Bron: Presstv, 1 februari 2020

Israël zegt dat het de inzet en het testen van nucleaire en nucleaire wapens heeft opgevoerd te midden van verhoogde regionale spanningen nadat de VS de hoogste Iraanse generaal Qassem Soleimani vermoordde en een bevooroordeeld Midden-Oostenplan onthulde.

Het ministerie van militaire zaken van het Israëlische regime heeft vrijdag bekendgemaakt dat het een lanceringstest had uitgevoerd van een “raketvoortstuwingssysteem vanaf een basis in het midden van het land”.

Het ministerie weigerde aanvullende informatie over de aard van de raket bekend te maken, in tegenstelling tot zijn gebruikelijke gedrag na tests van satellietlanceerders en raketinterceptoren.

De weinige informatie die over de test werd onthuld, veroorzaakte speculatie onder waarnemers dat het geteste projectiel mogelijk verband hield met het lange-afstands ballistische raketprogramma van Israël, dat Israël niet publiekelijk wil erkennen.

Tel Aviv voerde afgelopen december een soortgelijke raketmotortest uit, waarbij de Israëlische media meldden dat de test bedoeld was als een “show of force” van het “nucleaire afschriksysteem van het Israëlische regime, vooral gericht op Iran”.

Israël test raketbestendig raketsysteem gericht op Iran: Report
Het Israëlische leger test naar verluidt een voortstuwingssysteem dat wordt gebruikt voor het vervoeren van nucleaire capabele en andere raketten in “een show van geweld gericht op Iran.

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) zei vorig jaar dat het Israëlische regime in het bezit is van ongeveer 100 atoomkoppen, en merkt op dat het 30 zwaartekrachtbommen heeft die kunnen worden afgeleverd door straaljagers – waarvan sommige worden verondersteld te zijn uitgerust voor nucleaire wapenlevering.

Het regime heeft geweigerd inspecties van zijn militaire nucleaire faciliteiten toe te staan ​​of de Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT) te ondertekenen.

VS zet nieuwe nucleaire kernkop in

De Federation of American Scientists waarschuwde ook dat Washington de recent ontwikkelde W76-2 nucleaire kernkop met lage vernietigingkracht inzet, als onderdeel van een nieuwe generatie minder destructieve maar meer “bruikbare” kernwapens.

Het rapport zei dat de W76-2 kernkop, die een explosieve opbrengst heeft van ongeveer een derde van de atoombom die in augustus 1945 op de Japanse stad Nagasaki is gevallen, vorige maand werd geplaatst in USS Tennessee ballistische raketonderzeeërs uit de Ohio-klasse.

De auteurs van het rapport, militair analist William Arkin en Federation of American Scientists Nuclear Information Project directeur Hans Kristensen, waarschuwden dat dergelijke wapens de kans op een nucleair gewapend conflict vergroten.

In een Newsweek-artikel dat eerder deze maand werd gepubliceerd, zeiden Arkin en Kristensen dat de ontwikkeling van de W76-2 kernkop het resultaat is van de planning van het Pentagon voor mogelijke First-strike(eerste aanval)-scenario’s “op tegenstanders, met name Iran”.

Het artikel merkte op dat Washington een nucleaire aanval op Iran simuleerde in de Global Thunder 17 nucleaire oefening in oktober 2016 tijdens de ambtstermijn van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama.

Het wees erop dat de nieuw ingezette W76-2 kernkop “bedoeld is voor precies het type Iran-scenario dat zich in de laatste dagen van de regering-Obama afspeelde”.

De provocerende militaire inzet van Israël en Washington en het testen van wapens komen op een moment van grote regionale spanningen als gevolg van de recente onthulling van de “deal van de eeuw” door Washington en met name de moord op generaal Soleimani.

Iran nam wraak op de moordpartij van 3 januari, met een salvo ballistische raketten gelanceerd op de door de VS bezette Ain Al Assad-basis in Irak en een andere buitenpost in Erbil, de hoofdstad van het semi-autonome Iraakse Koerdistan.

Iran, dat heeft opgemerkt dat Tel Aviv een rol speelde bij de moord op luitenant-generaal Soleimani, heeft gedreigd zich op Israël te richten als de VS zouden reageren op de vergeldingsaanval van Iran.

Terwijl ze de aanval bagatelliseert en eventuele slachtoffers te ontkent, heeft de regering Trump sindsdien afstand gedaan van eerdere toezeggingen om te reageren op de vergeldingsaanval van Iran.

Topfoto: Bestandsfoto toont hoe Israël zijn Arrow-3 raketsysteem in de staat Alaska, Verenigde Staten, in juli 2019 testte. (Foto via Haaretz)