Bron:Caitlin Johnstone 
caitlinjohnstone.com.org 24 oktober 2021 ~~~

De regering van de VS is naar verluidt dicht bij een overeenkomst met Pakistan die ervoor zal zorgen dat de VS door kan gaan met militaire en inlichtingenoperaties in Afghanistan, het land waar de regering Biden trots een decennia durende oorlog heeft “beëindigd”.

“De regering Biden heeft wetgevers verteld dat de VS dicht bij een geformaliseerde overeenkomst is met Pakistan voor het gebruik van zijn luchtruim om militaire en inlichtingenoperaties uit te voeren in Afghanistan, volgens drie bronnen die bekend zijn met de details van een geheime briefing met leden van het Congres die plaatsvond op vrijdagochtend,” leest een nieuw rapport van CNN.

“De briefing komt omdat het Witte Huis nog steeds probeert ervoor te zorgen dat het terrorismebestrijdingsoperaties kan uitvoeren tegen ISIS-K en andere tegenstanders in Afghanistan, nu er voor het eerst in twee decennia geen Amerikaanse aanwezigheid meer op de grond is na de terugtrekking van de NAVO uit het land,” leest het rapport.

Het is dus al maanden duidelijk dat het Amerikaanse imperium nog steeds de militaire controle behoudt over een belangrijke geostrategische regio naast Iran en China, nog steeds het militair-industrieel complex verrijkt door het laten regenen van explosieven op mensen op Afghaanse bodem, en nog steeds doorgaat met George W Bush’ “oorlog tegen terreur” oplichterij. Het zal alleen niet met het slechte beeld komen van het handhaven van een troepenaanwezigheid.

Na alle trotse zelfophemelende fanfare van de regering Biden over het “beëindigen” van deze oorlog, blijkt dat het niet meer was dan een kleine aanpassing van de formattering.

Cool terugtrekken, bro.

Zoals we hebben besproken na het aantreden van Biden, is dit het moderne model van de Amerikaanse oorlogsvoering; een vermindering van de nadruk op Bush-era overweldigende en verpletterende grondinvasies ten gunste van drone-oorlogsvoering, raketaanvallen, hongersancties, proxy-oorlogen, geënsceneerde staatsgrepen, special ops, en koude oorlog manoeuvres. De constante beelden van in vlaggen gedrapeerde doodskisten die thuiskwamen tijdens de oorlogen van Bush veroorzaakten een PR-nachtmerrie voor het imperium waarvan het nog steeds niet volledig is hersteld, maar technologische en strategische vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat dergelijke slechte publiciteit grotendeels tot het verleden behoort. Troepen die overzee worden ingezet, hebben nu veel meer kans om door eigen toedoen te sterven dan door gevechten.

Het doel van het imperium is regeringen omver te werpen en de wereld te overheersen zonder dat de inwoners van de VS en zijn cliëntstaten daar negatief tegenover staan. Het doet dit door een combinatie van (A) een verschuiving naar meer “light touch” interventionisme dat niet zoveel negatieve aandacht oogst als grootschalige grondinvasies en (B) een wereldwijde perceptiebeheersingscampagne van historisch ongekende omvang en verfijning.

Idealiter willen de imperialisten in staat zijn de planeet te domineren met economische sancties en af en toe een strategische drone-aanval, gecombineerd met grootschalige psychologische manipulatie. Het is geen toeval dat naties waar zij niet in staat zijn deze dingen naar believen te doen, de naties zijn waartegen het meest agressief propaganda gevoerd wordt.

Het imperium wordt niet minder tiranniek, het wordt alleen beter in public relations. De noodzaak voor kritisch denken en alternatieve perspectieven is nog nooit zo groot geweest.