Bron: Moonofalabama 21 februari 2023 ~~~  

23 februari 2022 was een feestdag in Rusland, de Dag van de Verdediger van het Vaderland. Het is een jaarlijkse herdenkingsdag voor alle mensen die door de eeuwen heen voor Rusland in oorlogen hebben gevochten.

Zoals gebruikelijk sprak de Russische president Vladimir Poetin veteranen, personeel van de strijdkrachten en het Russische volk toe:

President van Rusland Vladimir Poetin: Kameraad officieren, veteranen,

Gelieve mijn hartelijke groeten te aanvaarden op deze feestdag, Dag van de Verdediger van het Vaderland, die in het hele land niet alleen traditioneel maar ook wettelijk wordt gevierd.

Het belichaamt de gevoelens van respect die onze burgers voelen voor hun nobele verdedigers, onze trots op allen die in het leger en de marine hebben gediend en dienen, erkenning van hun heldhaftige verdiensten voor het Vaderland om onze nationale belangen, soevereiniteit en onafhankelijkheid te doen gelden.

Patriottisme en de eenheid van onze natie, de heldendaden van haar toegewijde zonen en dochters zijn altijd het fundament geweest van de krijgsgeschiedenis van ons duizend jaar oude land, haar glorie en overwinningen. Wij zijn trots op de vele generaties van zijn verdedigers: de wachters van Alexander Nevski en Dmitri Donskoy, de strijders van Minin en Pozharsky en de helden van Poltava en Borodino, Stalingrad en de onstuitbare aanval op Berlijn, allen die ons Vaderland glorie hebben gebracht volgens de grote tradities van onze voorouders.

Wij zien de moeilijke internationale situatie en de bedreigingen van de huidige uitdagingen, zoals de uitholling van het wapenbeheersingssysteem en de militaire activiteiten van de NAVO. En nog steeds blijven de oproepen van Rusland om een systeem van gelijke en ondeelbare veiligheid op te bouwen dat alle landen op betrouwbare wijze zou verdedigen, onbeantwoord.

Ons land staat altijd open voor een directe en eerlijke dialoog en is bereid diplomatieke oplossingen te zoeken voor de meest ingewikkelde kwesties. Maar ik wil herhalen dat de belangen van Rusland en de veiligheid van ons volk een onbetwistbare prioriteit zijn. …

Poetin legde ook een krans bij het graf van de onbekende soldaat.

De enige diplomatie waarbij Moskou betrokken was, was een telefoongesprek met de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan:

De leiders wisselden van gedachten over de situatie met de Russische erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Lugansk. Vladimir Poetin benadrukte de objectieve noodzaak om dat besluit te nemen op basis van de agressie van de Oekraïense autoriteiten in Donbass en hun categorische weigering om de akkoorden van Minsk uit te voeren. Recep Tayyip Erdogan gaf zijn bekende standpunten over de kwestie.

Ook is gesproken over de uitwerking van juridisch bindende veiligheidsgaranties voor de Russische Federatie voor de lange termijn. In dit verband sprak Vladimir Poetin zijn teleurstelling uit over de reactie van de VS en de NAVO, welke neerkwam op een poging om de legitieme zorgen en eisen van Rusland te negeren.

De presidenten kwamen overeen de Russisch-Turkse contacten in verschillende vormen voort te zetten.

De berichtgeving van CNN op 23 februari 2022 had vooral betrekking op de nieuwe sancties tegen Rusland en op verschillende politieke stemmen die waarschuwden voor een dreigende oorlog.

Oekraïne stelde de noodtoestand in.

s Avonds gingen enkele Oekraïense overheidswebsites plat na een aantal gewone cyberaanvallen.

CNN meldde ook dat de separatistische regio’s in Donbas het Kremlin om hulp hadden gevraagd bij het afweren van de Oekraïense strijdkrachten:

De hoofden van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR) en Volksrepubliek Luhansk (LPR), twee separatistische regio’s in Oekraïne die onlangs door Rusland als onafhankelijk zijn erkend, hebben de Russische president Vladimir Poetin formeel om hulp gevraagd bij het afweren van de agressie van de Oekraïense strijdkrachten, vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov woensdag aan het Russische staatspersbureau RIA-Novosti.

“De president van de Russische Federatie Vladimir Poetin heeft oproepbrieven ontvangen van het hoofd van de Volksrepubliek Luhansk Leonid Pasechnik en het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk Denis Pushilin”, zei Peskov volgens RIA.

