Bron: Elijah J. Magnier, 
ejmagnier.com 15 juli 2020

“Ik waarschuw Hezbollah: Verstoor de vrede aan de grenzen met Libanon niet,” zei het hoofd van de Israëlische spionagedienst, Yossi Cohen in het midden van een gespannen moment tussen Israël en Hezbollah. Deze verklaring komt op de Israëlische schending van de Syrische soevereiniteit en de bombardementen op de luchthaven van Damascus, waarna Hezbollah aankondigde dat een van zijn strijders was gedood. De Israëlische media maken zich vooral zorgen, niet of Hezbollah zal terugslaan, maar wanneer en hoe – en of de aanval zal leiden tot een algehele oorlog.

De Israëlische militaire leiding heeft de dertiende Golani Infanterie Brigade overgedragen aan het commando van de Galilea Divisie (in het noordelijke commando voor het front met Libanon) als onderdeel van de voorbereidingen op een mogelijke vergeldingsaanval door Hezbollah langs de Libanese grens. In 2006 (toen Israël een soortgelijke actie verwachtte) hielpen dezelfde maatregelen echter weinig: Hezbollah viel een aantal Israëlische soldaten aan en ontvoerde ze.

Abonneer u om toegang te krijgen

Lees meer over deze inhoud, als u zich vandaag nog abonneert.

De Israëlische generaals deelden echter eerder dit jaar hun eigen analyse en verklaarden dat Israël niet langer in staat is de oorlog aan Hezbollah te verklaren en deze te winnen. Een dergelijke oorlog zou Israël tientallen jaren terugzetten vanwege de onvermijdelijke omvang van de verwoesting, met onverwachte en onvoorziene gevolgen. Israël heeft het voordeel van een preventieve aanval verloren waarop zijn leiders sinds 1948 hebben kunne rekenen, en het heeft verzuimd zijn eigen regels en afschrikking af te dwingen.

Hezbollah denkt altijd aan de mogelijkheid van een oorlog en bereidt zijn strijdkrachten voor alsof de oorlog morgen plaatsvindt. Noch Hezbollah, noch Israël wil echter een woedend antwoord dat tot een grotere oorlog zou leiden. Israël moet de tegenslag accepteren en begrijpen dat een vlucht boven Syrië niet langer een vakantievlucht is – en dat het doden van Hezbollahstrijders niet ongestraft zal blijven. In het verleden stelde Israël de regels voor de start en de richting van de aanval vast: die dagen zijn voorbij.

Copyright © https://ejmagnier.com   2020 Subscribe monthlyLog in

Aan mijn lezersIk kan geen vrije toegang meer tot mijn artikels aanbieden. De nieuwsindustrie is onder grote druk komen te staan door het neoliberalisme en de COVID lockdown. Helaas rest mij geen andere keuze dan om individuele ondersteuning te vragen. Door je in te schrijven ondersteun je de onderzoeksjournalistiek die nodig is voor een goed begrip van wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Hartelijke  dank aan iedereen die hieraan bijdraagt – Elijah J. Magnier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *