Bron: Karin Brothers, 
globalresearch 29 juli 2020 ~~~ 

Is Trump’s geschil met het Congres om Israël tegemoet te komen verraderlijk?

Het was niet de bedoeling dat het zo lang zou duren om de onafhankelijkheidsbeweging in het achterland van de levende Bijbel uit te schakelen. Een coalitie van de grote militaire machten van de wereld, geleid door de VS, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittannië en Israël, verwachtte dat de Houthi-beweging van Jemen binnen enkele weken na het begin van hun aanvallen op 25 maart 2015 zou vallen. Vijf jaar later is alleen het verborgen lid van de leiders van de coalitie, Israël, gemotiveerd om de genocidale bombardementen en de blokkade, die “de grootste humanitaire catastrofe van de wereld” heeft veroorzaakt, voort te zetten. Het is aantoonbaar vanwege de verborgen rol van Israël dat de genocide doorgaat ondanks de pogingen van de andere Coalitie-leiders om een einde te maken aan hun rol in de Jemenitische slachting.

Tot 2015 was Jemen, een van de armste landen ter wereld, een fabelachtig, ongerept land met oude steden, duizendjarige gebouwen en ongerepte eilanden; sommige geleerden geloven dat Jemen de plaats van het Oude Testament kan zijn geweest. Socotra-eiland, de Galapagos van de Golf genoemd, was een van de vier UNESCO-werelderfgoedplaatsen van Jemen. Het kleine, spectaculaire land had nog eens tien aarzelende Werelderfgoedplaatsen.

Jemen heeft de pech om strategisch vastgoed te bewonen. Aan het zuidelijke uiteinde van het Arabische schiereiland grenst Jemen in het noorden aan Saoedi-Arabië, in het westen aan de Rode Zee tot aan de zeestraat Bab el-Mandeb, in het zuiden aan de Golf van Aden en in het oosten aan Oman. Het grondgebied omvat ook eilanden in de Rode Zee en rond de Bab el-Mandeb-straat. De zeestraat, een kloof van 18 mijl tussen de oostkust van Afrika en het Arabische schiereiland, is een potentiële vernauwing voor de drukke scheepvaartroute van het Suezkanaal en de Rode Zee naar de Golf van Aden en de Indische Oceaan.

Jemen’s strijd voor onafhankelijkheid van de Saoedische/westerse overheersing

Het conflict van Jemen met de westerse mogendheden ontstond toen veel Jemenieten, zoals die van de Houthi-beweging, een einde wilden maken aan de steun van hun door Saoedi-Arabië gecontroleerde regering aan de zogenaamde “oorlog tegen het terrorisme” van het Westen, zoals de steun voor de vernietiging van Irak en de goedkeuringen voor de Amerikaanse dronestakingen op Jemen. De Houthi’s, ook wel de Ansarullah-beweging genoemd, is een Noord-Jemenitische sjiitische sekte die zich eerst politiek heeft georganiseerd om te protesteren tegen regionale discriminatie; ze zijn meer gericht op rechtvaardigheidskwesties dan op religie.

Voormalig Jemenitische president Ali Abdullah Saleh © Patrick Kovarik/AFP

De Jemenitische onafhankelijkheid van de Saoedische controle leek binnen handbereik nadat een succesvolle Arabische lenteopstand in 2011 een einde maakte aan het 33-jarige presidentschap van Ali Abdullah Saleh. Vicepresident Abdrabbuh Mansour Hadi verving Saleh met een termijn van twee jaar om toezicht te houden op de overgang naar een onafhankelijke regering. Om een nieuwe grondwet en een verkiezingsproces voor de komende verkiezingen van 2014 op te stellen, werd in 2013-2014 een nationale dialoogconferentie gehouden. De Jemenieten waren teleurgesteld over de resultaten; de grondwet leek op die van Irak en het verkiezingsproces was niet werkbaar voor de Jemenitische partijen. De resultaten van de conferentie waren gekaapt door de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) (1 ), een economische en veiligheidscoalitie van Golfstaten die geallieerd zijn met westerse belangen. Aan het eind van de conferentie kwamen vertegenwoordigers van de Jemenitische partijen bijeen om te stemmen over de vraag of de termijn van Mansour Hadi moest worden verlengd tot januari 2015; de Houthi-vertegenwoordiger, de decaan van de universiteitsschool van Sana’a, werd onderweg naar de vergadering vermoord. De onderhandelingen tussen de Houthi’s en de regering van Hadi zijn in de herfst van 2014 afgebroken, waarna de Houthi’s, samen met hun bondgenoten, de controle over de regering begonnen te nemen.

Het was op dat moment dat de coalitie van staten die Jemen onder Saudi/westerse controle wilden houden, moest zijn samengesmolten. De leiders van de coalitie, de VS, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en in het geheim Israël, hebben andere bondgenoten gerekruteerd, waaronder Frankrijk, Soedan, Egypte, Pakistan, Qatar, Bahrein, Marokko, Jordanië en Somalië. Tienduizenden ervaren huurlingen werden ingehuurd, voornamelijk uit Soedan, maar ook uit Colombia en Nepal, evenals gespecialiseerde organisaties zoals Blackwater en de Navy Seals.

Het is ironisch dat de VS, Groot-Brittannië en Israël, die beweren voor de democratie te staan, leiders waren in een coalitie om ervoor te zorgen dat Jemen geen eigen democratische regering zou krijgen.

President Mansour Hadi werd in januari 2015 gedwongen af te treden, nadat zijn verlengde termijn was verstreken, en de Houthi’s begonnen samen met andere partijen een nieuwe regering te vormen. Begin februari meldde de VN-gezant voor Jemen, Jamal Benomar, aan de VN-Veiligheidsraad dat alle Jemenitische facties samen aan het onderhandelen waren om een eenheidsregering te vormen. Het nieuws zette de coalitie aan tot actie.

De coalitie zet de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om de onafhankelijkheidsbeweging van Jemen te vernietigen.

De coalitie heeft onmiddellijk gehandeld om een einde te maken aan de mogelijkheid van een onafhankelijke Jemenitische regering door het verkrijgen van juridische dekking om de geplande agressie te beschermen. Slechts een week nadat Jamal Benomar had gemeld dat de Jemenitische facties aan het onderhandelen waren om een regering te vormen, werd Resolutie 2201 van de VN-Veiligheidsraad aangenomen, die het mogelijk maakte om militaire actie te ondernemen om de terugkeer van Hadi’s door Saoedi-Arabië gesteunde regering en de uitvoering van de (door de Jemenitische regering verworpen) GCC-gesteunde grondwet en het verkiezingsplan af te dwingen. Hadi trok zijn ontslag snel in, waardoor een juridisch moeras ontstond. De aanvallen van de coalitie begonnen enkele weken later, op 25 maart 2015, vlak voordat Hadi naar Saoedi-Arabië vluchtte en het land opriep om Jemen te bombarderen om hem weer in ere te herstellen.

Vicepresident Abdrabbuh Mansour Hadi

Drie weken na het begin van de aanvallen nam de VN-Commissie resolutie 2216 aan, waarin de Houthis grotesk werden beschuldigd van het geweld; erop werd aangedrongen dat het door de GCC gesteunde regeringsplan zou worden uitgevoerd; dat de “legitieme” regering van Mansour Hadi zou worden hersteld; en werd opgeroepen tot een wapenembargo tegen de Houthis.

Terwijl de resoluties van de Veiligheidsraad spraken over de ‘Jemenitische soevereiniteit’ en ’territoriale integriteit’, gaven zij de coalitie de instrumenten en de juridische dekking voor haar vernietiging van Jemen.

