Bron: Moonofalabama 20 februari 2023 ~~~

Het is enigszins verontrustend hoe de gebeurtenissen van deze dagen overeenkomen met die van een jaar geleden.

In 2022 zagen we een voorbereiding van Russische en Oekraïense troepen op een oorlog, een ontmoeting tussen de presidenten van Rusland en Wit-Rusland, een oefening van Ruslands strategische nucleaire strijdkrachten op 19 februari, een krachtige toespraak van Poetin op de 21e, de volgende dag gevolgd door wetgevende maatregelen. Dan de plechtige en zeer symbolische Dag van de Verdediger van het Vaderland op 23 februari met militaire acties die de volgende dag beginnen.

Dezelfde dag een later, volgt hetzelfde patroon. De gemobiliseerde troepen zijn voorbereid. Poetin heeft opnieuw een ontmoeting gehad met Loekasjenko. Gisteren was er weer een strategische nucleaire oefening. Morgen om 12.00 uur (Moskouse tijd) houdt Poetin een openbare toespraak. Op de 22e houdt de Doema een buitengewone zitting. Dan is er weer een kranslegging tijdens de Dag van de Verdediger van het Vaderland, gevolgd door wat? Dat weten we niet. Maar er komt zeker iets aan.

— terugblik 20 februari 2022 —

Uit AP’s samenvatting van zondag 20 februari 2022:

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, die geconfronteerd wordt met een sterke toename van geweld in en rond het gebied dat in handen is van door Rusland gesteunde rebellen en met steeds grimmiger waarschuwingen dat Rusland van plan is binnen te vallen, heeft zaterdag de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om hem te ontmoeten en een oplossing voor de crisis te zoeken.

In nieuwe tekenen van angst dat een oorlog binnen enkele dagen zou kunnen beginnen, hebben Duitsland en Oostenrijk hun burgers verteld Oekraïne te verlaten. De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa annuleerde vluchten naar de hoofdstad Kiev en naar Odessa, een haven aan de Zwarte Zee die een belangrijk doelwit zou kunnen zijn bij een invasie.

Het NAVO-verbindingskantoor in Kiev zei dat het personeel werd overgeplaatst naar Brussel en de West-Oekraïense stad Lviv.

CNN voegde eraan toe:

Het Oekraïense ministerie van defensie heeft verdere schendingen van het staakt-het-vuren in het oosten gemeld, na een dag van zwaar wapenvuur zaterdag.

Oekraïne zei dat het zaterdag in totaal 136 schendingen van het staakt-het-vuren registreerde.

De Oekraïense grenswacht zei dat als gevolg van de beschietingen een doorgangspost voor internationale humanitaire organisaties, Shchastia, aan de demarcatielijn sinds 8.00 uur lokale tijd zondag gesloten is. Een konvooi van de UNHCR dat de grensovergang vrijdag gebruikte, zei dat het in een kruisvuur terecht was gekomen.

Sommige inwoners van Donetsk – dat door pro-Russische separatisten wordt gecontroleerd – meldden zondag vroeg zware beschietingen. Een door CNN gecontacteerde vrouw zei dat zij en haar kinderen dichter bij het stadscentrum wilden gaan wonen vanwege beschietingen in haar wijk, Abakumova.

Het is onduidelijk waar de beschietingen vandaan kwamen. De autoriteiten van de afgescheiden republieken blijven aanhoudend beschietingen door Oekraïense troepen claimen, die op hun beurt regelmatig ontkennen artillerie af te vuren over de frontlinies.

De vrouw vertelde CNN ook dat haar buren zaterdag naar Rusland waren vertrokken en ergens in de buurt van Rostov aan de Don in een tentenkamp waren ondergebracht. De Russische autoriteiten zeggen dat meer dan 40.000 mensen in Rusland zijn aangekomen na te zijn geëvacueerd uit de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Luhansk, aldus het waarnemend hoofd van het ministerie van Noodsituaties Alexander Chupriyan.

