Bron: Presstv 12 deceber 2019 ~~~ 

De hoogste veiligheidsfunctionaris van Iran werpt licht op een vijandelijk complot om het aantal dodelijke slachtoffers te verhogen tijdens de recente rellen in verschillende steden, en zei dat de meeste doden in de provincie Teheran niet eens betrokken waren bij protestbijeenkomsten.

Ali Shamkhani, secretaris van de Supreme National Security Council (SNSC), Iran, maakte de opmerkingen in een ontmoeting met families van enkele van de slachtoffers van de rellen in de westelijke steden van de provincie op donderdag.

“Meer dan 85 procent van de slachtoffers van de recente incidenten in de steden van de provincie Teheran hadden niet deelgenomen aan een bijeenkomst en werden op zeer verdachte wijze vermoord met niet tot een organisatie behorende vuurwapens en koude wapens,” zei Shamkhani, er was zeker een complot uitgebroed door “tegenstanders” om zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers te veroorzaken en de schuld te leggen bij de Iraanse veiligheidstroepen voor de moorden.

Tot nu toe is geen officieel dodental vrijgegeven, maar naar verluidt zijn zowel veiligheidstroepen als burgers betrokken.

Medelevend met de nabestaanden, zei Shamkhani dat regeringsfunctionarissen en autoriteiten hun uiterste best zullen doen om het lijden van de families te verlichten.

Hij riep alle gouverneurs-generaal in het hele land op om de nodige maatregelen te nemen om de doden te onderzoeken en de aan de mensen geleden schade te vergoeden.

Medio november heeft de Iraanse regering de benzineprijzen verhoogd om het nationale verbruik te matigen.

De beweging leidde tot protesten in een aantal steden die grotendeels vreedzaam verliepen maar gewelddadig werden toen gewapende oproerige individuen gebruik maakten van de situatie om openbare en staatseigendommen te vernielen en zowel burgers als veiligheidstroepen aan te vallen.

Kort nadat de rellen uitbraken, gaf de leider van de islamitische revolutie Ayatollah Seyyed Ali Khamenei de Supreme National Security Council de opdracht om een ​​rapport op te stellen met de redenen achter de rellen en onmiddellijke de families van de slachtoffers te bezoeken.

Lees ook:
Iran zegt dat 300 personen in hechtenis blijven vanwege hun vermoedelijke rol in de recente gewelddadige rellen in Teheran.

Iran zegt dat veel van de relschoppers banden bleken te hebben met de beruchte terreurgroep van de door de VS gesteunde Mujahedin-e Khalq Organisatie (MKO), separatisten, naast leden van georganiseerde groepen die zijn opgeleid om sabotage te organiseren.

Vorige week verwierp Gholam-Hossein Esmaili, de woordvoerder van de rechterlijke macht van Iran, het onofficiële aantal slachtoffers van bepaalde bronnen als onnauwkeurig.

“De cijfers en cijfers die worden verstrekt door vijandige groepen zijn volkomen verzonnen en de werkelijke cijfers zijn minder dan wat deze bronnen beweren,” zei hij.

“Ze hebben cijfers en bepaalde namen vrijgegeven … De vermeende slachtofferaantal is niet slechts een verzinsel,” zei hij, in opmerkingen tijdens een televisie-uitzending, eraan toevoegend dat bronnen met vijandige intenties de namen hebben verstrekt van mensen die hun leven hebben verloren in omstandigheden die geen verband houden met het recente geweld en van mensen die zelfs nog in leven zijn.


Topfoto: Ali Shamkhani, secretaris van de Supreme National Security Council (SNSC), Iran