De verschillende motieven van de leiders van de coalitie

Terwijl de Coalitie zogenaamd Jemen aanviel om de Saoedische regering te herstellen, werd het al snel duidelijk dat sommige leiders van de Coalitie het bijbedoeling hadden om de strategische onroerende goederen van Jemen te grijpen. Saoedi-Arabië bezette al snel de Hanish eilanden van Jemen in de Rode Zee en een deel van het eiland Socotra, aan de monding van de Bab el Mandeb.

De VAE richtten de Separatistische Zuidelijke Overgangsraad (STC) van Jemen op, met als doel de uiteindelijke controle over het zuiden van Jemen, met inbegrip van Aden en andere havens, over te nemen. “President Hadi gaf de VAE een 95-jarige huur van Socotra eiland en de VAE bood Emirati burgerschap aan de eilandbewoners. De VAE bouwen een basis op het eiland; de VS en Saoedi-Arabië worden geacht dit voorbeeld te volgen.

Als prijs voor deelname aan de coalitie eiste Israël dat het gebruik zou kunnen maken van de strategische Tariq-vliegbasis van Jemen, nabij de derde grootste stad van Jemen, Taizz. Israël, dat zich gewoonlijk beroept op zijn “veiligheid” om het bombarderen van Syrië of de bezette Gazastrook te rechtvaardigen, beweert dat de controle over de Bab el-Mandebstraat een andere “veiligheidsvereiste” is, omdat de meeste Israëlische scheepvaart door die zeestraat gaat. Om het verkeer in de zeestraat te controleren, heeft Israël al bases in Eritrea verworven en heeft het kennelijk gebruik gemaakt van het eiland Perim van Jemen in de zeestraat (2).

De rol van Israël in de coalitie

De Jemenieten ontdekten de rol van Israël in de coalitie kort na het begin van de aanvallen. Toen ze twee vliegtuigen neerhaalden in een eerste aanval op het luchtverdedigingssysteem, merkten ze dat er iets niet klopte: terwijl de vliegtuigen gemarkeerd waren als behorend tot de Saudische luchtmacht, waren het F-16’s die Saudi-Arabië nooit had bezeten. In feite waren het Israëlische vliegtuigen met Israëlische piloten die vermomd waren om Saudisch te lijken. (3) Dagen later werd wat door veel waarnemers werd geïdentificeerd als een neutronenbom op Jemen gedropt (4); hoewel geen enkel land de verantwoordelijkheid ervoor toegaf, waren er weinig andere landen dan Israël die de mogelijkheid of het motief hadden om een dergelijke daad te stellen. De voortdurende deelname van Israël werd een paar maanden later bevestigd toen een Jemenitische aanval op een Saoedische basis 20 Mossad-officieren en 63 Saoedische militaire planners doodde.

Het bleek dat terwijl Saoedi-Arabië, samen met de VAE, de rekeningen betaalde, de aanvallen werden geleid door Amerikaanse en Israëlische surveillance en militaire planners. Israëlische “cyberbedrijven, wapenhandelaren, terroristen en zelfs betaalde huurmoordenaars” maakten deel uit van het personeelsbestand van de coalitie. Toen de Saudis besloten om de haven van Houdaydah in handen te nemen, waardoor naar schatting 90% van de voedsel- en humanitaire hulp van Houthi voorbij kwam, waren het de instructeurs van de Israëlische Defensiemacht die de huurlingen van de coalitie in de Negev-woestijn van Israël trainden. Hoewel er daarna geen bekend geworden bewijs is van Israëlische luchtaanvallen op Jemen – aangezien Jemen niet langer in staat is om vliegtuigen te identificeren – zouden veel van de honderdduizenden “Saudische” bombardementen Israëlisch kunnen zijn. Terwijl Saoedi-Arabië beweerde dat het een eenzijdig staakt-het-vuren op 8 april als vredesgebaar aanbood, werd er vreemd genoeg geen afstand genomen van de “Saudische” luchtaanvallen op Jemen.

Jemen gekruisigd: “Jemen is niet opgehouden te bestaan als een staat.”

