Bron: Manlio Dinucci 
Byoblu's International Press Review nr 87 ~~~ 

Dit is niet de eerste maar de negende verjaardag van de oorlog in Oekraïne, ontketend in februari 2014 met de staatsgreep onder leiding van de VS-NAVO. Vanuit Warschau belooft president Biden “president Zelensky bij te staan, wat er ook gebeurt”. Hij wordt bijgevallen door president Meloni, die, in afwijking van zijn eerdere stellingname in 2014, Zelensky verzekert dat “Italië u tot het einde zal bijstaan”. Verontrustende uitspraken, gezien de reële mogelijkheid dat het conflict escaleert in een kernoorlog, die niet alleen het einde van Europa maar van de wereld zou betekenen. Oekraïne is in staat kernwapens te produceren en er zijn zeker mensen in Kiev die een dergelijk plan nastreven.

De New York Times bevestigt dit: “Oekraïne heeft 30 jaar geleden een gigantisch nucleair arsenaal opgegeven. Vandaag is er spijt”. Met het uiteenvallen van de USSR in 1991 kwam Oekraïne in het bezit van het op twee na grootste nucleaire arsenaal ter wereld: ongeveer 5.000 strategische en tactische wapens. Deze werden in de jaren negentig verwijderd op grond van overeenkomsten tussen de VS, Rusland en Oekraïne. De technologische capaciteit die Oekraïne tijdens de confrontatie tussen de VS en de USSR op militair-nucleair gebied heeft verworven, werd echter niet verwijderd.

Oekraïne”, waarschuwt president Poetin, “is van plan zijn eigen kernwapens te maken. De verwerving van kernwapens zal voor Oekraïne veel gemakkelijker zijn dan voor andere staten, die dergelijk onderzoek verrichten, vooral als Kiev buitenlandse technologische steun krijgt. We kunnen dit niet uitsluiten. Als Oekraïne massavernietigingswapens verwerft, zal de situatie in de wereld en in Europa drastisch veranderen.”

In wiens handen de Oekraïense kernwapens zouden zijn, wordt bevestigd door het feit dat Zelenskyy onlangs de 10e Oekraïense aanvalsbrigade “de Edelweiss eretitel” heeft toegekend: dezelfde naam en hetzelfde symbool als een van de meest woeste nazi-divisies. de 1e Edelweiss-divisie, die in 1943 meer dan 5.000 Italiaanse soldaten die zich in Cephalonia hadden overgegeven, afslachtte.

Manlio Dinucci