Bron: Southfront.org 17 januari 2020 ~~~ 

Frankrijk zet zijn enige vliegdekschip, de Charles de Gaulle en zijn gevechtsgroep in het Midden-Oosten in om Franse militaire operaties tegen ISIS in de regio te ondersteunen.

Dit werd aangekondigd door de Franse president Emmanuel Macron op 16 januari.

“Het vliegdekschip ondersteunt Chammal-operaties (in het Midden-Oosten) van januari tot april 2020 voordat het wordt ingezet in de Atlantische Oceaan en de Noordzee”, zei Macron tijdens een nieuwjaarstoespraak voor het Franse leger.

Het “zal de kern vormen van gecombineerde operaties in verschillende Europese landen,” zei hij in zijn toespraak en voegde eraan toe dat “Duitsland, België, Nederland, Spanje, Portugal en Griekenland zullen deelnemen aan de escort Charles de Gaulle tijdens zijn missie.”

“Deze Europese troepenmacht, net als onze Lynx-inzet in de Baltische landen, zal de transatlantische link en de NAVO versterken, een verder bewijs dat de Europese defensie en de NAVO twee pijlers van hetzelfde gebouw zijn,” benadrukte hij.

Hij zei verder dat Frankrijk, ondanks de veranderende situatie in het Midden-Oosten, ISIS wilde bestrijden.

“In het Nabije en Midden-Oosten blijven onze troepen die betrokken zijn bij Operatie Chammal, ondanks de veranderingen in de regio, operaties voortzetten om ISIS te bestrijden, waarvan de dreiging nog steeds in een andere verborgen, meer verraderlijke vorm hangt”, hield hij vol.

Hij maakte toen een verhulde sneer naar Duitsland, Canada en andere landen die hun contingent verminderden vanwege de escalatie tussen Iran en de VS in de afgelopen weken.

“Frankrijk is vanaf het begin gebleven, met standvastigheid en vastberadenheid, met moed”, en “het is een van degenen die vechten tegen de terroristische dreiging, een van degenen die in de regio blijven en vechten blijven bekend,” zei hij .

De Charles de Gaule-aanvalsgroep bestaat uit F70AA-klasse luchtverdedigingsvernietiger FS Forbin (D 620) en het Royal Danish Navy Iver Huitfeldt-klasse fregat HDMS Niels Juel.

Het vliegdekschip Charles de Gaulle is het vlaggenschip van de Franse marine en het enige dergelijke oorlogsschip. Over het algemeen is het het tiende Franse vliegdekschip, het eerste Franse nucleair aangedreven oppervlakteschip en de enige nucleair aangedreven carrier volledig voltooid en ingezet buiten de Amerikaanse marine.

Het is een unieke carrier in zijn klasse. Met een verplaatsing van 42.500 ton. Hij is 261,5 meter lang, zijn breedte is 64,35 meter.

De aandrijving komt van 2 Areva K15 drukwaterreactoren (PWR), elk 150 MWt, evenals 2 Alstom-stoomturbines met een totaal asvermogen van 61 MW. Hij vaart met een snelheid van 27 knopen. Het heeft een onbeperkt bereik en kan ongeveer 20-25 jaar varen. Het uithoudingsvermogen wordt beperkt door zijn capaciteit van 45 dagen voedsel.

Het heeft een bemanning van 1.350 en een luchtbrigade van 600.

De bewapening is als volgt:

4 × 8 cel A-43 Sylverwerpers met de MBDA Aster 15 grond-lucht raket.
2 × 6 cell Sadral-lanceerinrichtingen met Mistral-korteafstandsraketten
8 × Giat 20F2 kanonnen van 20 mm.


Het kan tussen 28-40 vliegtuigen dragen, waaronder:

Rafale M
E-2C Hawkeye
SA365 Dauphin
EC725 Caracal
AS532 Cougar


In de afgelopen jaren heeft Frankrijk zijn defensiebudget geleidelijk verhoogd. In 2018 kondigde Macron zijn defensiebudgetplan aan, dat voorziet in uitgaven van ongeveer € 300 miljard tegen 2025. Het militaire budget zal naar verwachting jaarlijks stijgen met € 1,7 miljard tot 2022, wanneer de presidentiële termijn van Macron eindigt, en daarna met € 3 miljard.

De overheid verhoogde de defensie-uitgaven met 5,6% tot € 34,2 miljard voor 2018. Het budget voor 2019 was € 35,9 miljard, een stijging van 5%.

Het budget voor 2020 bedraagt ​​€ 37,5 miljard. Het defensiebudget zal profiteren van 1,7 miljard euro aan nieuwe middelen in 2020, in overeenstemming met het traject van de militaire programmeerwet 2019-2025.

In de afgelopen drie jaar zou de begroting van het ministerie van strijdkrachten hebben geprofiteerd van € 10 miljard aan cumulatieve extra uitgaven.

In 2020 bereikt de voorziening voor externe operaties en binnenlandse missies het genormaliseerde niveau van € 1,1 miljard (vergeleken met € 450 miljoen in 2017).

Een van de externe operaties die verdere financiering moet ontvangen, is Operatie “Barkhane”, sinds 2014 bestrijdt Frankrijk terroristen in de Sahel, en het heeft zo’n ‘goed werk’ geleverd dat mensen in Mali, Burkina Faso, Tsjaad, Mauritanië en Niger herhaaldelijk protesteerden tegen hun zinloze inspanningen.

De anti-terroristische activiteiten van Frankrijk hebben tot nu toe geleid tot een toename van ISIS en activiteiten van andere groepen in de Sahel die nog nooit eerder is gezien.