Bron: imemc 17 oktober 2021 ~~~

Israëlische troepen hebben zaterdag de voormalige politieke gevangene Midhat Saleh al-Saleh tot doelwit gemaakt, neergeschoten en gedood toen hij op weg was naar huis in de Golanhoogten.

Al-Saleh was het hoofd van het departement van het Syrische kabinet, aangaande de bezette Syrische Golanhoogten.

Hij was op weg naar huis naar de stad Ein al-Tina, in de buurt van de door Israël bezette stad Majdal Shams, volgens een rapport van het Syrische persbureau Sana.

Al-Saleh overleefde talrijke pogingen van het Israëlische leger om hem te vermoorden. In 2011 vuurden de Israëlische militairen verschillende keren op zijn huis terwijl hij zich daarin bevond. Al-Saleh heeft altijd gezegd dat de moordpogingen hem alleen maar vastbeslotener maakten om in de buurt van Majdal Shams te blijven en zijn standvastigheid om op zijn land te blijven te behouden.

Het Syrische kabinet heeft een verklaring afgelegd waarin het de buitengerechtelijke moord door Israëlische strijdkrachten veroordeelt, die zich op Syrisch grondgebied bevonden toen zij de moord pleegden – een daad van oorlog tegen Syrië.

In zijn verklaring benadrukte het Syrische kabinet dat dergelijke terroristische daden de vastberadenheid van het Syrische Arabische volk om zich te blijven verzetten tegen de bezetter en de bezette Syrische Golanhoogten te bevrijden, alleen maar zal doen toenemen.

In de verklaring werden de Israëlische militairen veroordeeld voor hun “laffe criminele daad”, en werd bevestigd dat het niet ongebruikelijk is dat de “criminele Israëlische bezetting” het gemunt heeft op de Syriërs die op de Golan Hoogten wonen.

“Het kabinet biedt het Syrische volk en de familie en verwanten van de martelaar zijn diepste en oprechte condoleances aan en vraagt God om hem genadig te zijn”, aldus de verklaring.

Deze moord komt slechts enkele dagen nadat het Israëlische leger op 12 oktober een “groot aantal tanks” naar de Golanhoogten heeft gestuurd, na een aankondiging van de Israëlische premier Naftali Bennett dat het aantal Israëlische kolonisten in de Golanhoogten zou worden verdubbeld, waarbij hij het een “strategisch doel” noemde.

Volgens de Verenigde Naties “is de Syrische Golan een regio in het zuidwesten van Syrië die op 5 juni 1967 door Israëlische strijdkrachten werd bezet. De totale landmassa van de Golan is 1.860 vierkante kilometer, dat is ongeveer 1 procent van de totale oppervlakte van Syrië, ongeveer 1.500 vierkante kilometer blijft onder Israëlische bezetting.

“Vóór de Israëlische bezetting woonden op de Golan meer dan 140.000 Syriërs, van wie de meesten uit hun geboorteland werden verdreven en in de status van binnenlandse ontheemden terechtkwamen. Tot op de dag van vandaag, bijna 40 jaar later, kunnen de Syrische inwoners van de Golan nog steeds niet terugkeren naar hun huizen, steden en dorpen. Vandaag de dag zijn er meer dan 500.000 Syriërs.

“Sommige Syriërs zijn in de bezette Syrische Golan gebleven en wonen nog steeds in kleine dorpen, ongeveer 20.000 Syriërs. De meeste Syrische steden en dorpen in de Golan werden verwoest door de Israëlische bezettingstroepen, die op hun beurt meer dan 40 illegale nederzettingen hebben gebouwd, ondanks alle internationale veroordelingen. Israël blijft niet alleen de Syrische Golan bezetten, maar ook de oude ruïnes en de geopolitieke sfeer vernietigen met als enig doel de Golan te zuiveren van het Syrische volk en zijn geschiedenis. “