Bron: Moonofalabama 21 februari 2023 ~~~ 

Rond de middag van maandag 21 februari 2022 berichtte het Donetsk News Agency over ongekende artillerieaanvallen op de Donbas-republieken:

De spanningen langs de contactlijn in Donbass zijn de afgelopen 24 uur opgelopen, melden zowel de DPR- als de LPR-missie bij het JCCC.

In de DPR zijn 730 explosies van Oekraïense projectielen geregistreerd; de vijand gebruikt groot kaliber mortieren en artilleriekanonnen. Een soortgelijke situatie wordt waargenomen in de LPR, waar gedurende 24 uur 674 explosies van Oekraïense granaten werden gemeld.

In de republieken zijn militaire en burgerslachtoffers gevallen.

Belangrijke infrastructurele objecten hebben schade opgelopen. Meer dan 1.000 klanten zitten zonder stroom, een belangrijke ventilator in de Skochinskogo kolenmijn viel uit, waardoor het personeel moest worden geëvacueerd.

Om ongeveer 18.50 uur plaatselijke tijd meldde de DNA dat de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Luhansk de president van Rusland Vladimir Poetin hebben gevraagd de republieken als onafhankelijke staten te erkennen:

“Namens ons volk vragen wij u de DPR te erkennen als een onafhankelijke, democratische, sociale rechtsstaat”, zei het hoofd van de DPR, Denis Pushilin.

“Ik vraag u de soevereiniteit en onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Lugansk te erkennen”, zei het LPR-hoofd Leonid Pasechnik.

Zij vroegen beiden de mogelijkheid te overwegen een vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Rusland en de LPR te ondertekenen, met inbegrip van samenwerking op defensiegebied.

Poetin heeft een graad in de rechten en is over het algemeen niet bereid het recht te buigen of te breken. Het verzoek van de Donbas-republieken maakt deel uit van een proces dat een Russische interventie aan hun kant juridisch in overeenstemming zal brengen met het Handvest van de Verenigde Naties en het internationaal recht.

De Russische president hield een vergadering met de Veiligheidsraad. Deze begon met zijn samenvatting van eerdere gebeurtenissen die tot de situatie hadden geleid:

Tijdens het onderhandelingsproces werd een vredesplan opgesteld dat het pakket maatregelen van Minsk werd genoemd omdat we, zoals u zich herinnert, elkaar in de stad Minsk hebben ontmoet. Maar uit latere ontwikkelingen blijkt dat de Kievse autoriteiten niet van plan zijn dit plan uit te voeren, en zij hebben dat ook vele malen publiekelijk gezegd op het hoogste staatsniveau en op het niveau van de minister van Buitenlandse Zaken en de secretaris van de Veiligheidsraad. In het algemeen begrijpt iedereen dat zij niet van plan zijn iets te doen met betrekking tot dit pakket maatregelen van Minsk.

Niettemin heeft Rusland zich ingespannen en blijft het zich inspannen om alle ingewikkelde aspecten en tragische ontwikkelingen met vreedzame middelen op te lossen, maar we hebben wat we hebben.

Ons doel, het doel van de bijeenkomst van vandaag is te luisteren naar onze collega’s en toekomstige stappen in deze richting te schetsen, gezien de oproepen van de leiders van de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk tot erkenning van hun soevereiniteit, alsmede een resolutie van de Doema van de Russische Federatie over hetzelfde onderwerp. In dit laatste document wordt er bij de president op aangedrongen de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk te erkennen.

Na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad had Poetin een telefoongesprek met de Duitse kanselier Scholz en de Franse president Macron om hen op de hoogte te brengen van de resultaten:

Vladimir Poetin heeft de leiders in kennis gesteld van de resultaten van de uitgebreide vergadering van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie, waarin de huidige situatie rond Donbass is besproken in het kader van de resolutie van de Doema over de erkenning van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk. Vandaag hebben de leiders van de DPR en de LPR ook verzocht om erkenning van hun soevereiniteit in verband met de militaire agressie van de Oekraïense autoriteiten en de massale beschieting van het grondgebied van Donbass, en het daaruit voortvloeiende burgerleed.