Sinds het begin van de gemene, westerse invasie van Jemen zijn de Houthi’s populairder dan ooit in Jemen. Maar de kosten voor Jemen zijn verschrikkelijk geweest, met het prachtige oude land en de infrastructuur niet alleen in ruïnes, maar, net als delen van Irak en Vietnam, te besmet met radioactiviteit en giftige chemicaliën om het leven te ondersteunen.

Jemen is nu verdeeld in drie delen, waarbij de Houthi’s het noordelijke derde deel van het land met 70% van de bevolking controleren, verklaren de separatistische STC, gesteund door de VAE, het zuiden van Jemen, met inbegrip van Aden en de zuidelijke havens als bezit; het oosten van Jemen is onder Hadi’s betwiste controle.

De VN noemt Jemen “de grootste humanitaire ramp ter wereld”. Een kwart miljoen van de 30 miljoen inwoners van Jemen zijn omgekomen en er zijn aanzienlijk meer gewonden gevallen. Naar schatting 10 miljoen mensen zijn uitgehongerd; 80% heeft hulp nodig om te overleven. Honderdduizenden kinderen zijn omgekomen van de honger en velen zijn omgekomen nadat ze door Saoedi-Arabië onder dwang als kindsoldaten waren gerekruteerd.

De leden van de coalitie moeten terecht staan voor het Internationaal Strafhof omdat de meeste van hun aanvallen wijzen op een genocidale bedoeling. Slechts een derde van de 250.000 bomaanslagen zijn gericht tegen het leger van de Houthi’s: de meerderheid is gericht tegen burgers en infrastructuur, zoals de bombardementen op meer dan 1000 moskeeën, de meeste ziekenhuizen en medische voorzieningen, boerderijen, voedselmarkten en voedselopslaggebouwen, fabrieken, waterzuiveringsinstallaties, scholen en schoolbussen, bruiloften, begrafenissen, en zelfs een bijeenkomst van 100.000 mensen ter ondersteuning van de Houthi’s. De VAE en de Saudis verhinderen de Jemenitische vissers om te vissen en hebben duizenden vissersboten vernield. De VAE en Saoedi-Arabië hebben in Jemen ongecontroleerde martelinstallaties geëxploiteerd waarin een onbekend aantal is omgekomen.

De coalitie heeft illegale, verboden wapens gebruikt tegen burgers, zoals huidverbrandende witte fosfor. Ondanks het houden van internationale hulpacties om geld in te zamelen voor humanitaire hulp aan Jemen, blokkeert Saoedi-Arabië de voedsel- en humanitaire hulp van het land, de zee en de lucht – en er is gedocumenteerd dat er voedsel is gestolen dat Jemen wel heeft bereikt. Toen Jemen de ergste cholera-epidemie in de geschiedenis kreeg, probeerde de coalitie de medicijnen te blokkeren. Om ervoor te zorgen dat de Jemenieten met het COVID-19 virus besmet zouden raken, lieten de Saoedi’s op de dichtstbevolkte Houthi gebieden de vermoedelijk geïnfecteerde maskers vallen en lieten ze de geïnfecteerde mensen naar Jemen gaan. Het gezondheidssysteem van Jemen stortte in. Elke twee uur verliest een Jemenitische vrouw haar leven tijdens de bevalling door het gebrek aan verloskundige hulp. (5)

De vernietiging van het culturele erfgoed van Jemen doet denken aan de vernietiging en de diefstal van de antiquiteiten in Irak door de VS. Ondanks het feit dat UNESCO de Coalitie de coördinaten van het werelderfgoed heeft verstrekt, werden deze sites – vaak afgelegen – gebombardeerd, evenals grote Jemenitische musea. Er is een levendige markt geweest voor Jemenitische antiquiteiten, die in veilinghuizen en musea zijn verschenen, waarbij Judaica bijzonder populair is in Israël.

