Bron: Daniel Larsen,
op theamericanconservative 17 januari 2018

De Staatssecretaris van de VS, Rex Tillerson bevestigde vandaag dat de strijdkrachten van de VS voor onbepaalde tijd in Syrië zullen blijven. De reden die hij gaf om ze daar te houden, maakt veel duidelijk:

    Amerikaanse troepen zullen in Syrië blijven, ook na hun gevecht tegen de Islamitische Staat, om ervoor te zorgen dat noch Iran noch president Bashar al-Assad van Syrië gebieden overneemt die onlangs zijn bevrijd met hulp van de Verenigde Staten, zei staatssecretaris Rex W. Tillerson woensdag.

Volgens Tillerson zullen de strijdkrachten van de VS in Syrië blijven tijdens een missie met een open einde om ervoor te zorgen dat de erkende regering van het land geen controle over haar eigen grondgebied krijgt. Dit beleid gestoord noemen, zou te genereus zijn.

De VS hebben geen recht van zaken voor een militaire aanwezigheid in een ander land zonder de toestemming van de regering, en het heeft niet het recht om die aanwezigheid te handhaven met als expliciet doel te voorkomen dat die regering binnen haar eigen internationaal erkende grenzen controle uitoefent.

Als een andere staat deed wat de VS nu in Syrië doet, zou Washington het als een flagrante schending van het internationale recht veroordelen en waarschijnlijk de betrokken regering sancties opleggen.

Amerikaanse troepen zijn in Syrië zonder toestemming van het Congres en ze hebben geen internationaal mandaat om daar te zijn.

Een voortgezette aanwezigheid van de VS in Syrië is zowel illegaal als ongegrond en een strijd tegen de Iraanse en Syrische overheden stelt Amerikaanse soldaten bloot aan onnodige risico’s. Dit heeft uiteraard niets te maken met het verdedigen van de VS of zijn bondgenoten, en het dient geen waarneembare Amerikaanse veiligheidsbelangen.

Is dit de laatste stuiptrekking van de plannen, die in 1996 en 1998 werden opgesteld door de de inmiddels beruchte neoconservatieven als Richard Perle, Dick Cheney, Donald Rumsfeld,  Paul Wolfowitz, William Kristol en Robert Kagan?

Bron (vertaling van): The Outrageous Plan to Keep U.S. Troops in Syria Indefinitely  Daniel Larison,  17  January  2018

Red.: Er is nog geen verklaring van de Nederlandse regering, over al dan niet stoppen van haar illegale militaire aanwezigheid in Syrie