Bron: Stephan Lendman
PressTV 11 januari 2019 ~~~ 

Het regime onder leiding van de Amerikaanse president Donald Trump is het gevaarlijkste regime in de Amerikaanse geschiedenis en draagt ​​volgens de Amerikaanse schrijver en politiek analist Stephen Lendman de ‘volledige verantwoordelijkheid voor het tragische neerhalen van het Oekraïense vliegtuig’.

“Vergis je niet. Het Trump-regime, dat hete oorlogen en andere agressie heeft opgedrongen aan regionale landen, waardoor het leger van Iran gedwongen wordt alert te zijn op mogelijke Amerikaanse agressie, draagt ​​de volledige verantwoordelijkheid voor het tragische neerhalen van het Oekraïense vliegtuig”, vertelde Lendman zaterdag aan Press TV.

“De dreiging van Trump met terroristische bombardementen van 52 Iraanse doelen verhoogde de spanningen verder. Regionale Amerikaanse basissen zijn platforms voor eindeloze agressieoorlogen,’ voegde hij eraan toe.

Op zaterdag beweerde Trump dat zijn leger ‘zeer belangrijke’ doelen zou raken, inclusief cultureel erfgoed, als de Iraniërs wraak willen nemen op de Amerikaanse moord op luitenant-generaal Qassem Soleimani.

“We hebben … 52 Iraanse sites in het vizier (die de 52 Amerikaanse gijzelaars vertegenwoordigen die Iran vele jaren geleden heeft genomen), sommige van een zeer hoog niveau en belangrijk voor Iran”, zei Trump in een tweet terwijl hij verwees naar de bezetting van de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979.

De dreiging kwam nadat de Iraanse autoriteiten wraak hadden gezworen voor de Amerikaanse moord op generaal Soleimani, de commandant van de elite Quds-troepen van Iran, de Iraakse commandant Abu Mahdi al-Muhandis en verschillende van hun Iraanse en Iraakse kameraden in Bagdad begin 3 januari.

“Zolang de Pentagon-troepen regionale landen bezetten, zullen vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten onbereikbaar blijven,” zei Lendman.

“Los daarvan legde het Trump-regime nieuwe illegale sancties op aan Iran, grotendeels uitbreidingen van bestaande sancties aan de Iraanse bouw-, productie-, textiel-, mijnbouw-, aluminium-, koper-, ijzer- en staalindustrie”, aldus de analist.

“De Amerikaanse drang voor onbetwiste dominantie door brute kracht en andere vijandige acties draagt de volledige verantwoordelijkheid voor regionale onrust, verhoogde spanningen, de dreiging van een grotere oorlog en de menselijke tol die talloze miljoenen treft,” zei de ervaren journalist.

Alle 176 mensen op de vlucht van Ukraine International Airlines (UIA) stierven deze week tijdens de crash vlak na het opstijgen vanuit Teheran op een vlucht naar Kiev.

Iran heeft zaterdag gezegd dat het per ongeluk de Oekraïense passagiersvliegtuig heeft neergeschoten, en zei dat het vliegtuig dicht bij een gevoelige militaire locatie was gevlogen en werd neergehaald vanwege menselijke fouten “in een tijd van crisis veroorzaakt door Amerikaans avonturisme.”

In een verklaring zeiden de strijdkrachten van het land dat het onbedoeld op het passagiersvliegtuig hd geschoten, waarbij de crash werd toegeschreven aan radaractiviteit en bezorgdheid over Amerikaanse actie.

“De Islamitische Republiek Iran betreurt deze rampzalige fout diep. Mijn gedachten en gebeden gaan uit naar alle rouwende families,” zei de Iraanse president Hassan Rouhani.

Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif heeft Iran’s diepe spijt, excuses en condoleances aangeboden aan ons volk, aan de families van alle slachtoffers en aan andere getroffen landen’.

“Een trieste dag. Voorlopige conclusies van intern onderzoek door strijdkrachten: menselijke fouten ten tijde van crisis veroorzaakt door Amerikaans avonturisme leidden tot een ramp”, tweette hij.

De Iraanse strijdkrachten zeiden in de verklaring dat Teheran op het hoogste niveau alert was “in reactie op bedreigingen door de Amerikaanse criminele president en militaire commandanten” om een ​​groot aantal Iraanse doelen te raken.

“In de uren na de raket aanvallen, namen vluchten van oorlogsvliegtuigen van de Amerikaanse terroristische troepen in het hele land toe, en de defensie-eenhede ontvingen meldingen van luchtdoelen die op weg waren naar strategische centra van het land, terwijl een aantal doelen op sommige radarschermen verschenen, wat de gevoeligheid van de luchtverdedigingsnetwerken verhoogde.

“Onder dergelijke gevoelige en kritieke omstandigheden vertrok de vlucht 752 van Ukrainian Airlines vanaf de luchthaven Imam Khomeini en kwam tijdens het draaien volledig in de route van het naderen van een gevoelig militair centrum. kwa hoogte en traject als een vijandelijk doelwit.

“In deze omstandigheden werd het vliegtuig onbedoeld getroffen door menselijke fouten, wat helaas resulteerde in het martelaarschap van een aantal van onze beste landgenoten en de dood van een aantal vreemdelingen.”

Topfoto: In deze bestandsfoto, gemaakt op 8 januari 2020, worden mensen en reddingsteams gezien tussen lichamen en puin nadat een Oekraïens vliegtuig met 176 passagiers neerstortte buiten de Iraanse hoofdstad Teheran, waarbij iedereen aan boord werd gedood. (AFP-foto)