Bron: moonofalabama 13 april 2023 ~~~~

Toen de media verslag deden van de eerste partij ‘gelekte’ briefing slides van het Pentagon publiceerden ze ook foto’s van de originelen.

Toen kwam een tweede ronde die toevallig meer ging over het bashen van Rusland dan over de releases zelf. Die lekken werden bestempeld als nieuw of afkomstig van een voorheen onbekende bron. Onder die verhalen waren:

Geen Russisch-Oekraïense vredesbesprekingen verwacht dit jaar, blijkt uit Amerikaans lek – Washington Post, 12 apr 2023.

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland zal naar verwachting uitlopen tot 2024, waarbij geen van beide partijen de overwinning behaalt en beide weigeren te onderhandelen over een einde van het conflict, volgens een beoordeling van de Defense Intelligence Agency dat deel uitmaakt van het zeer gevoelige materiaal van de Amerikaanse regering dat online is gelekt en door The Washington Post is verkregen.

“Onderhandelingen om het conflict te beëindigen zijn onwaarschijnlijk in 2023 in alle beschouwde scenario’s,” zegt het document, dat niet eerder openbaar is gemaakt.

Een patstelling zal er ook toe leiden dat Oekraïne de “volledige mobilisatie” van zijn resterende in aanmerking komende bevolking uitvoert, voorspelt het document, waardoor meer jonge mannen naar de frontlinies worden gestuurd.

Uitgelekte Amerikaanse informatie: Russische spionnen claimden nieuwe banden met VAE – Associated Press, 12 apr 2023

Amerikaanse spionnen betrapten Russische inlichtingenofficieren erop dat ze de olierijke Verenigde Arabische Emiraten hadden overtuigd “om samen te werken tegen de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten”, volgens een vermeend Amerikaans document dat online werd geplaatst als onderdeel van een groot Amerikaans inlichtingeninbreuk.

Het door de AP bekeken document bevat een item waarin onderzoek van 9 maart wordt aangehaald met de titel: “Rusland/UAE: Inlichtingenrelatie verdiept.” Amerikaanse functionarissen weigerden de echtheid van het document te bevestigen, wat de AP niet onafhankelijk kon doen. Het lijkt echter op andere documenten die zijn vrijgegeven als onderdeel van het recente lek.

De slides die ik tot nu toe heb gezien zijn van eind februari en de eerste dagen van maart. Een document van 9 maart is nieuw.

Nieuwe gelekte documenten tonen brede strijd tussen Russische ambtenaren – New York Times, 12 apr 2023.

De bijkomende documenten, die niet voorkwamen in een reeks van 53 pagina’s die vorige week online in de openbaarheid kwamen, schetsen een beeld van een ruzie tussen de Russische regering over het aantal doden en gewonden in de Oekraïense oorlog, waarbij de binnenlandse inlichtingendienst het leger ervan beschuldigt de omvang van het aantal slachtoffers dat Rusland heeft geleden te verdoezelen.

De nieuwe bundel, die 27 pagina’s bevat, versterkt hoe diep Amerikaanse spionagediensten zijn doorgedrongen in bijna elk aspect van het Russische inlichtingenapparaat en de militaire commandostructuur.

(Het stuk is ondertekend door Aric Toler van Bellingcat.) Er wordt niet uitgelegd waar de “aanvullende documenten” vandaan komen of hoe ze zijn gevonden.

VS vindt VN-chef te inschikkelijk voor Moskou, blijkt uit gelekte bestanden – BBC, 13 apr 2023

De VS vinden dat de secretaris-generaal van de VN te zeer bereid is om Russische belangen te behartigen, volgens nieuwe onthullingen in online uitgelekte geheime documenten.

….

Het is de laatste van een lek van geheime documenten, waar Amerikaanse functionarissen naarstig naar zoeken.

Ik ben ook benieuwd naar de selectieve berichtgeving over een tweede stapel documenten door de mainstream media.

Het lijkt mij dat iemand nu stukje bij beetje extra “inlichtingen” geeft aan de verschillende media. Elk heeft een ander verhaal. Als dit uit een gemeenschappelijke voorraad komt, hoe komt het dan dat deze media hebben gecoördineerd wie welke briefing slide opneemt?

In deze tweede ronde van ‘lekken’ zijn geen foto’s van de onderliggende briefings verschenen.

Nu beweert de Washington Post veel informatie te hebben over de persoon die de eerste voorraad briefing-slides van het Pentagon heeft ‘gelekt’:

De man achter een enorm lek van Amerikaanse overheidsgeheimen dat spionage van bondgenoten aan het licht heeft gebracht, de grimmige vooruitzichten voor de oorlog in Oekraïne met Rusland heeft onthuld en diplomatieke brandhaarden voor het Witte Huis heeft aangestoken, is een jonge, charismatische wapenliefhebber die zeer geheime documenten heeft gedeeld met een groep verre kennissen die op zoek waren naar gezelschap in het isolement van de pandemie.

