Bron: SouthFront, 30 maart 2023 ~~~

De Russische luchtverdediging heeft voor het eerst een Oekraïense Grom-2 tactische ballistische raket onderschept, maakte het Russische ministerie van Defensie op 30 maart bekend.

“In de loop van de dag werden één Grom-2 operationeel-tactische raket en drie HIMARS meervoudige raketwerpers onderschept, en twee Oekraïense onbemande luchtvaartuigen werden vernietigd in de gebieden van de nederzettingen Novoandeyevka en Zelyony Gai van de Volksrepubliek Donetsk,” zei het ministerie in een verklaring.

Het incident is de eerste keer dat Rusland het gebruik bevestigt van de Grom-2, die voor zover bekend niet in gebruik is bij de Kievse strijdkrachten, sinds het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne meer dan een jaar geleden.

De ontwikkeling van de Grom-2, ook bekend als de Hrim-2, gaat terug tot het begin van de jaren negentig. Het serieuze werk aan het systeem begon echter pas na 2013, waarbij het Oekraïense ontwerpbureau Pivdenne het project leidde. Na het uitbreken van de oorlog in de Donbass-regio in 2014 kreeg het project meer steun. In 2016 doken online berichten op over een Saoedisch partnerschap.

De Grom-2 transporter erector launcher werd in 2018 getoond tijdens een parade in Kiev. Elk voertuig kon twee raketten vervoeren en lanceren.

De tactische ballistische raket, die nog in ontwikkeling was toen Rusland op 24 februari 2022 zijn speciale militaire operatie in Oekraïne lanceerde, zou een maximaal bereik hebben van 500 kilometer en een kernkop van 500 kg. Naar verluidt werden verschillende geleidingssystemen voor de raket ontwikkeld, waarvan het belangrijkste gebruik maakt van satellietgestuurde vertraagde navigatie.

Er werd gespeculeerd over het gebruik van de Grom-2 bij een grote aanval op de Russische luchtmachtbasis Saky op de Krim op 9 augustus 2022.

Oekraïne heeft het gebruik van Grom-2 raketten nog niet bevestigd of ontkend. Mogelijk is het werk aan het systeem voltooid na het begin van de Russische speciale operatie, met enige steun van Kievs bondgenoten in het Westen, die over geavanceerde raketcapaciteiten beschikken. Met het bereik van de raketten zouden de Kievse troepen grote delen van Rusland, waaronder de hoofdstad Moskou, kunnen bedreigen.

Rusland zou op het gebruik van de Grom-2 kunnen reageren door de faciliteiten van het ontwerpbureau van Pivdenne en andere contractanten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de tactische ballistische raket aan te vallen.

Topfoto: De Grom-2 draagraket tijdens een militaire parade ter ere van de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne in 2018. Door spoilt.exile via Wikimedia.