Volgens Peskov stond in de oproep: “Kiev blijft zijn militaire aanwezigheid op de lijn van contact opbouwen, terwijl het uitgebreide steun ontvangt, inclusief militaire steun, van de Verenigde Staten en andere westerse staten. Het regime in Kiev is erop gericht het conflict met geweld op te lossen.”

“Gezien het voorgaande vragen de hoofden van de twee republieken, in verband met de huidige situatie en om burgerslachtoffers en een humanitaire catastrofe te voorkomen, op basis van de artikelen 3 en 4 van de verdragen inzake vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de Russische Federatie en de republieken, de president van Rusland om hulp bij het afweren van de agressie van de strijdkrachten en formaties van Oekraïne,” voegde Peskov er volgens RIA aan toe.

Dit was de laatste formele stap voor Rusland om zich in de oorlog in Oekraïne te mengen.

Al snel trokken Russische troepen de afgescheiden regio Donbas binnen:

Russische troepen zijn de oostelijke regio van Oekraïne binnengetrokken die Rusland nu als “onafhankelijk” heeft erkend, aldus de premier van NAVO-lid Letland en bronnen die bekend zijn met de Amerikaanse inlichtingendienst.

“Volgens de informatie waarover ik beschik, verplaatst Poetin extra troepen en tanks naar de bezette Donbas-gebieden”, zei de Letse premier Arturs Krišjānis Kariņš woensdag tegen Jim Sciutto van CNN. “Volgens elke definitie is dat een oversteek van een soeverein gebied naar een buurland.”

Op de specifieke vraag of hij verwees naar de komst van extra Russische troepen sinds Moskou eerder deze week de twee separatistische regio’s erkende, antwoordde Kariņš: “Ja, volgens de informatie waarover ik beschik, is dit precies wat we zien.”

Om middernacht Moskouse tijd trokken Russische troepen vanuit verschillende richtingen richting Oekraïne. Op 24 februari, om 6.00 uur Moskouse tijd, sprak Poetin Rusland toe. De Russische luchtmacht begon te opereren in Oekraïne, Russische troepen trokken op. De oorlog was begonnen.

Vreemd genoeg heeft de speciale waarnemersmissie van de OVSE bij de wapenstilstandslijn in Zuidoost-Oekraïne geen verslag uitgebracht over wat er op woensdag 23 februari 2022 ter plaatse is gebeurd.

Haar dagelijks rapport 42/2022 van 23 februari 2022 behandelt de gebeurtenissen van dinsdag 22 februari 2022. Het dagrapport 43/2022 van dinsdag 24 februari 2022 gaat alleen over wat er op donderdag 24 februari 2022 in heel Oekraïne is gebeurd.

Het latere verslag lijkt verward:

Gebaseerd op informatie van de Monitoring Teams per 19:30 23 februari 2022. Alle tijden zijn in Oost-Europese tijd.

  • Sinds de vroege uren van 24 februari heeft de SMM op verschillende plaatsen in Oekraïne een ernstig verslechterde veiligheidssituatie waargenomen.
  • De missie hoorde meerdere explosies, waaronder vuur van meervoudig gelanceerde raketsystemen.
  • De SMM zag militaire vliegtuigen over de steden Kherson en Kyiv vliegen.
  • De missie registreerde een piek in beschietingen in door de regering gecontroleerde gebieden in de regio Luhansk.
  • Op verschillende plaatsen in Oekraïne zag de SMM minder mensen op straat en lange rijen bij winkels, apotheken, geldautomaten en tankstations.

Download het volledige rapport

Hoewel in de eerste regel staat dat de waarnemingen voor het verslag eindigden “om 19.30 uur op 23 februari 2022” lijkt alle rapportage in de intro en in het volledige verslag te gaan over waarnemingen en incidenten die plaatsvonden op 24 februari. Er is geen telling van schendingen van het staakt-het-vuren en geen kaart met incidenten en gevolgen voor de 23e.

Wij beschikken dus niet over gegevens van de speciale waarnemingsmissie van de OVSE over schendingen van het staakt-het-vuren, explosies en militaire bewegingen langs de staakt-het-vurenlijn in Donbas voor woensdag 23 februari 2022.

Er is tot nu toe geen verklaring voor gevonden.


Lees ook: ca. 100 commentaren op dit artikel, van de actieve forumgroep van moonofalabama (engelstalig)

Lees ook: 150 commentaren op dit artikel, van de actieve forumgroep van moonofalabama (engelstalig)


Gerelateerd (berichten in dit archief):