Verenigd door hun gemeenschappelijke liefde voor wapens, militaire uitrusting en God, vormde de groep van ongeveer twee dozijn – meestal mannen en jongens – in 2020 een clubhuis op uitnodiging op Discord, een online platform dat populair is bij gamers. Maar ze besteedden er vorig jaar weinig aandacht aan toen de man die sommigen “OG” noemen een bericht plaatste vol vreemde acroniemen en jargon. De woorden waren onbekend, en weinig mensen lazen de lange notitie, legde een van de leden uit. Maar hij vereerde OG, de oudere leider van hun kleine groep, die beweerde geheimen te kennen die de regering voor gewone mensen verborgen hield.

Het jonge lid las het bericht van OG aandachtig, en de honderden andere die volgens hem maandenlang regelmatig volgden.

Ik ben sceptisch over dat veel te nette verhaal. Is deze “wederzijdse liefde voor wapens, militaire uitrusting en God” echt?

Het verhaal legt niet echt uit hoe de “verslaggevers”, de inlichtingen- en nationale veiligheidsscribent van de Post, Shane Harris en Samuel Oakford van Bellingcat faam, de persoon vonden of waarom hij bereid was alles prijs te geven:

Dit verslag van hoe gedetailleerde informatiedocumenten bestemd voor een exclusieve kring van militaire leiders en besluitvormers van de regering hun weg vonden naar en vervolgens uit de gesloten gemeenschap van OG is gedeeltelijk gebaseerd op verscheidene lange interviews met het lid van de Discord-groep, die met The Washington Post sprak op voorwaarde van anonimiteit. Hij is jonger dan 18 en was een jonge tiener toen hij OG ontmoette. The Post kreeg toestemming van de moeder van het lid om met hem te spreken en zijn opmerkingen op video op te nemen. Hij vroeg om zijn stem niet te maskeren.

Zijn relaas werd bevestigd door een tweede lid dat veel van dezelfde geheime documenten las die OG deelde, en die ook sprak op voorwaarde van anonimiteit. Beide leden zeiden dat ze OG’s echte naam kennen, evenals de staat waar hij woont en werkt, maar weigerden die informatie te delen terwijl de FBI op jacht is naar de bron van de lekken.

Men gebruikt geen echte naam als men lid wordt van een gamers talk server of soortgelijke plaatsen. Dus zelfs als de Post de online “naam” van dat lid had, zou er meestal geen manier zijn om die te vinden.

Heeft de tiener-gamer contact opgenomen met de Post? Maar waarom zou hij überhaupt over de kwestie praten?

En waarom zou de Post zoveel details over de persoon publiceren? Dit maakt het blijkbaar makkelijk voor de FBI om haar of hem te identificeren.

De Post beweert ook dat de voorraad veel groter is dan eerder bekend:

De Post bekeek ook ongeveer 300 foto’s van geheime documenten, waarvan de meeste niet openbaar zijn gemaakt; enkele van de tekstdocumenten die OG zou hebben uitgeschreven; een audio-opname van een man die de twee groepsleden identificeerden als OG die met zijn kompanen spreekt; en chatrecords en foto’s waaruit blijkt dat OG met hen communiceerde op de Discord-server.

Maar de Post zegt niet waar die meer dan 300 documenten vandaan komen of waar ze over gaan. Zijn zij niet het belangrijkere verhaal?

We hebben foto’s van de eerste stapel dossiers. De briefing slides lijken me echt. Het taalgebruik is correct Pentagon lingo. De gebruikte afkortingen zijn typisch. Maar sommige informatie daarin, zoals de aantallen slachtoffers, is dubieus. Worden de stafchefs echt gebrieft met cijfers van het Oekraïense ministerie van defensie waarvan bekend is dat ze slechts fantasieën zijn? Het Pentagon en/of de CIA hebben zeker hun eigen slachtofferschattingen. Waarom worden die niet gebrieft?

We hebben geen foto gezien van een slide waarop de extra verhalen zijn gebaseerd. Waarom zijn die niet gepubliceerd?

Een plausibele verklaring is dat de eerste publicatie een echt lek was, maar dat iemand nu nieuwe “lekken” naar speciale media stuurt die slechts half waar of louter propaganda zijn.

Bovendien is het verhaal van de Washington Post over ‘OG’ niet alleen vreemd maar ook verdacht.

Bij Naked Capitalism hebben Lambert Strether en Yves Smith er ook hun twijfels over:

Yves en ik hebben dit stuk besproken; het lijkt ons opmerkelijk “glanzend”; misschien geschreven, aan de hand van aanwijzingen in toon en structuur, door een andere entiteit dan de ondertekende “verslaggever”. Het centrale personage in het overdreven strakke verhaal, “OG”, de leaker, is naar verluidt een christen, een wapenliefhebber, en zoiets als een sekteleider van een groep ontevreden tieners op de Discord server waar de documenten werden gevonden; zijn motief om de documenten daar te plaatsen lijkt te zijn geweest om zijn autoriteit en morele overwicht over zijn groep te consolideren. Tegelijkertijd lijkt “OG” bijna perfect berekend om netjes te passen in het “fascistische verrader” vakje in liberale hoofden.