Het Russische onderzoekscomité zegt een onderzoek te beginnen naar berichten in de media over dodelijke slachtoffers door beschietingen in de regio Luhansk. In een verklaring zei de commissie: “De media meldden dat de strijdkrachten van Oekraïne vanochtend een poging hebben gedaan om de posities van de Volksmilitie van de zelfbenoemde Volksrepubliek Luhansk aan te vallen, waarbij er volgens voorlopige gegevens slachtoffers zijn gevallen onder de burgerbevolking.”

Het Donetzk News Agnecy maakte melding van infiltratiepogingen:

Donetsk, 21 feb – DAN. Oekraïense saboteursploeg is in de DPR geïnfiltreerd met als doel de Russische grens te bereiken, aldus het ministerie van Staatsveiligheid.

“Een DPR artilleriedepot is opgeblazen,” voegde het rapport eraan toe.

Een andere saboteuraanval werd verijdeld in Donetsk in de nacht van 20 februari.

Een Oekraïense saboteur blies zichzelf vanmorgen op in het treinstation van Donetsk terwijl hij een explosief installeerde.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een telefoongesprek gehad met de Franse president Emmanuel Macron:

In een vervolg op de gesprekken tijdens het recente bezoek van president Macron aan Moskou en de regelmatige telefoongesprekken hadden de twee leiders een diepgaand gesprek over de ontwikkelingen rond Oekraïne en de ontwikkelingen met betrekking tot de wettelijke veiligheidsgaranties voor de Russische Federatie op lange termijn.

Er werd ernstige bezorgdheid geuit over de snel verslechterende situatie langs de contactlijn in Donbass. De Russische president merkte op dat provocaties van Oekraïense militanten de oorzaak zijn van de escalatie. De aandacht werd gevestigd op de moderne wapens en munitie die de NAVO-lidstaten naar Oekraïne sturen, wat Kiev aanmoedigt een militaire oplossing voor het Donbass-probleem na te streven. Als gevolg daarvan lijden de burgers in de volksrepublieken Donetsk en Lugansk en worden zij gedwongen naar Rusland uit te wijken om zich te redden van de toenemende aanvallen.

De speciale waarnemingsmissie van de OVSE bij de staakt-het-vurenlijn in Zuidoost-Oekraïne rapporteerde over zaterdag 19 februari 2022 en zondag 20 februari 2022 zonder beide dagen in haar verbale beschrijving te scheiden.

In de regio Donetsk registreerde de SMM tussen de avonden van 18 en 20 februari 2.158 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 1.100 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de SMM 591 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk heeft de missie tussen de avonden van 18 en 20 februari 1.073 schendingen van het staakt-het-vuren geregistreerd, waaronder 926 explosies. In de vorige verslagperiode registreerde de missie 975 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de bij het verslag gevoegde grafiek met het aantal waargenomen incidenten worden beide dagen echter van elkaar gescheiden. Om onbekende redenen is het totale aantal schendingen van het staakt-het-vuren en explosies op zondag aanzienlijk gedaald ten opzichte van de vorige dag. (Dit was echter geen trend. De volgende dag zal er weer een grote stijging zijn).

De kaart toont schendingen van het staakt-het-vuren in gele, oranje en rode kleuren. De meeste daarvan verschijnen op het gebied van de Donbas-republieken. De bron van de meeste schendingen van het staakt-het-vuren, zoals schietgeluiden of explosies geregistreerd door camera’s, drones of gehoord door de waarnemers, staat vermeld als ‘onbepaald’.

De kaart toont explosies, als kleine zwarte stippen, aan beide zijden van de wapenstilstandslijn voor zaterdag en zondag. Hoewel slechts enkele van de honderden explosies werden gelokaliseerd en op de kaart gemarkeerd, toont een telling van de zwarte stippen enige gelijkmatigheid met 25 inslagen op het gebied van de Donbas en 28 aan de door de regering gecontroleerde kant van de wapenstilstandslijn.


Lees ook: 20 commentaren op dit artikel, van de actieve forumgroep van moonofalabama (engelstalig)


Gerelateerd (berichten in dit archief):