Vrede saboteren

Omdat het doel van de aanval van de coalitie op Jemen is om een westerse marionettenregering te verzekeren, heeft de coalitie alle vredesinitiatieven gesaboteerd die de Houthi’s in toekomstige regeringen zouden hebben opgenomen. De Houthi’s kregen in 2018 de schuld voor het niet bijwonen van de vredesbesprekingen in Genève: de Saudis, die het luchtruim controleerden, hebben hen echter niet toegelaten! Het vredesakkoord van Stockholm van december 2018 over Houdaydah tussen de Houthi’s en de Coalitie werd niet uitgevoerd ondanks de onmiddellijke naleving door de Houthi’s. De VN beweerden dat de formulering te vaag was om daadwerkelijk te handhaven.

Misleiding in de media

Jemenitische Houthi’s © Onbekend

De Coalitie beweert dat haar oorlog tegen de Jemenitische Houthi’s eigenlijk een “proxy”-oorlog met Iran is, die, zo beweert zij, de Houthi’s controleert: een claim die zowel de Houthi’s als Iran ontkennen. Terwijl Iran sympathiseert met de Houthi’s, is er geen bewijs van controle. Uit gelekte kabels van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat de Amerikaanse regering zich er terdege van bewust was dat de Houthi’s niet door Iran worden gecontroleerd. (6) De bewering dat Iran controle heeft, zelfs als deze legitiem was geweest, kon de verwoesting van Jemen en zijn volk door de coalitie niet rechtvaardigen, omdat Iran geen enkel land heeft bedreigd. In sommige artikelen over oorlogsmisdaden in Jemen wordt de schuld van “allebei de partijen” beschreven, waarbij wordt genegeerd dat de coalitie geen moreel recht heeft om Jemenieten aan te vallen, die gedwongen zijn zich te verdedigen.

Ondanks de overweldigende populariteit van de Houthi in Jemen, presenteren de reguliere media alleen de positie van de Coalitie als legitiem. De Houthi’s worden beschreven als de “door Iran gesteunde Houthi’s” of de “Houthi rebellen”, hoewel 60% van de Jemenitische strijdkrachten hen steunt. De afgewezen president en regering wordt op verschillende manieren beschreven als “legitieme president Hadi”, “de internationaal erkende regering”, of “Jemenitische regering”. In werkelijkheid zou de Jemenitische bevolking Hadi’s terugkeer niet accepteren vanwege zijn verzoek aan Saoedi-Arabië om Jemen te bombarderen om zijn machtspositie te herstellen. In 2017 veroordeelde de Jemenitische regering Hadi voor verraad en veroordeelde hem bij verstek ter dood; hij wordt alom verguisd.

De stem van Jemen is grotendeels tot zwijgen gebracht: sinds 2015 zijn bijna 300 Jemenitische verslaggevers omgekomen en zijn 23 mediakanalen beschadigd. De meest recente moord, de bekroonde RT en AFP-fotojournalist Nabil Hasan al-Quaety, werd op 4 juni 2020 doodgeschoten door niet-geïdentificeerde schutters, toen hij zijn huis verliet.

De leden van de coalitie willen eruit: waarom valt het dan nog steeds Jemen aan?

Foto’s van uitgehongerde kinderen in de ruïnes van Jemen en de Houthis-gedreven verdediging beschaamden eindelijk de westerse leden van de Coalitie. Het Britse parlement en het Amerikaanse Congres hebben beide geprobeerd de betrokkenheid van hun regeringen bij de Coalitie te beeindigen, door wetgeving aan te nemen die onder meer voorziet in het stopzetten van de wapenverkoop aan de Coalitie.

De VAE kondigde in augustus 2019 aan dat het klaar was met zijn rol in de Coalitie: het had wat het wilde. Naast de 99-jarige huurovereenkomst op Socotra-eiland wordt van de VAE verwacht dat ze de status van protectoraat van Zuid-Jemen overnemen als haar STC-partij succesvol is in haar afscheidingspogingen.