Ik vraag me af of we hem ooit zullen vinden? Ik zie “De Jacht op OG” nog vele weken duren, goed werk. [….] Voor zover cui bono, wijst Yves erop dat voor de hand liggende volgende stappen zijn het aannemen van de verderfelijke Restrict Act en het uitoefenen van gezag over weer een ander platform, Discord.

Of is dit alles een afleiding van het Oekraïense verlies van Bakhmut?

Of is dit alles uitgelekt als een waarschuwing aan het Witte Huis door iemand hoog in de veiligheidsstaat?

Seymour Hersh’s laatste artikel over Zelensky’s corruptie kan een aanwijzing geven. Een samenvatting van het betalende stuk van Hersh vertelt:

Ondertussen zei Hersh, onder verwijzing naar een inlichtingenfunctionaris, dat de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen en het gebrek aan strategische planning met betrekking tot Oekraïne een groeiende kloof hebben veroorzaakt tussen het Witte Huis en de Amerikaanse inlichtingengemeenschap.

“Er is een totale breuk tussen de leiding van het Witte Huis en de inlichtingengemeenschap,” zei de inlichtingenambtenaar volgens Hersh.

De vermeende breuk gaat terug tot de geheime operatie van afgelopen herfst om de Russische Nord Stream pijpleidingen op te blazen, een actie die naar verluidt werd bevolen door president Joe Biden.

“Het vernietigen van de Nord Stream pijpleidingen is nooit besproken, of zelfs maar van tevoren geweten door de gemeenschap,” zei de ambtenaar.

Een andere kwestie die de regering Biden en de inlichtingengemeenschap verdeelt, is het gebrek aan planning voor Oekraïne. De ambtenaar wees op de beslissing van Biden om twee brigades op enkele kilometers van de Oekraïense grens in te zetten als reactie op de speciale militaire operatie van Rusland.

Als er kwaad bloed staat tussen het leger of de inlichtingendiensten en het Witte Huis zou het hele ‘lek’-verhaal wel eens geplaatst kunnen zijn om de optie van het Witte Huis te beperken.

*** Update (17:30 UTC) ***

De New York Times heeft de ‘leaker’ gevonden en zijn naam en verblijfplaats gepubliceerd.

Leider van online groep waar geheime documenten lekten is Air National Guardsman

De leider van een kleine online gaming chatgroep waar de afgelopen maanden een schat aan geheime Amerikaanse inlichtingendocumenten is uitgelekt, is een 21-jarig lid van de inlichtingenafdeling van de Massachusetts Air National Guard, zo blijkt uit interviews en documenten die The New York Times heeft ingezien.

De nationale garde, die Jack Teixeira heet, leidde een besloten online groep met de naam Thug Shaker Central, waar ongeveer 20 tot 30 mensen, meestal jonge mannen en tieners, bij elkaar kwamen vanwege een gedeelde liefde voor wapens, racistische online memes en videospelletjes.

De belangrijkste schrijver draagt de naam Erin Toller van Bellingcat, een andere naam is die van Christiaan Triebert, voorheen Bellingcat. Het was Triebert die het NYT verhaal tweette:

Christiaan Triebert @trbrtc – 16:02 UTC – 13 apr 2023

We hebben de leider geïdentificeerd van de Discord-groep waar topgeheime Amerikaanse documenten werden gelekt – het is een 21-jarig lid van de Massachusetts Air National Guard, met name de inlichtingenafdeling. Gift link, geen paywall:

Dit is wat we weten over de leider van de online groep waar geheime documenten werden gelekt.

Een van de schrijvers van het bovenstaande stuk in de Washington Post was Samuel Oakford, eveneens een voormalig schrijver van Bellingcat.

We weten dat Bellingcat een spreekbuis is van de Britse externe inlichtingendienst MI6. Dit ziet er dus erg verdacht uit:

chinahand @chinahand – 17:11 UTC – 13 apr 2023

als bellingcat de leaker heeft geïdentificeerd, vraag ik me af of gchq wat breadcrumbs heeft gegeven zodat de NSA kon blijven volhouden “we surveilleren geen US citizens w/o a warrant”. er is een heel 5 eyes tagteam opgezet rond het ontwijken van nationale beperkingen op surveillance, denk ik.

Ik vind het zeer verontrustend dat de Washington Post en de New York Times meer werk maakten van het identificeren van de bron van de lekken dan van de gelekte briefing slides. Sinds wanneer is het hun taak om mensen te vinden die de nationale veiligheidsstaat in gevaar brengen?