Bron: PressTV, zaterdeag 10 februari 2010

Hieronder een beknopt overzicht van Israels daden van militaire agressie tegen Syrië:

9 – 10 juni 1967: Israël valt Syrië aan en bezet de Golan-hoogvlakte van het land tijdens zijn zesdaagse oorlog op Arabische grondgebieden.

5 oktober 2003 (Ain es Saheb airstrike): Een Israëlisch squadron squadron valt een kamp aan op ongeveer 24 kilometer ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij een burgerwacht gewond raakt.

6 september 2007: Israël valt de provincie Dayr al-Zawr in het noordoosten van Syrië aan en bombardeert wat volgens hem een ​​verdachte kernreactor is.

11 november 2012: Israël vuurt een “waarschuwend schot” af in de richting van Syrië, bewerend dat het reageert op een verdwaalde mortiergranaat, afgevuurd vanuit de zuidwestelijke Syrische provincie Quneitra.

17 november 2012: Israël opent artillerievuur op posities van het Syrische leger en beweert dat het wraak nam voor aanvallen op een Israëlische patrouille in de buurt van de gedemilitariseerde zone. Later wordt een directe aanval uitgevoerd op de bron van mortiergranaten, waarvan beweerd wordt dat het Syrische leger terug vuurde in reactie op de eerdere Israëlische aanval.

30 januari 2013: Israëlische gevechtsvliegtuigen bombarderen een konvooi, waarvan Tel Aviv beweert dat het wapens vervoerde naar Hezbollah.

24 maart 2013: Het Israëlische leger schiet een geleide raket af op een Syrische loopgraaf, die wordt gebruikt voor het inzetten van machinegeweren. Het beweert dat het reageert op schoten afgevuurd op Israëlische troepen in de bezette Golanhoogte, hoewel het bevestigt dat geen van zijn troepen gewond was geraakt door het vermeende incident daar.

21 mei 2013: Israëlische troepen vallen een positievanwaaruit volgens hen een Israëlisch voertuig in de Golan-hoogvlakte beschoten werd.

17 juli 2013: De Israëlische militaire schieten op een groep niet-geïdentificeerde personen aan de Syrische grens nadat een Israëlische patrouille onder schijnvuur komtin de buurt van de gedemilitariseerde zone .

17 augustus 2013: Israëlische troepen slaan een buitenpost van het Syrische leger met een geleide raket, bewerend dat ze reageren op Syrische mortierrondes.Hieronder een beknopt overzicht van Israels daden van militaire agressie tegen Syrië:

18 maart 2014: Israël treft Syrische militaire doelen, waaronder een militair hoofdkwartier en een legerbasis, met artillerie en een luchtaanval, waarin de aanslagen worden beschreven als tit-voor-tat-aanvallen nadat een vermeende explosie afgaat in de buurt van een Israëlisch militair voertuig dichtbij de Syrische grens. Er staat dat een Israëlische soldaat werd vermoord in het vermeende incident.

28 maart 2014: Israëlische troepen schieten salvo’s van kogels af op wat het regime de bron noemde van Syrische mortiergranaten die werden afgevuurd op Israëlische militaire posities op de berg Hermon in de door Israël bezette Golanhoogte.

23 juni 2014: Het Israëlische regime bombardeert verschillende doelen van het Syrische leger en doodt minstens 10 Syrische soldaten als reactie op een vermeende aanval een dag eerder op een watertruck die langs de grens reed.

15 juli 2014: Het Israëlische leger doodt 18 Syriërs, waaronder acht burgers, in aanvallen op drie locaties op Syrische bodem. Het zegt dat het eerder die dag onder een raketaanval in de bezette Golanhoogten was gekomen.

23 september 2014: Israël schiet een Syrisch militair vliegtuig neer, waarvan beweerd wordt dat het in de bezette Golan hoogte is afgedwaald.

20 augustus 2015: Israël neemt Quneitra en de naburige provincie Rif Dimashq in onder opeenvolgende luchtaanvallen en raakt Syrische militaire buitenposten en soldaten. Het regime beweert dat het eerder onder raketvuur was gekomen in de bezette Golan-hoogvlakte en in het Boven-Galilea-gebied. Het doodt vijf burgers in een aanval op een voertuig een dag later, bewerend dat het de mensen achter de raketaanvallen wil uitschakelen.

28 november 2016: Israël raakt een verlaten VN-gebouw in de bezette Golanhoogvlakte en beweert dat het ervan verdacht wordt door militanten te worden gebruikt.

16-17 maart 2017: Israël bevestigt voor de eerste keer dat het  een konvooi aanviel, dat behoorde tot de Hezbollah-verzetsbeweging nabij de Syrische oude stad Palmyra. De aanval markeerde de diepste inval door Israel naar Syrisch grondgebied tot nu toe.

23 april 2017: Israëlische militaire aanvallen tot ​​aan de rand van de gelijknamige hoofdstad van Quneitra en doden drie soldaten verbonden aan de Syrische regering.

24 juni 2017: Israëlische gevechtsvliegtuigen vernietigen twee Syrische tanks en een machinegeweerpositie waarbij verschillende Syrische soldaten en burgers werden gedood, als reactie op vermeende granaten die de vorige dag Israël troffen,

24-26 juni 2017: Israël doodt 13 Syrische soldaten bij herhaalde aanvallen op Syrische militaire doelen in Quneitra.

21 oktober 2017: Israël raakt Syrische artillerie-posities nadat vijf mortierrondes neerkomen in een open gebied in de bezette Golanhoogten. Syrische overheidsbronnen zeggen later dat het mortiervuur, dat geen schade of slachtoffers veroorzaakte, was gericht op “terroristen die banden hebben met Israël.”
De terroristen, zeiden ze, “hadden mortiergranaten gelanceerd, op instructie van de Israëlische bezetting, op een gebied met leeg land binnen de bezette gebieden om de Israëlische vijand een voorwendsel te geven om zijn agressie uit te voeren.”

10 februari 2018: het Israëlische leger voert aanvallen uit op Syrische posities. Het Syrische leger maakt tijdens de aanvallen minstens één aanvallend Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig onschadelijk.

Het Israëlische leger bevestigt het neerschieten van de F-16