Bron: Moonofalabama 21 februari 2023 ~~~ 

Om een juridisch kader te scheppen voor de Russische militaire steun aan Donetsk en Loehansk had de Russische president Vladimir Poetin uitvoeringsbevelen ondertekend om de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk als onafhankelijke landen te erkennen:

In dit verband acht ik het noodzakelijk om een lang verwachte beslissing te nemen en de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk onmiddellijk te erkennen.

Ik zou de Federale Vergadering van de Russische Federatie willen vragen dit besluit te steunen en vervolgens het Verdrag inzake vriendschap en wederzijdse bijstand met beide republieken te bekrachtigen. Deze twee documenten zullen binnenkort worden opgesteld en ondertekend.

Op dinsdag 22 februari 2022 hield de Federale Vergadering een buitengewone zitting en deed wat Poetin had gevraagd:

De Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, schaarde zich in een zitting van dinsdag unaniem achter de overeenkomsten, waarbij 400 parlementsleden voor stemden. Eerder diezelfde dag hebben de parlementen van de twee regio’s tegelijkertijd het “Verdrag van Vriendschap en Samenwerking met de Russische Federatie” geratificeerd.

Dit was aanleiding genoeg voor de VS en de EU om hun lang geplande vuurwerk van sancties tegen Rusland uit te voeren:

De Europese Unie stemde in met nieuwe sancties tegen Rusland die meer politici, wetgevers en ambtenaren op een zwarte lijst zullen zetten, die EU-investeerders zullen verbieden te handelen in Russische staatsobligaties en die gericht zullen zijn op import en export met afgescheiden deelgebieden.

De formele erkenning door Rusland van twee afgescheiden regio’s in Oost-Oekraïne is een onaanvaardbare inbreuk op de soevereiniteit van Oekraïne, aldus Borrell.

“Dit pakket sancties, dat unaniem door de lidstaten is goedgekeurd, zal Rusland pijn doen, en veel pijn”, zei Borrell op een persconferentie naast de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian tijdens een bijeenkomst in Parijs.

Los daarvan zei de Estse premier Kaja Kallas tegen Reuters dat verdere Russische agressie in Oekraïne zal leiden tot meer sancties, in overleg met de Verenigde Staten.

Het pakket sancties omvat alle leden van het lagerhuis van het Russische parlement die voor de erkenning van de afgescheiden regio’s hebben gestemd, het bevriezen van hun tegoeden in de EU en een verbod om naar het blok te reizen.

De Amerikaanse sancties tegen Rusland werden gecoördineerd opgelegd.

Duitsland stopte de goedkeuring van de Nord Stream 2 pijpleiding.

Later die dag ondertekende Poetin de federale wet betreffende de bekrachtiging van het Verdrag inzake vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de Russische Federatie en de Volksrepubliek Lugansk en een soortgelijk verdrag met de Volksrepubliek Donetsk:

De federale wet is aangenomen door de Doema en goedgekeurd door de Federatieraad op 22 februari 2022.

Het verdrag voorziet in brede samenwerking op politiek, economisch, sociaal, militair en humanitair gebied.

Na de erkenning van de onafhankelijkheid konden LPR/DNR en Rusland alle drie het recht op collectieve zelfverdediging opeisen naar analogie van artikel 51 van het VN-Handvest.

Met inachtneming van de nodige juridische formaliteiten verzocht Poetin de Federale Raad vervolgens om toestemming voor het gebruik van Russische strijdkrachten in het buitenland:

Op basis van paragraaf “d”, deel 1, artikel 102 van de grondwet van de Russische Federatie, en op grond van het Verdrag van vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de Russische Federatie en de Volksrepubliek Donetsk, en het Verdrag van vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de Russische Federatie en de Volksrepubliek Lugansk, dien ik een voorstel in dat de Federatieraad van de Federale Vergadering van de Russische Federatie een resolutie goedkeurt waarin het gebruik van de strijdkrachten van de Russische Federatie in het buitenland wordt toegestaan op basis van de algemeen aanvaarde beginselen en normen van het internationaal recht.

Poetin beantwoordde vervolgens vragen van de media. Hij maakte een aantal interessante opmerkingen.

Rusland erkent de republieken in hun constitutionele grenzen, dat wil zeggen hun oorspronkelijke grenzen in Oekraïne voordat het conflict daar begon.

Hij vergelijkt de Krim, waar een referendum werd gehouden en de mensen stemden om deel uit te maken van Rusland, met Kosovo, waar alleen een parlementaire stemming werd gehouden om zich onafhankelijk te verklaren.

Hij zet uiteen wat eerder de voorwaarden voor vrede waren: Erkenning van de Krim als deel van Rusland, geen NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, nakoming van de Minsk-akkoorden en een zekere mate van demilitarisering van Oekraïne.