Met het oog hierop heeft de Russische president verklaard dat hij voornemens is binnenkort een overeenkomstig uitvoeringsbesluit te ondertekenen.

De president van Frankrijk en de bondskanselier van Duitsland spraken hun teleurstelling uit over de ontwikkelingen, maar gaven ook aan bereid te zijn de contacten voort te zetten.

Om ongeveer 22.30 uur plaatselijke tijd hield Poetin een toespraak tot de natie, die op de openbare televisie werd uitgezonden. Hij merkt op dat grote delen van het huidige oosten en zuiden van Oekraïne en de Krim vroeger delen van Rusland waren die door Lenin (1922) en Chroesjtsjov (1954) aan Oekraïne waren toegevoegd. Bovendien had Stalin na de Tweede Wereldoorlog Poolse gebieden bij Oekraïne gevoegd.

Vervolgens bespreekt hij de plundering van de rijkdom van Oekraïne na zijn onafhankelijkheid, de opkomst van zijn “nationalisten” en de terreurcampagne die zij ontketenden na de door de VS gefinancierde coup van de Maidan.

Hij zag de opbouw van het Oekraïense leger, getraind en bewapend door een continue stroom NAVO-troepen. Ondertussen zette de NAVO nieuwe infrastructuur op die Rusland bedreigde, terwijl de VS zich terugtrok uit verschillende wapenbeheersingsverdragen:

Vandaag is één blik op de kaart voldoende om te zien in hoeverre de westerse landen hun belofte om af te zien van de uitbreiding van de NAVO naar het oosten zijn nagekomen. Ze hebben gewoon vals gespeeld. We hebben vijf uitbreidingsgolven van de NAVO gezien, de een na de ander – Polen, Tsjechië en Hongarije werden toegelaten in 1999; Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië in 2004; Albanië en Kroatië in 2009; Montenegro in 2017; en Noord-Macedonië in 2020.

Als gevolg daarvan heeft het bondgenootschap met zijn militaire infrastructuur de grenzen van Rusland bereikt. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van de Europese veiligheidscrisis; het heeft de meest negatieve gevolgen gehad voor het hele systeem van internationale betrekkingen en heeft geleid tot het verlies van wederzijds vertrouwen.

Hij beschrijft de situatie in Donbas onder gestage beschietingen en concludeert:

Rusland heeft alles gedaan om de territoriale integriteit van Oekraïne te behouden. Al die jaren heeft het hardnekkig en geduldig aangedrongen op de uitvoering van Resolutie 2202 van de VN-Veiligheidsraad van 17 februari 2015, die het maatregelenpakket van Minsk van 12 februari 2015 bevestigde om de situatie in Donbass te regelen.

Alles was tevergeefs. Presidenten en afgevaardigden van de Rada komen en gaan, maar diep van binnen blijft het agressieve en nationalistische regime dat in Kiev de macht greep onveranderd. Het is louter een product van de staatsgreep van 2014, en degenen die zich toen op het pad van geweld, bloedvergieten en wetteloosheid begaven, erkenden toen en nu geen andere oplossing voor de kwestie Donbass dan een militaire.

In dit verband acht ik het noodzakelijk dat een lang verwachte beslissing wordt genomen en dat de onafhankelijkheid en de soevereiniteit van de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Lugansk onmiddellijk worden erkend.

Ik zou de Federale Vergadering van de Russische Federatie willen vragen dit besluit te steunen en vervolgens het Verdrag inzake vriendschap en wederzijdse bijstand met beide republieken te bekrachtigen. Deze twee documenten zullen binnenkort worden opgesteld en ondertekend.

Na de toespraak ondertekende Poetin documenten waarin de onafhankelijkheid van de republieken Donetsk en Luhansk wordt erkend:

De president van Rusland heeft het uitvoeringsbesluit over de erkenning van de Volksrepubliek Donetsk en het uitvoeringsbesluit over de erkenning van de Volksrepubliek Lugansk ondertekend.

Vladimir Poetin en het hoofd van de DPR Denis Pushilin ondertekenen een Verdrag inzake vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de Russische Federatie en de Volksrepubliek Donetsk.

