Bron: Moonofalabama 25 april 2023 ~~~

Het veelgeprezen Oekraïense “tegenoffensief” is gedoemd te mislukken in zijn opzet om de toevoerleiding van Rusland naar de Krim af te snijden en “bezet gebied” te bevrijden. De regering Biden heeft dit eindelijk ingezien en wil de verwachtingen naar beneden halen en iedereen behalve zichzelf preventief de schuld geven.

De eerste die werd ingelicht was Politico:

Biden’s team vreest de nasleep van een mislukt Oekraïens tegenoffensief.

Achter gesloten deuren maakt de regering zich zorgen over wat Oekraïne kan bereiken.

De New York Times sloot zich daarbij aan:

Oekraïne’s lente-offensief komt met immense gevolgen voor de toekomst van de oorlog.

Zonder een beslissende overwinning zou de westerse steun voor Oekraïne kunnen verzwakken en zou Kiev onder toenemende druk kunnen komen te staan om serieuze vredesbesprekingen aan te gaan om het conflict te beëindigen of te bevriezen.

Uit het Politico stuk:

In het openbaar heeft het team van president Joe Biden onwrikbare steun aangeboden aan Oekraïne en beloofd het land te voorzien van wapens en economische hulp “zo lang als nodig is”. Maar als het op handen zijnde gevechtsseizoen slechts beperkte winst oplevert, hebben regeringsfunctionarissen privé laten weten dat zij vrezen geconfronteerd te worden met een tweekoppig monster dat hen aanvalt vanuit het havikistische en het dovistische uiteinde van het spectrum.

De ene kant zal zeggen dat de vorderingen in Oekraïne zouden hebben gewerkt als de regering aan Kiev alles had gegeven waar het om vroeg, namelijk raketten met een groter bereik, gevechtsvliegtuigen en meer luchtverdediging. De andere kant, zo vrezen overheidsfunctionarissen, zal beweren dat de tekortkomingen van Oekraïne bewijzen dat het Rusland niet volledig uit zijn grondgebied kan verdrijven.

Dat houdt nog geen rekening met de reactie van Amerika’s bondgenoten, vooral in Europa, die een vredesonderhandeling tussen Oekraïne en Rusland als een aantrekkelijker optie kunnen zien als Kiev niet kan bewijzen dat de overwinning om de hoek ligt.

The Times biedt minder drama:

Hoewel Oekraïense functionarissen hebben gezegd dat hun doel is door de ingegraven Russische verdediging heen te breken en een wijdverbreide ineenstorting van het Russische leger te veroorzaken, hebben Amerikaanse functionarissen geoordeeld dat het onwaarschijnlijk is dat het offensief zal resulteren in een dramatische verschuiving in het voordeel van Oekraïne.

Het Oekraïense leger staat voor veel problemen – een van de redenen waarom een patstelling de meest waarschijnlijke uitkomst blijft. De gevechten in Bakhmut in Oost-Oekraïne deze winter hebben de munitievoorraden uitgeput en geleid tot zware verliezen bij sommige ervaren eenheden.

Terug naar Politico die het grotere plaatje schetst. Als Oekraïne niet in staat blijkt te doen wat het Pentagon had gepland, zal het worden gedwongen tot een ‘staakt-het-vuren’, dat hopelijk een permanente oplossing wordt. De regering Biden zal dan de kwestie Oekraïne achter zich laten en zich richten op haar volgende grote doelwit – China:

Biden en zijn hoogste medewerkers hebben publiekelijk benadrukt dat Zelenskyy pas vredesbesprekingen moet beginnen als hij er klaar voor is. Maar Washington heeft Kiev ook enkele politieke realiteiten meegedeeld: op een bepaald moment, vooral nu de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden controleren, zal het tempo van de Amerikaanse hulp waarschijnlijk vertragen.

Ambtenaren in Washington, die geen druk uitoefenen op Kiev, zijn begonnen zich voor te bereiden op hoe die gesprekken eruit zouden kunnen zien en begrijpen dat het voor Zelenskyy in eigen land een zware politieke verkoop kan worden.

“Als Oekraïne op het slagveld geen drastische winst kan boeken, rijst onvermijdelijk de vraag of het tijd is voor een onderhandelde stopzetting van de gevechten”, aldus Richard Haass, voorzitter van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. “Het is duur, we hebben bijna geen munitie meer en we moeten ons voorbereiden op andere gebeurtenissen in de wereld.”

“Het is legitiem om al deze vragen te stellen zonder het doel van Oekraïne in gevaar te brengen. Het is gewoon een kwestie van middelen,” zei Haass.

Noch Oekraïne, noch de ondersteunende NAVO-landen hebben de middelen om de oorlog te verlengen. Het oorspronkelijke, gearchiveerde Politico stuk luidde:

De gevechten hebben ook een tol geëist van de Oekraïners. Veertien maanden in het conflict hebben de Oekraïners duizelingwekkende verliezen geleden – ongeveer 100.000 doden – en veel van hun topmilitairen zijn uitgeschakeld of uitgeput. De troepen hebben ook historische hoeveelheden munitie en wapens verbruikt, waarbij zelfs de enorme productie van het Westen niet kon voldoen aan de dringende verzoeken van Zelenskyy.

In de gecorrigeerde latere versie werd “doden” vervangen door “slachtoffers”. Terwijl de eerste versie een bijna correcte maar te lage telling was, zit de nieuwe versie er ver naast. Het totaal aantal slachtoffers is een veelvoud van 100.000.

Toch weet de Biden crew dat het einde nabij is:

Amerikaanse functionarissen hebben Oekraïne ook ingelicht over de gevaren van te grote ambities en een te grote spreidingvan de troepen – dezelfde waarschuwing die Biden gaf aan de toenmalige Afghaanse president Ashraf Ghani toen de Taliban tijdens de terugtrekking van het Amerikaanse leger in 2021 het land wilde overspoelen.

Zelensky heeft, net als Ashraf Ghani, genoeg geld verdiend aan de oorlog en er wordt verwacht dat hij stilletjes zal vertrekken. Maar voorlopig lijkt het onwaarschijnlijk dat hij daartoe bereid is.

Het alternatief voor opgeven is dat de VS opnieuw escaleert door het inzetten van ‘boots on the ground’. Maar Biden wil zijn herverkiezingsstrijd winnen en een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne zou dat waarschijnlijk verhinderen.