Bron:   Strategic Culture Foundation  29.12.2017 ~~~ 

Een klassiek voorbeeld van het flip-flop-beleid: In november beloofden de VS aan Turkije dat het zou stoppen met het bewapenen van Koerdische milities in Syrië nadat de Islamitische Staat was afgewend. Brett McGurk, de Amerikaanse speciale presidentiële gezant van de wereldwijde coalitie tegen de islamitische staat, legde uit dat na de stadsgevechten in Raqqa meer dan “aanpassingen in het niveau van militaire steun” zouden worden gedaan. “We moesten wat apparatuur geven – en het is beperkt, uiterst beperkt – alles was heel transparant voor onze NAVO-bondgenoot, Turkije”, zei hij tijdens een speciale briefing op 21 december.

In juni zeiden de VS tegen Turkije dat het de wapens die geleverd waren aan de Koerdische Volkspartij eenheden (YPG) in het noorden van Syrië, na de nederlaag van de Islamitische Staat terug zou nemen .

Maar geavanceerde wapens zullen  ook in 2018 naar Syrië worden gestuurd, waaronder duizenden anti-tank raketwerpers, hittezoekende raketten en raketwerpers. De lijst met wapens en uitrusting werd voorbereid door het Amerikaanse Ministerie van Defensie als onderdeel van het defensiebudget van 2018 en ondertekend door Trump op 12 december. Het omvat meer dan 300 niet-tactische voertuigen, 60 niet-standaardvoertuigen en 30 grondverzetvoertuigen om te helpen bij de bouw van buitenposten of operationele steunpunten.

Het Amerikaanse defensie-uitgaven besluit voor 2018 (“Justification for FY 2018 Overseas Contingency Operations / Counter-Islamic State of Iraq and Syria Train and Equip Fund”) omvat het ter beschikking stellen van wapens ter waarde van $ 393 miljoen aan Amerikaanse partners in Syrië. In totaal moet $ 500 miljoen, ongeveer $ 70 miljoen meer dan vorig jaar, worden besteed aan de training en bevoorrading in Syrië. De partners zijn de door de Koerden gedomineerde Syrische Democratische Krachten (SDF). De YPG – de groep die een grote zorg van Turkije is – is de ruggengraat van deze troepen.

Het budget verwijst niet naar de Syrische Democratische Krachten (SDF), maar in plaats daarvan noemt het de “onderzochte Syrische Oppositie”. Volgens de budgetlijst worden er 25.000 oppositiekrachten ondersteund als onderdeel van het train- en uitrustingsprogramma in Syrië. Dat aantal is naar verwachting verhoogd tot 30.000 in 2018. De bewapening van Koerdische militanten met anti-tankraketten is een gevoelig onderwerp vanwege de afhankelijkheid van Turkije van zijn gepantserde Leopard-tanks in het noorden van Syrië.

Talal Sillo, een voormalige hoge commandant en woordvoerder van de door de VS gesteunde SDF, die vorige maand uit de groep stapte om naar Turkije te gaan, onthulde details over de VS die de Koerdische groep bewapende.

De lijst geeft niet in detail aan welke Syrische groepen bepaalde apparatuur zullen ontvangen. In het noorden van Syrië is er de SDF, inclusief de YPG, en de Syrische Arabische coalitie – een groep Arabische strijders opgenomen in de SDF. De Maghawir al-Thawra en Shohada al-Quartayn-groepen opereren in het zuidoostelijke deel van Syrië. Ze worden getraind door Amerikaanse en Britse instructeurs bij de grensovergang Al-Tanf tussen Syrië en Irak.

Naast de SDF en de groepen die zijn opgeleid in al-Tanf, zijn de VS bezig met het creëren van het ‘Nieuwe Syrische leger’ om de Syrische regeringstroepen te bestrijden. De training vindt plaats in het vluchtelingenkamp Syrian Hasakah, op 70 kilometer van de grens van Turkije en 50 kilometer van de grens met Irak.

Ongeveer 40 Syrische oppositiegroepen weigerden op 25 december om deel te nemen aan de geplande Sochi-conferentie over Syrië, die gepland staat voor januari. Ze zeiden dat Moskou, dat de conferentie organiseert, het VN-vredesproces van Genève probeert te omzeilen, ondanks het feit dat VN-afgevaardigde van Syrië, Staffan de Mistura, zei dat Ruslands plan om het congres bijeen te roepen moet worden beoordeeld op zijn vermogen om aan de door de VN geleide Genève gesprekken over het beëindigen van de oorlog in Syrië bij te dragen en het te ondersteunen. Als de gevechten beginnen, zullen deze groepen waarschijnlijk onderdeel worden van de formaties die door de VS zijn gecreerd.

Dus, de Verenigde Staten handhaven niet alleen hun illegale militaire aanwezigheid in Syrië en creëren nieuwe troepen om tegen de Syrische regering te vechten, het lijkt zich voor te bereiden op een nieuwe oorlog, na de nederlaag van de Islamitische Staat.

De voortzetting van het bewapenen en trainen van Koerdische milities zal de relatie van Washington met Ankara nauwelijks verbeteren, terwijl het ene zeggen en het andere doen, de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als partner ondermijnt.

bovenstaande tekst is een vertaling van:
    All Is Not Quiet on the Syrian Front: US to Launch Another War,  
    Strategic-culture.org  29.12.2017