Bron: Presstv 10 januari 2020

In een 224-tot-194 stemming op donderdag stemde het Democratisch gecontroleerde Huis voor de ‘War Powers Resolutie’, temidden van verhoogde spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten na de Amerikaanse moord op Iraanse generaal Qassem Soleimani afgelopen vrijdag.

De stemming weerspiegelde de diepe kloof in het Congres tussen Democraten, die Trump beschuldigen van roekeloos handelen in de moord op de topgeneraal van Iran, en de mede-Republikeinen van Trump die de president krachtig steunen.

“De president moet de zaak eerst verdedigen, niet pas nadat hij een onverstandige aanval uitvoert en vervolgens een reden bedenkt waarom het nodig was en waarom het legaal was”, zei vertegenwoordiger Eliot Engel, voorzitter van het Huis Buitenlandse Zaken Commissie.

Ondertussen zei vertegenwoordiger Mike McCaul, Republikein in het panel voor buitenlandse zaken, “in plaats van de president te steunen, verdelen mijn Democratische collega’s Amerikanen op een kritiek moment.”

McCaul zei dat de resolutie “de handen van de president zou binden.”

Terwijl de meerderheid van de Republikeinen zich tegen de resolutie verzette, hebben ten minste twee GOP-senatoren, Rand Paul en Mike Lee, zich ervoor uitgesproken.

Nu dat hij in het Huis is gepasseerd, zal de maatregel worden verzonden naar de door de republikeinen gecontroleerde Senaat, waar het lot onduidelijk blijft.

Indien hij aangenomen door het Huis en de Senaat, hoeft de maatregel niet te worden ondertekend door Trump om in werking te treden.

Ondertussen gaf het Witte Huis een verklaring af tegen de resolutie.

“Deze gelijktijdige resolutie is misleidend en de goedkeuring ervan door het Congres zou het vermogen van de Verenigde Staten kunnen ondermijnen om Amerikaanse burgers te beschermen die Iran blijft proberen te schaden”, aldus de verklaring van beleid.

Trump is fel bekritiseerd nadat hij het Amerikaanse leger opdracht had gegeven om een ​​luchtaanval uit te voeren op de internationale luchthaven van Bagdad, waarbij Soleimani en de tweede bevelhebber van de Popular Mobilization Units (PMU) in Irak, Abu Mahdi al-Muhandis en acht andere metgezellen werden vermoord.

Als vergelding tegen de Amerikaanse aanval, lanceerde Iran woensdagochtend meer dan een dozijn raketten op twee luchtmachtbases in Irak die Amerikaanse troepen huisvestten.

Topfoto: David Barrows demonstreert op 9 januari 2020 aan de Oostzijde van het Capitool in Washington, tegen de oorlog die de VS met Iran begint. (AFP-foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *