgeweer.

De huidige leiding van de ‘Jaish e Adl’ groep is niet publiekelijk bekend, behalve Salahuddin Farooqui en zijn plaatsvervanger Mullah Omar Darakhshan, van wie wordt aangenomen dat ze de dagelijkse militante activiteiten van de groep leiden.

Farooqui werd in 1979 geboren in Rask, in de provincie Sistan en Baluchestan, en heeft sterke banden met Baloch-groepen in de Pakistaanse provincie Balochistan.

Hij heeft zich openlijk uitgesproken tegen de Iraanse regering, heeft gezworen het land te verdelen en heeft zich ook onvoorwaardelijk achter de Israëlisch-Amerikaanse agressie tegen Syrië geschaard.

Darakhshan is de broer van Mullah ‘Mauluk’ Darakhshan, de vermoorde Iraanse Baloch separatist die in de jaren ’90 de oprichter was van Sipah-e-Rasool Allah, een belangrijke bondgenoot van anti-Shia groeperingen in Pakistan.

Hoeveel aanslagen heeft de groep gepleegd in Iran?

De terreurgroep ‘Jaish al-Adl’ is direct betrokken geweest bij een aantal dodelijke aanslagen op het grondgebied van de Islamitische Republiek Iran, voornamelijk in de zuidwestelijke provincie Sistan en Baluchestan.

De groep heeft de verantwoordelijkheid voor al deze aanslagen opgeëist via haar sociale mediakanalen.

Meer recent eiste de groep in december de verantwoordelijkheid op voor een aanval op een politiebureau in de aan Pakistan grenzende provincie, waarbij 11 politieagenten omkwamen.

Een van de eerste aanslagen vond plaats in augustus 2012, toen 10 leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) werden gedood bij een dodelijke aanslag.

In oktober 2013 eiste de terreurgroep de verantwoordelijkheid op voor een aanslag die leidde tot het martelaarschap van 14 Iraanse grenswachten in de stad Saravan in de provincie Sistan en Baluchestan.

Weken later werd een openbaar aanklager in Zabol vermoord in een gerichte aanval, waarbij ook zijn chauffeur om het leven kwam. In november van dat jaar viel de groep een patrouille van de grenspolitie aan, waarbij 14 doden en 6 gewonden vielen.

In februari 2014 werden vijf Iraanse politieagenten ontvoerd door de Pakistaanse terroristische groepering, wat de Iraanse autoriteiten ertoe aanzette de groepering en de Pakistaanse autoriteiten streng te waarschuwen.

In oktober van dat jaar werden drie veiligheidsagenten gedood in de provincie Sistan en Baluchestan.

In april 2015 werden acht Iraanse grenswachten gedood bij een grensoverschrijdende aanval van de in Pakistan gevestigde terreurgroep, die dagen later werd gevolgd door een andere aanval waarbij twee IRGC-officieren om het leven kwamen.

In april 2017 eiste de groep de verantwoordelijkheid op voor een hinderlaag die leidde tot het martelaarschap van negen grenswachten die op het moment van de aanval aan de Pakistaans-Iraanse grens patrouilleerden.

In oktober 2018 ontvoerde de terreurgroep 12 veiligheidsagenten en nam hen mee naar Pakistan. Vijf van hen werden een maand later vrijgelaten en vier anderen in maart 2019.

In december 2019 eiste ‘Jaish al-Adl’ de verantwoordelijkheid op voor een zelfmoordaanslag in de havenstad Chabahar, waarbij twee politieagenten omkwamen en 40 anderen gewond raakten.

In januari en februari 2019 werd een reeks aanslagen gemeld in de provincie Sistan en Baluchestan, waarbij een aantal slachtoffers vielen – zowel burgers als militairen.

Een van de grootste aanslagen was op 13 februari 2019, toen een zelfmoordaanslag op een bus met IRGC-officieren ten minste 27 slachtoffers eiste.

Het Iraanse leiderschap heeft er keer op keer bij de Pakistaanse autoriteiten op aangedrongen om de terreurgroep in toom te houden.

Wat zijn de banden met andere terroristische groeperingen en het Westen?

Volgens inlichtingenbronnen krijgt de groep financiële en militaire steun van het Israëlische regime en van de Verenigde Staten en andere westerse landen voor haar terreuractiviteiten in Iran.

Interessant genoeg is de organisatie een bestempelde terroristische organisatie in de Verenigde Staten, evenals in Japan, Nieuw-Zeeland en Iran. In Iran staat de organisatie bekend als ‘Jaish al-Zulm’ (de partij van onrecht).

In 2008 onthulde de voormalige Pakistaanse legerleider Mirza Aslam Baig dat de VS de Jundullah, de moederorganisatie van ‘Jaish al-Adl’, militair en financieel steunden om Iran te destabiliseren.

Hij zei dat het leger van de VS training gaf aan Jundullah-strijders om onrust te stoken in het grensgebied van Iran en “de hartelijke banden tussen Iran en zijn buur Pakistan aan te tasten”.

Er zijn ook betrouwbare berichten over de nauwe banden van de groep met de terreurgroep Daesh en Al-Qaeda, omdat ze dezelfde Takfiri- en terreurideologie delen en Iran als belangrijkste tegenstander zien.

In een interview met Midstone Centre in november 2023 weigerde Jaish al-Adl woordvoerder Hossein Baloch commentaar te geven op de aanval op het heiligdom van Shah Cheragh in oktober 2023, die werd opgeëist door Daesh.

“We willen deze vraag op dit moment niet beantwoorden,” verklaarde hij, wijzend op de nauwe alliantie van de groep met Daesh en mogelijke betrokkenheid bij de afschuwelijke aanval.