Bron: Finian Cunningham 
strategisch-cultuur 18 april 2023 ~~~ 

De Westerse liberale democratie en haar alomtegenwoordige “bezuinigingseconomie” is een eufemisme voor fascisme. En de poppenkast loopt eindelijk ten einde.

Bezuinigen is geen recent beleid onder het neoliberale kapitalisme. Het is voortgekomen uit de historische crisis van het westerse systeem na de Eerste Wereldoorlog en in de jaren dertig, toen het fascisme een manier werd om elke democratische bedreiging van het heersende kapitalistische systeem aan banden te leggen.

Dat politieke instrument van onderdrukking wordt tegenwoordig in alle westerse staten gebruikt. Het is verbazingwekkend dat lange tijd weinig mensen hun onderworpen, repressieve staat als fascisme herkenden. We leefden over het algemeen in de illusie dat we vrije burgers waren in “liberale democratieën”.

In dit interview legt Clara E Mattei uit hoe het technocratisch klinkende “bezuinigen” wordt gebruikt om de wrede werkelijkheid van dictatuur en repressie tegen de overgrote meerderheid van de burgerlijke arbeiders in westerse staten te verbergen.

Clara Mattei is assistent-professor bij de afdeling economie van The New School for Social Research, New York. Zij is de auteur van The Capital Order: How Economists Invented Austerity and Paved the Way to Fascism.

Haar boek onderzoekt de oorsprong van de bezuinigingsmaatregelen als economisch beleid na de crisis van de Eerste Wereldoorlog. Cruciaal is dat zij betoogt dat bezuinigingen niet alleen gaan over het in evenwicht brengen van financiële begrotingen door regeringen. Professor Mattei stelt dat het bezuinigingsbeleid dat door alle westerse regeringen wordt gevoerd een politiek instrument van massale repressie is om elke betwisting van de heersende kapitalistische orde te voorkomen.

Het bezuinigingsbeleid dwingt de overgrote meerderheid om onaanvaardbare voorwaarden te accepteren die anders schokkend antidemocratisch zijn. De onzekere en onzekere werkgelegenheid, de wijdverbreide ontzegging van sociale diensten, ontbering en armoede, en het meedogenloze misbruik van belastingen en middelen die krankzinnig militarisme en oorlog voeden.

Als we werkelijk in vrije, democratische samenlevingen zouden leven, waarom worden zulke wanpraktijken dan zonder enig alternatief afgedwongen? Bezuinigingen worden gebruikt om de politieke verbeelding voor elk redelijk, humaner en vreedzamer alternatief de kop in te drukken.

Maar zoals Clara Mattei in dit interview opmerkt, dwingen de extreme antidemocratische omstandigheden in westerse samenlevingen onvermijdelijk steeds meer mensen om vraagtekens te zetten bij het onrecht en de afschuwelijke misstanden van de heersende kapitalistische orde.

Mensen beseffen dat westerse regeringen in werkelijkheid regimes van onderdrukking zijn die in dienst staan van de verrijking van een minderheid. Die fundamentele misvorming is de reden waarom westerse samenlevingen instorten en waarom de Verenigde Staten en hun westerse lakeien worden gedreven tot toenemende conflicten met Rusland en China.

De schertsvertoning van de “westerse democratie” loopt ten einde. De heersers en hun pantomime politieke partijen verliezen het morele gezag om de macht over de massa te hebben.

Nu mensen noodzakelijkerwijs manieren zoeken om samenlevingen opnieuw uit te vinden die geschikt zijn om in hun democratische behoeften te voorzien, lonken socialistische oplossingen. We moeten de door onze dictators opgelegde mentale ketenen afwerpen en ons realiseren, zoals Karl Marx ooit welsprekend zei, dat we niets te verliezen hebben behalve onze ketenen.


Gerelateerd (berichten in dit archief):