Bron: Presstv 10 juli 2021 ~~~

Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij Iraakse verzetsgroepen gepleit om “ons gewoon met rust te laten” na een toename van aanvallen tegen Amerikaanse bases en strijdkrachten in het Arabische land.

“Ik begrijp dat sommige van deze milities het volledig oneens zijn met wat de Verenigde Staten proberen te doen in Irak in de strijd tegen ISIS (Daesh), maar we vragen hen, we eisen, dat ze ons gewoon met rust laten en wij zullen hen met rust laten, zodat we deze gemeenschappelijke vijand, die ISIS is, kunnen bestrijden,” zei waarnemend assistent-secretaris van Buitenlandse Zaken Joey Hood in een interview met Al Arabiya.

De opkomst van Daesh in Irak in 2014 werd in de hand gewerkt door de chaos als gevolg van de door de VS geleide militaire interventie, maar de Verenigde Staten hebben de strijd tegen de terreurorganisatie gebruikt als een excuus om zijn militaire aanwezigheid in het olierijke land uit te breiden.

Irak’s Popular Mobilization Units (PMU), beter bekend onder hun Arabische naam Hashd al-Sha’abi, hebben een dubbele strijd geleid tegen zowel Daesh als de bezettingstroepen.

Hood beweerde dat de Verenigde Staten niet rechtstreeks verwikkeld zijn in een “open oorlog” met de verzetsgroepen, en zei dat de herhaaldelijke aanvallen “niemands belang dienen”.

Eind vorige maand zei het Pentagon dat het luchtaanvallen had uitgevoerd op drie doelen die behoorden tot Iraakse verzetsgroepen langs de gemeenschappelijke grens van het land met Syrië.

Perssecretaris John Kirby van het Pentagon zei toen dat president Joe Biden opdracht had gegeven tot de “precisieaanvallen” omdat de posities zouden worden gebruikt door groepen “die zich bezighouden met aanvallen met onbemande luchtvaartuigen (UAV) tegen personeel en faciliteiten van de VS in Irak.”

De Iraakse premier Mustafa al-Kadhemi veroordeelde de luchtaanval en zei dat de escalatie een schending was van de Iraakse soevereiniteit en nationale veiligheid.

Ook Hashd al-Sha’abi veroordeelde de aanval, waarbij vier van haar strijders omkwamen, en zwoer de strijd tegen de Amerikaanse bezettingstroepen voort te zetten totdat deze het land verlaten.

In januari 2020 keurde het Iraakse parlement unaniem een wetsvoorstel goed waarin de terugtrekking van alle buitenlandse strijdkrachten uit het land werd geëist. De stap kwam twee dagen nadat de Verenigde Staten de Iraanse topcommandant tegen het terrorisme, luitenant-generaal Qassem Soleimani, samen met Abu Mahdi al-Muhandis, plaatsvervangend commandant van de Iraakse Volksmobilisatie-eenheden, hadden vermoord in een drone-aanval nabij de internationale luchthaven van Bagdad.

Dagen later richtte de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) als vergelding een spervuur van raketten op Ain al-Asad, een uitgestrekte luchtmachtbasis in het westen van Irak waar Amerikaanse troepen zijn ondergebracht. Sindsdien zijn Ain al-Asad en andere Amerikaanse bases in de regio herhaaldelijk aangevallen met drones en raketten.

Onlangs nog werden Ain al-Asad en een militaire basis van Amerikaanse troepen bij het al-Omar olieveld in Oost-Syrië woensdag het doelwit van gelijktijdige raketaanvallen.

VS-bases in het westen van Irak en het oosten van Syrië zijn aangevallen, waarbij veel Amerikanen aan Iraakse zijde gewond zijn geraakt.


Een verzetsgroep genaamd Wraak van al-Muhandis Brigade eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval op Ain al-Assad, en zwoer een einde te maken aan de “wrede bezetting” van de Amerikaanse troepen.

De groep zei dat ze de basis hadden bestookt met 30 BM-21 Grad raketten, en dat de projectielen hun doel nauwkeurig hadden getroffen.

Topfoto: Leden van de Iraakse verzetsgroep Hashd al-Sha’abi (PMU) marcheren in een symbolische begrafenisoptocht in de hoofdstad Bagdad op 29 juni 2021, ter nagedachtenis van degenen die zijn gedood bij een Amerikaanse inval tegen de 14e Brigade van de PMU. (Foto door AFP)


De Amerikanse regering heeft het internetdomein presstv.com van het internet verwijderd. Schandalig dat ze dit kunnen en ook werkelijk doen.
De website van Press TV is ook te bereiken op de volgende alternatieve adressen:

www.presstv.ir
www.presstv.co.uk
www.presstv.tv

Lees hier hoe je definitief afstand kunt doen van Amerikaanse internetdomeinservers en in plaats daarvan de open-dns servers gebruiken.