Saoedi-Arabië zit in financiële problemen en wil al lang een gezichtsverliesbesparende manier om zijn deelname aan de Coalitie te beëindigen. Het heeft niet alleen 200 miljard dollar betaald voor wapens en huurlingen, maar het blijft Saudi-Arabië elke dag meer dan 53 miljoen dollar kosten; het kan zich de rekeningen niet meer veroorloven en het heeft er weinig voor over. In mei 2020 kondigde het aan dat het niet langer de kosten van levensonderhoud van de (externe) Hadi regering in Saoedi-Arabië zal dekken.

Waarom gaat de oorlog tegen Jemen door, sinds de leiders van de coalitie de oorlog willen beëindigen?

Het antwoord kwam in interviews met Jemenitische leiders van de bekroonde journalist Vanessa Beeley’s in maart 2020,. Er werd haar verteld over de verschillende manieren waarop de Verenigde Naties de belangen van de Jemenieten blijven verraden. Terwijl de VN de leiders van de coalitieleiders prijzen voor de toegezegde donaties van $2 miljard – waarvan minstens 80% verdwijnt of van de top wordt afgeroomd – bekritiseert de VN niet dezelfde leiders voor hun diefstal van $15 miljard per jaar uit de olie- en gasvoorraden van Jemen. De verhuizing van de Jemenitische bank van Sana’a naar het door de coalitie gecontroleerde Aden verhindert dat Houthi’s toegang krijgen tot bankdiensten, zoals sociale bijstand en het betalen van verschillende soorten hulp.

De meest verbluffende informatie kwam uit het interview van Beeley met de ambassadeur van Jemen in Damascus, Naif Ahmed Al Qanes, die haar vertelde dat de eerste coalitieaanval op Jemen begon in de ochtend van 25 maart 2015 – de dag dat vijf Jemenitische vertegenwoordigers, onder auspiciën van de VN en met inbegrip van Al Qanes, om twaalf uur ’s middags bijeen zouden zijn gekomen om hun nieuwe president te kiezen. De timing van de aanval zorgde ervoor dat de leiders van de Jemenitische partijen geen legitieme president konden benoemen of een onafhankelijke regering konden vormen.

Al Qanes vertelde haar dat slechts twee coalitieleiders weigeren toe te staan dat er een einde komt aan de oorlog tegen Jemen: de Verenigde Staten en Israël, die zullen doorgaan “totdat ze krijgen wat ze willen”. (7)

De VS en Israël dwingen de Coalitie om door te gaan. Om de schuldigen aan te wijzen waar ze zijn, moet de Coalitie nu worden aangeduid als de “door de VS/Israël geleide Coalitie”.

Vanwege zijn verborgen rol in de Coalitie heeft Israël niets te verliezen en heeft het alles te winnen bij de voortdurende aanvallen van de Coalitie op Jemen. Als de onafhankelijkheidsbeweging van Jemen wordt weggevaagd, krijgt Israël zijn basis in de buurt van Taizz en wordt een kritische regionale stem tot zwijgen gebracht. In de tussentijd wil Israël de ondersteunende Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio.

Israël heeft ook goede redenen om zijn rol in Jemen verborgen te houden, omdat het verantwoordelijk is voor de andere “humanitaire wereldramp” in Gaza. Israël wordt geconfronteerd met boycot, desinvestering en de dreiging van sancties vanwege de behandeling van de inheemse Palestijnen: etnische zuivering en apartheid op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem en in de bezette Gazastrook, genocidale behandeling en de diefstal van belangrijke gasvoorraden voor de kust van Gaza. Israël heeft sinds september 2006 voedsel, brandstof, medicijnen en andere humanitaire hulp geblokkeerd voor twee miljoen mensen die zijn opgesloten in een gebied dat in een VN-rapport te besmet is verklaard om het leven te ondersteunen. De voortdurende aanvallen van Israël op de Gazanen sinds juni 2006 hebben duizenden mensen gedood en de infrastructuur van Gaza verwoest.