De president van Rusland en het hoofd van de LPR Leonid Pasechnik ondertekenden een verdrag van vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand tussen de Russische Federatie en de Volksrepubliek Lugansk.

De verdragen inzake vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand omvatten overeenkomsten inzake wederzijdse verdediging.

Terwijl het “Westen” het optreden van Rusland in Oekraïne “niet uitgelokt” noemt, bewijst de lange lijst van NAVO-acties die Poetin in zijn toespraak opnam, dat het optreden van Rusland wel degelijk werd uitgelokt.

Het ‘Westen’ noemt de Russische interventie in Oekraïne ook graag ‘illegaal’. Maar Rusland erkende de twee republieken net zoals het ‘Westen’ Bosnië en een deel van soeverein Servië erkende als een onafhankelijk Kosovo. Anders dan in de Donbas-republieken was er in Kosovo nooit een referendum geweest dat een dergelijke stap steunde. Maar het ‘Westen’ had zelfs een internationale rechtbank opgezet die de zaak Kosovo ( amper) legaliseerde. Er kan dus geen argument zijn dat de stappen die Rusland nam om de republieken te erkennen op enigerlei wijze illegaal waren.

De gemeenschappelijke zelfverdedigingsverdragen die Rusland en de republieken ondertekenden zijn niet volledig in overeenstemming met artikel 51 van het VN-Handvest, aangezien die republieken (nog) geen VN-lid waren. Maar zij volgden nauwgezet de geest van dat artikel:

Niets in dit Handvest doet afbreuk aan het inherente recht op individuele of collectieve zelfverdediging indien een gewapende aanval plaatsvindt tegen een lid van de Verenigde Naties, totdat de Veiligheidsraad de maatregelen heeft genomen die nodig zijn om de internationale vrede en veiligheid te handhaven.

De zaak van Russische steun aan de Donbas-republieken werd daarmee zo legaal mogelijk gemaakt.

De speciale waarnemersmissie van de OVSE bij de wapenstilstandslijn in Zuidoost-Oekraïne rapporteerde over maandag 21 februari 2022.

Het was de ergste dag ooit.

In de regio Donetsk registreerde de SMM 703 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 332 explosies. In de voorgaande 24 uur registreerde de SMM 579 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

In de regio Luhansk registreerde de missie 1.224 schendingen van het staakt-het-vuren, waaronder 1.149 explosies. In de voorgaande 24 uur registreerde de missie 333 schendingen van het staakt-het-vuren in de regio.

Na een groot aantal schendingen van het staakt-het-vuren en explosies op zaterdag 19 februari 2022, was het aantal incidenten op zondag verminderd. Maandag bleek echter dat dit geen trend was. Terwijl op zondag het aantal schendingen van het staakt-het-vuren 10% minder was dan de zaterdag ervoor, steeg het aantal waargenomen explosies met 20% ten opzichte van zaterdag.

De kaart toont schendingen van het staakt-het-vuren in de kleuren geel, oranje en rood. Veruit de meeste verschijnen op het grondgebied van de Donbas-republieken. De bron van de meeste schendingen van het staakt-het-vuren, zoals schietgeluiden of explosies die door camera’s of drones zijn geregistreerd of door waarnemers zijn gehoord, staat vermeld als ‘onbepaald’.

De kaart toont explosies, als kleine zwarte puntjes, aan beide zijden van de staakt-het-vuren-lijn. Hoewel slechts een deel van de honderden explosies is gelokaliseerd en op de kaart is aangegeven, blijkt uit een telling van de zwarte stippen dat een grote meerderheid daarvan plaatsvondop het grondgebied van de Donbas-republieken. Ik tel 92 inslagen aan de kant van de Donbas en slechts 16 aan de door de regering gecontroleerde kant van de wapenstilstandslijn.

Dit was niet langer een artillerieduel of een uitwisseling van beschietingen. Vanuit militair oogpunt leek dit nu duidelijk op artillerievoorbereidingen voor een aanval langs wegen die dan gebruikt konden worden als toekomstige aanvalslinies voor een gemechaniseerde troepenmacht.

bigger

Lees ook: 125 commentaren op dit artikel, van de actieve forumgroep van moonofalabama (engelstalig)


Gerelateerd (berichten in dit archief):