Gevraagd naar het voornemen van Oekraïne om kernwapens te bouwen en in te zetten (zoals aangekondigd door Zelenski op 19 februari in München) antwoordde Poetin dat Oekraïne de middelen heeft om dat te doen. Dit zou een strategische bedreiging voor Rusland zijn.

Last but not least wordt hem gevraagd naar de duur en de omvang van de mogelijke militaire inzet:

Andrei Kolesnikov, krant Kommersant:

Mijnheer de president, denkt u dat het in de wereld van vandaag mogelijk is om problemen met geweld op te lossen en aan de kant van het goede te blijven? Dit is mijn eerste vraag.

De tweede is meer technisch, zo u wilt. Hoe ver kunnen troepen volgens u oprukken: tot aan de contactlijn, tot aan de administratieve grenzen van de DPR en de LPR, of ergens anders?

Ik dank u.

Vladimir Poetin: Ten eerste heb ik niet gezegd dat onze troepen meteen, na onze ontmoeting hier, zouden binnentrekken. Dat is het eerste. Ten tweede is het absoluut onmogelijk om het gedetailleerde pad van mogelijke acties te voorspellen. Dat hangt af van de concrete situatie die zich ter plaatse ontvouwt, zoals men zegt.

Wat betreft de vraag of alle kwesties met geweld kunnen en moeten worden opgelost of dat het mogelijk is om aan de kant van het goede te blijven. Waarom denkt u dat het goede altijd zwak en hulpeloos moet zijn? Ik denk niet dat dat waar is. Ik denk dat goed betekent dat men zich kan verdedigen. Daar gaan we van uit.

De Speciale Waarnemersmissie (SMM) van de OVSE bij de staakt-het-vuren lijn in Zuidoost-Oekraïne rapporteerde van dinsdag 22 februari 2022.

In de regio Donetsk heeft de SMM 528 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 345 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde zij 703 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk registreerde de missie 1.182 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 1.075 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde zij 1.224 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

De OVSE meldde iets minder incidenten dan een dag eerder.

Beide partijen verplaatsten meer materieel in de richting van de staakt-het-vurenlijn:

In overtreding van de terugtrekkingslijnen zag de SMM in door de regering gecontroleerde gebieden in de regio’s Donetsk en Luhansk 13 tanks bij een woonwijk in Karlivka (25 km ten noordwesten van Donetsk), acht getrokken houwitsers, waaronder vier in een woonwijk in Novotroitske (36 km ten zuidwesten van Donetsk), alsmede vier grond-luchtraketsystemen en twee getrokken antitankkanonnen.

In niet door de regering gecontroleerde gebieden van de regio Donetsk zag de SMM twee grond-luchtraketsystemen en acht getrokken houwitsers, waarvan er vier zich in zuidelijke richting bewogen op weg T-0508 bij Bessarabka (85 km ten zuiden van Donetsk), in een zone waarbinnen het inzetten van zware bewapening en militair materieel verder is verboden volgens punt 5 van het memorandum van 19 september 2014.

De SMM zag vijf gepantserde gevechtsvoertuigen in door de regering gecontroleerde gebieden van de regio Donetsk, waaronder een in een woonwijk, en een zelfrijdend luchtafweersysteem bij een woonwijk, alsmede acht gepantserde gevechtsvoertuigen in niet door de regering gecontroleerde gebieden van de regio’s Donetsk en Luhansk, waaronder twee in de buurt van Novomykhailivka (52 km ten zuiden van Donetsk), in een zone waarbinnen de inzet van zware bewapening en militair materieel is verboden overeenkomstig punt 5 van het memorandum van 19 september 2014.

De kaart toont schendingen van het staakt-het-vuren in de kleuren geel, oranje en rood. De meeste komen voor op het grondgebied neersloeg op het grondgebiedvan de Donbas-republieken. De bron van de meeste schendingen van het staakt-het-vuren, zoals schietgeluiden of explosies die door camera’s of drones zijn geregistreerd of door waarnemers zijn gehoord, staat vermeld als “onbepaald”.

De kaart toont explosies, als kleine zwarte stippen, aan beide zijden van de wapenstilstandslijn. Hoewel slechts een deel van de honderden explosies is gelokaliseerd en op de kaart is aangegeven, blijkt uit een telling van de zwarte stippen dat een grote meerderheid daarvan neersloeg op het grondgebied van de Donbas-republieken. Ik tel 68 inslagen op het grondgebied van de Donbas en 34 aan de door de regering gecontroleerde kant van de wapenstilstandslijn.

Dit was niet langer een artillerieduel of een uitwisseling van beschietingen. Vanuit militair oogpunt leek dit op artillerievoorbereidingen voor een aanval langs wegen die dan gebruikt konden worden als toekomstige aanvalslinies voor een gemechaniseerde troepenmacht.


Lees ook: 150 commentaren op dit artikel, van de actieve forumgroep van moonofalabama (engelstalig)


Gerelateerd (berichten in dit archief):