Trump tart het congres ten behoeve van de Israëlische agenda. Hoe veraderlijk is dat?

Trump won het presidentschap met een populaire belofte, om onder meer de VS van de oorlogen in het Midden-Oosten te verlossen, en het Congres heeft herhaaldelijk wetgeving aangenomen om een einde te maken aan de Amerikaanse rol in de Coalitie. Het kan niet duidelijker zijn dat de Amerikanen een einde willen maken aan de Amerikaanse rol in Jemen.

Het Congres heeft het recht en de plicht om de uitvoerende macht van de president te controleren wanneer hij deze overschrijdt. President Trump leek zijn rechten te overschrijden toen hij de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Steve Linick, ontsloeg toen die op het punt stond een rapport te publiceren waarin hij de “noodtoestand” van minister Mike Pompeo om het verbod van het Congres op de verkoop van wapens aan de Coalitie te omzeilen bekritiseerde. Het Congres betrapte de regering op het stiekem verder verkopen van wapens aan de Coalitie in juni 2020. Trump tart het Congres en het Amerikaanse publiek om te voldoen aan de eis van Israël, dat de oorlog tegen Jemen doorgaat tot de Houthi’s zijn verslagen en Jemen een marionettenregering heeft.

De Amerikanen hebben de indruk gekregen dat de VS en Israël dezelfde belangen hebben: dat hebben ze niet. De tegemoetkoming van president Trump met de eis van Israël vernietigt niet alleen een onschuldig volk dat vecht voor onafhankelijkheid, maar brengt ook schade toe aan de constitutionele onderbouwing van de Amerikaanse regering.

Karin Brothers is een freelance journalist. Hij levert een frequente bijdrage aan Global Research.

Topfoto: Saudi-regime en coalitiepartners in de vernietiging en vernietiging van Jemen © Yemen Press

Voetnoten:

  1. Carapico, Sheila. “Jemen op de rand van de afgrond als het initiatief van de Samenwerkingsraad van de Golf mislukt”, BBC. 25 februari 2015. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-31611241
  2. “Hoe Israël profiteert van de Jemenitische crisis?”, alwaght.com. 9 oktober 2017. http://alwaght.com/en/News/113413/How-Israel-Takes-Advantage-of-Yemen-Crisis
  3. Lendman, Stephen. “US-Saudi-Israëlische ‘As van het Kwaad’ tegen Jemen, Zorgvuldig geplande militaire onderneming”, Global Research. 31 mei 2015. https://www.globalresearch.ca/us-saudi-israeli-axis-of-evil-against-yemen-carefully-planned-military-undertaking/5452667
  4. Chossudovsky, Michel. “Mogelijke Tactische Nucleaire Strike (Neutronenbom) in Jemen?” , Global Research. 1 juni 2015. http://www.globalresearch.ca/possible-tactical-nuclear-strike-neutron-bomb-in-yemen/5452876
  5. “Hulpverleners waarschuwen dat er meer Jemenitische vrouwen zullen sterven als de VN de moederschapsfinanciering vermindert”, Presstv. 4 juni 2020. http://www.presstv.com/Detail/2020/06/04/626758/Yemen-women-childbirth-UNFPA-funding-Saudi-Arabia ,
  6. 6 Webb, Whitney. “Netanyahu verklaart dat Israël bereid is zich aan te sluiten bij de Saudische Bloedige Oorlog tegen Jemen, Mint Press News. 2 augustus 2018. https://www.mintpressnews.com/netanyahu-declares-israels-readiness-to-join-saudi-war-on-yemen/246918/
  7. Beeley, Vanessa. “Exclusief. Vanessa Beeley Interviews met Jemenitische Ambassadeur in Damascus”, UKColumn. 6 maart 2020. https://www.ukcolumn.org/article/exclusive-vanessa-beeley-interviews-yemeni-ambassador-damascus